Travel Blog
11 Mart 2016
Çernobil faciasının üzerinden tam 30 yıl geçti. Greenpeace aradan geçen bunca zaman sonra neler değiştiğini araştırdı. Hazırlanan rapor 30 yıl sonra bile etkilerin devam ettiğini gösteriyor. Etkilenen bölgedeki kanser oranları, diğer bölgelerdeki insanları göre yaklaşık 10 kat fazla...
10 Mart 2016
Her yıl WWF tarafından düzenlenen 'Dünya Saati' etkinliği 19 Mart'ta 10. kez tekrarlanacak... Dünyadaki birçok anıtsal yapı, kurum binası ve evlerin ışıkları, 19 Mart 20.30-21.30 saatleri arasında bir saatliğine iklim için kapatılacak.
09 Mart 2016
Flamingolar için Gediz Deltası'na yapılan Türkiye'nin ilk suni adasında yaklaşık 7 bin çift flamingo 7.100 yavru dünyaya getirdi.
07 Mart 2016
Bakırköy Belediyesi tarafından hazırlanan videoda Müjdat Gezen, Haldun Dormen gibi sanatçılar kamera karşısına geçerek kadının kendileri için ne anlama geldiğini söyleyerek 8 Mart mesajı verdiler.
04 Mart 2016
Devlete ait termik santrallerin özelleştirilmesi sırasında bir kanun değişikliği yapılmış, özelleştirilen tesislerdeki çevre yatırımlarına 2021'e kadar muafiyet getirilmişti. Ancak bu düzenleme Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edilmişti. Bu iptal kararına rağmen Zonguldak'taki bir termik santralin bir bakanlık yönetmeliğini gerekçe göstererek 2017'ye kadar çevre yatırımları konusunda muaf tutulduğu belirtildi.
03 Mart 2016
Kaybolan av araçlarının oluşturduğu hayalet avcılık denizdeki canlıların sonu olmaya devam ediyor. En son Kaş'ta bir deniz kaplumbağası boynuna dolanan misina nedeniyle öldü.
02 Mart 2016
Türkiye'nin önde gelen çevreci sivil toplum örgütleri Greenpeace Akdeniz, TEMA Vakfı ve WWF Türkiye ortak bir panel düzenledi. Paris'teki İklim Zirvesi sonrasında 195 ülkenin imzaladığı Paris Anlaşması'nın küresel ve ulusal ölçekte enerji politikalarına etkilerinin konuşulduğu toplantıda, Almanya'dan katılan Agora Energiewende İcra Kurulu Direktörü Yardımcısı Markus Steigenberger, Almanya'nın artık kömürden vazgeçtiğini, bunu nasıl yapacağını konuştuklarını anlattı. Türkiye Rüzgar Enerjisi Birliği'nden Mustafa Serdar Ataseven de Türkiye'nin rüzgâr konusunda inanılmaz bir potansiyeli olduğunu ancak değerlendirilemediğini söyledi.
28 Şubat 2016
Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun "Hukuki süreç tamamlanana kadar faaliyet olmayacak" demesine karşın Artivin'de Cerattepe hassasiyeti dinmiyor. Başbakan'la bu görüşme yapılırken maden şirketine yer tahsis edilmesi endişeleri taze tutuyor. Ahali, iş makineleri bölgeden inmedikçe rahat etmeyecek gibi görünüyor. Bu korkunun kaynağıysa, yıllarca bakır madeni çıkarılan ve artık korku filmi setini andıran komşu ilçe Murgul örneği
27 Şubat 2016
Kayseri dün bir dünya kupasına ev sahipliği yaptı. Snowboard Büyük Slalom'un üçüncü ve son ayağı Erciyes'te tamamlandı. Kristal küreyi kadınlarda Çek Cumhuriyeti'nden Ester Ledecka, erkeklerde ise Rus sporcu Andrey Sobolev kazandı. Radikal'e konuşan Ester, Erzurum'da da bir şampiyonluğunun bulunduğunu, Kayseri'ye ilk kez geldiğini ve kendini Türkiye'de çok güvende hissettiğini söyledi.
24 Şubat 2016
Artvin Cerattepe'de devam eden maden protestolarına ilişkin Başbakan Ahmet Davutoğlu, 14 kişilik bir heyetle görüştü. Orman Mühendisi Kurdoğlu, toplantının detaylarına ilişkin Radikal'e anlattı.
23 Şubat 2016
Başbakakan Ahmet Davutoğlu, Cerattepe ile ilgili Artvinlilerle görüşecek.
19 Şubat 2016
Montuna sarı-kırmızı ipliklerle dört yıldız diken ve sosyal medyada paylaşılan fotoğrafıyla bir anda gündem olan Setrak Yelegen, Galatasaray-Lazio maçını tribünden izlerken, taraftarların muhteşem hazırladığı koreografide yer aldı.
