Yaklaşık 200 ülkenin katıldığı Paris'teki İklim Zirvesi tamamlandı. Gezegenin geleceği bugün çıkması beklenen anlaşmaya bağlı. Binlerce insan nefesini tutmuş bekliyor. Ancak STK temsilcileri kaygılı. Çevreci kimliği ile tanıdığımız Ömer Madra, ne çıkarsa çıksın Paris Anlaşması'nın dünyaya kurtarmaya yetmeyeceğini söylüyor. Bilim insanlarının görüşleri de çok farklı değil.
12 Aralık 2015
RADİKAL - En son altı yıl önce, dünya liderlerinin anlaşmak yerine kavga ederek toplantıları terk ettiği Danimarka’nın Kopenhag şehrindeki COP15 toplantısını izlemiştim. Bu kez de Kopenhag’tan sonraki en önemli zirvenin kapanışına tanık oldum.
Hayır, liderler bu sefer kavga etmedi ancak ortaya çıkması beklenen metinden de herkesin memnun olacağını söylemek zor.
Paris Charles de Gaule Havaalanı’na 15 uzaklıktaki Le Bourget’te iki büyük alan yapılmıştı zirve. Biri resmi müzakerelerin devam ettiği mavi alan, diğeri ise sivil toplum örgütlerinin ağırlıkta yer aldığı daha çok bir fuar havasında olan yeşil alan.
Kısaca ‘İklim Zirvesi’ olarak anılan Birleşmiş Milletler Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli 21. Taraflar Kongresi (COP21) dün akşam sona erdi.
Delegasyonlar özellikle son iki gün boyunca yoğun bir tempodaydı. Ortak bir anlaşma metni üzerinde uzlaşmaya çalıştı. Ancak süre yetmedi, bürokratlar bugün de çalışıyor.
Paris Anlaşması adıyla bir metin çıkacağına herkes kesin gözüyle bakıyor.
Dünyanın ısınması kontrol altına alınacak. Ancak sivil toplum örgütleri ülkelerin beyanlarının dünyayı korumak için yeterli olmadığı görüşünde. İki haftadır zirveyi takip eden Açık Radyo’dan Ömer Madra, Paris’te sorularımızı sorularını yanıtladı.
Madra, şunları söyledi: “Anlaşmadan ne çıkarsa çıksın yeterli olmayacak. Çünkü kimse karından vazgeçmiyor. İklim değişikliğini iki derece sınırlamaya çalışıyorlar ancak 1.5 derenin üzerinde olduğu anda felaketler başlayacak. Anlaşma dünyayı kurtarmaya yetmeyecek. Kuraklığa bağlı göçler olacak, ada devletleri ve metropoller su altında kalacak. Yarın yapılacak eylemler dünyada yeni bir hareketin başlangıcı olacak.”
ADA ÜLKELERİ SU ALTINDA KALACAK
Paris’te zirveyi takip eden TEMA Genel Müdürü Barış Karapınar ise, 2015’in dünya tarihinde gezegenin kaydedilen en yüksek sıcaklığa ulaştığını belirterek, “Paris İklim Zirvesi, çok önemli bir zamanda düzenleniyor. Önümüzde çok az bir zaman var. İklim değişikliğini iki derecenin altında tutmalıyız. Gelişmiş ve Türkiye gibi hızla gelişmekte olan ülkeler bir an önce sera gazı emisyonlarını azaltmalı” dedi.
Sabancı Üniversitesi İstanbul Politikalar Merkezi’nden Ümit Şahin ise, dünyada zaten şu an 1 derecelik artisan olduğunu, anlaşmayayla ısı değişikliğinin iki derecede tutulamayacağını ve bu nedenle ada devletlerinin sular altında kalacağını, Afrika’daki kuraklığın daha da artacağını belirtti.
BUGÜN EYLEM VAKTİ
Öte yandan sivil toplum örgütleri tarafından düzenlenen alternatif iklim zirvesinde ise bugün Paris’te Zafer Tak’ı ve Eyfel Kulesi gibi noktalarda eylem yapılması kararlaştırıldı. Aktivistler küçük gruplar halinde buralarda toplanarak protesto gösterisinde bulunacak. Ancak Paris’te artırılan güvenlik tedbirleri çerçevesinde Fransız Hükümeti daha önce bu tarz gösterilere izin vermeyeceğini açıklamıştı.
Ömer Madra ve Serkan Ocak
YORUMLAR