05 Şubat 2016
Başbakan Ahmet Davutoğlu, Hakkari ile Şırnak şehir merkezlerinin Yüksekova ile Cizre'ye kaydırılacağını açıklamıştı. Hakkari'de bulunan Esnaf ve Sanatkarlar Odası, İnsan Hakları Derneği, Mazlumder, KAMER gibi çok sayıda sivil toplum örgütü bir araya gelerek 8 maddede, 'Hakkari'nin neden taşınmaması gerektiğini' sıraladı.
26 Ocak 2016
HES karşıtı Sinop Ayancıklıları bu kez belediye sevindirdi. Yargı kararının uyulmasını isteyen belediye, 'yapı kullanım iznini ve işyeri ruhsatını iptal ederek' HES inşaatına mührü vurdu. Böylece bilirkişi heyetinin tespit ettiği bölgedeki nalburunlu yarasalar ve su samurları da rahat nefes almış oldu.
15 Ocak 2016
Doğu Karadeniz'de altı ili kapsayan çevre düzeni planı, idari davalara bakan en üst yargı heyeti olan Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu tarafından durduruldu. Böylece planda ön görülen 'Yeşil Yol' dahil pek çok projenin askıya alınması gündeme geldi.
07 Ocak 2016
Bu yıl 28'incisi düzenlenecek İstanbul Boğazı'ndaki yüzme yarışlarının kayıtları başladı. Rusya ile Türkiye arasındaki krize rağmen kayıt yapan 60 ülkenin arasında en çok ilgiyi Ruslar gösterdi. Ruslara tanınan 300 kişilik kontenjan birkaç saat içinde doldu.
22 Aralık 2015
Sinop Ayancık'ta köylülerin 4 yıldır süren HES mücadelesinden müjdeli bir haber geldi. Proje ile ilgili verilen 'ÇED gerekli değildir' kararı iptal edildi. Böylece bilirkişi tarafından da tespit edilen nalburunlu yarasalar ve su samurlarının proje yapılmadığı takdirde yaşam alanları da tehdit altında olmayacak.
19 Aralık 2015
560'ıncı buluşmada Agit Akipa, İbrahim Demir ve Tahir Elçi'yi anlatan Cumartesi Anneleri'nin buluşmasını gazeteci adayları da takip etti. Eylemde gazeteciler gibi dedelerini anlatan kayıp yakınları da gençti...
13 Aralık 2015
Yıllar sora dünya iklim konusunda uzlaşmaya varıldı. 200'e yakın ülke Paris Anlaşması'nın altına imza attı. İklim değişikliği konusunda dünya bundan sonra birlikte hareket edecek. Çevreci örgütlerse 'yetmez ama evet' diyor.
12 Aralık 2015
Yaklaşık 200 ülkenin katıldığı Paris'teki İklim Zirvesi tamamlandı. Gezegenin geleceği bugün çıkması beklenen anlaşmaya bağlı. Binlerce insan nefesini tutmuş bekliyor. Ancak STK temsilcileri kaygılı. Çevreci kimliği ile tanıdığımız Ömer Madra, ne çıkarsa çıksın Paris Anlaşması'nın dünyaya kurtarmaya yetmeyeceğini söylüyor. Bilim insanlarının görüşleri de çok farklı değil.
11 Aralık 2015
Paris'te devam eden İklim Zirvesi'nde önceki gün yeni bir taslak metin yayınlandı. Buna göre, iklim değişikliğini 1.5 derecede sınırlandırma ihtimali geçerli. Pek çok konuda anlaşıldı ancak bazı pürüzler var.
09 Aralık 2015
Dünyanın kaderini belirlemesi amacıyla düzenlenen 'İklim Zirvesi'nde sona yaklaşılıyor. Paris'teki müzakere sürecini takip eden TEMA Vakfı, WWF-Türkiye gibi çok sayıda sivil toplum örgütü Türkiye'nin kendi payına düşen sorumluluğu yerine getirmesi yönünde bir çağrı yaptı.
08 Aralık 2015
Paris'te 200'e yakın ülkenin katıldığı 'İklim Zirvesi'nde bir hafta geride kaldı. Dünyanın geleceğini kurtarmak için ülkelerin bundan sonra yalnız dört günü var. Ancak çözülmesi gereken hâlâ yüzlerce konu var.
27 Kasım 2015
Merkezi Cenevre'de bulunan Dünya Meteoroloji Örğütü, 2015'te küresel ortalama sıcaklığın 'en sıcak yıl' rekorunu kırabileceğini ve sembolik bir eşik olan bir derece eşiğini geçebileceğini açıkladı. Bunun dünya için kötü bir haber olduğunu belirten örgüt, bu artışın temel sebebinin ise insan kaynaklı olduğunu belirtti.
20 Kasım 2015
Dünya liderlerinin buluştuğu G20 Zirvesi'nin sonuç bildirgesi ulusal ve uluslararası çevreci örgüter için tam bir hayal kırıklığı oldu. STK'lar, dünyadaki iklim değişikliğinin en büyük sorumlusu olan fosil yakıtlarla ilgili somut bir karar alınacakken bu fırsatın kaçırıldığını belirtti. Şimdi gözler Paris'te iki hafta sonra başlayacak İklim Zirvesi'nde dönmüş durumda.
16 Kasım 2015
G20 Zirvesi'nin başladığı gün, Zonguldak'ta da önemli bir yürüyüş yapıldı. Türkiye'de en çok termik santral yapılmak istenen bölgelerden biri olan Batı Karadeniz'de planlanan 13 yeni santral protesto edildi. Zonguldaklılar, bölgenin artık yaşanabilir olmaktan çıkacağını belirtti.
15 Kasım 2015
Türkiye Gazeteciler Cemiyeti'nin Konrad Adenauer Stiftung ile ortaklaşa düzenlediği 78.'si Yerel Gazetecilik Semineri Amasya'da tamamlandı. Üç oturumda gerçekleştirilen seminere; Samsun, Tokat, Çorum ve Amasya il ve ilçelerinden gazeteciler katıldı. Seminer sertifika töreniyle bitti.
13 Kasım 2015
Boğaziçi Üniversitesi iki gündür devam eden İklim Forumu'nda Karadenizli kadınlar konuştu. Yeşil Yol'a karşı mücadele eden Çamlıhemşinli Zeliha Gülay, Yeşil Yol'un adına vurgu yaparak, "Yeşil'i kazıdığınızda altında sadece 'kara toprak' kalır, yeşil değil" dedi.
12 Kasım 2015
Boğaziçi Üniversitesi'nde düzenlenen İklim Forumu'nda dünya için önemli raporlar açıklanıyor. Altı akademisyenin hazırladığı iklim raporuna göre, Türkiye'de her yıl termik santraller yüzünden 2 bin 876 kişi erken ölüyor. Avrupa Birliği ülkelerindeki termik santraller kaynaklı erken ölüm sayısı ise 18 bin 200.
12 Kasım 2015
Türkiye'nin değişik üniversitelerinde görev yapan 23 akademisyen, iklim değişikliğinin en önemli nedeninin kömür olduğunu ve Türkiye'nin kömüre dayalı enerji politikalarından vazgeçmesi gerektiğini anlatan bir bildiri yayımladı.
06 Kasım 2015
Sualtı Görüntüleme Yönetmeni ve Türkiye Sualtı Sporları Federasyonu (TSSF) Çevre Kurulu Başkanı Tahsin Ceylan, İzmit Körfezi'nde meydana gelen toplu balık ölümlerini belgelemek ve kayıt altına almak amacıyla körfeze daldı. Fotoğraflar çarpıcı gerkçeği ortaya koydu. Balıklar ölüyor...
05 Kasım 2015
İzmir İdare Mahkemesi, Karaburun'da yapılmak istenen Sarpıncık RES' karşı 55 kişinin açtığı davada 'iptal' kararı verdi. Bölgedeki sivil toplum örgütleri yarımadanın yüzde 70'inin RES'lere tahsis edildiğinin bununda yarımadanın ekolojisine ve bölge sakinlerinin yaşantısına büyük bir tehdit olduğunu belirtiyor.
22 Ekim 2015
En büyük tutkusu 'uçmak' olan Op. Dr. Mehmet Susam, Fransız Alpleri'nde 'wing suit' yaparken kayalara çarparak hayatını kaybetti. Peki ölümüne adrenalin tutkusu sahibi cerrahlar neden bu tutkularından vazgeçmiyor? Üç hekime bu soruyu sorduk
15 Ekim 2015
İğneada'ya nükleer santral yapılacağı 20 yıldır dilden dile dolaşan bir 'söylenti'. Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Ali Rıza Alaboyun 3. nükleer santralın İğneada'ya yapılacağını açıklaması söylenti, gerçeğe mi dönüşüyor endişesine dönüştü. Bölge halkı ve çevreciler karara tepkili.
30 Ağustos 2015
Karar: Türkiye'deki 15 ayı öldürülecek. İleri sürülen sebep; nüfuslarının artması... Gerçek öyle mi? Bilim insanlarına göre 'Hayır.' Bilimsel dayanak yok.