Serkan Ocak

Loading

Travel Blog

Gediz'de 7.100 flamingo dünyaya geldi

Flamingolar için Gediz Deltası'na yapılan Türkiye'nin ilk suni adasında yaklaşık 7 bin çift flamingo 7.100 yavru dünyaya getirdi.

09 Mart 2016

RADİKAL - Orman ve Su İşleri Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar (DKMP) Genel Müdürlüğü tarafından Gediz Deltası Sulak Alanı’nda flamingolar için Türkiye’nin ilk suni adası yapıldı.

Buraya her yıl ortalama 7 bin çift flamingo yuva yapıyor. Su kuşlarının barınma ve üreme alanları için yapılan yatırımlar sayesinde Gediz Deltası’nda 2015 yılında 7.100 flamingo yavrusu dünyaya geldi.

Bakan Prof. Dr. Veysel Eroğlu’nun talimatıyla adaların yok olmasını engellemek ve daha fazla flamingo çiftinin üremesini sağlamak maksadıyla 550 metrekare olan flamingo adası büyütülerek 6 bin 440 metrekarelik bir ada haline getirildi.

Dünyadaki en büyük flamingo adası olma özelliğine sahip Gediz Deltası Sulak Alanı’nda 2016 yılı Kış Ortası Su Kuşu Sayımı gerçekleştirildi. Sayımın ardından kuş cennetinin misafirlerinde bir artış olduğu gözlemlendi.

DKMP, özellikle kurak yaz aylarında deltanın tatlı su ekosisteminin zarar görmesini önlemek maksadıyla hayata geçirdiği projelerle sazlıklara tatlı su aktararak hayat ortamının devamlılığını sağlıyor. İzmir Kuş Cenneti’ne yapılan yatırımlar çerçevesinde her yıl adada ortalama 7 bin çift flamingonun da yuva yapması sağlanıyor.

ÖNEMLİ BİR EKOSİSTEME SAHİP

Bu önemli projenin Dünya’daki birkaç misalinin Fransa, Güney Afrika Cumhuriyeti ve İspanya’da mevcut olduğunu ifade eden Eroğlu “2014’te takriben 5000 flamingo yavrusu, 2015 yılında ise 7.100 flamingo yavrusu dünyaya geldi. Dolayısıyla bu alanın Türkiye açısından çok önemli bir saha olduğunu ifade etmek isterim. Ayrıca, üreme adası kamera ile ziyaretçi merkezinden takip edilebiliyor. Bu alanın korunması, geliştirilmesi, gelecek nesillere aktarılması için var gücümüzle çalışıyoruz. Bakanlık olarak bu alana verdiğimiz değer çok fazla. Bu alan kuş türleriyle, ekosistemiyle, havzasıyla, bütün canlılarıyla harika bir alan ve çok önemli bir ekosisteme sahip” şeklinde açıklamada bulundu.

Dünya’nın önemli sulak alanlarından biri olan İzmir Kuş Cenneti, yılın her döneminde yerli ve yabancı bilim insanları ile alana alaka duyan ziyaretçilere ev sahipliği yapıyor. Bu sebeple DKMP tarafından delta girişine alanı simgeleyen giriş ünitesi ile deltanın ekolojik özelliklerini vurgulayan tanıtım tabelaları deltanın değişik noktalarına yerleştirildi. Alana gelen ziyaretçiler de buralardan gerekli bilgileri edinerek, kuşları çok daha şuurlu bir şekilde takip edilebiliyor. Ayrıca tabiat severler ve fotoğraf hobisi bulunanlar için bu alan görsel bir güzellik sunuyor. Kuş Cenneti’nde ziyaretçi merkezi, kuş gözlem kuleleri, dürbün ve gezi bisikleti de bulunuyor.

Eroğlu, yıl boyunca yaptıkları iyileştirme, koruma ve denetim faaliyetleri neticesinde deltadaki ekosistemlerin sürdürülebilirliğini sağlayarak, tabiata destek olmaya devam edeceklerini ifade etti.

  • Paylaş:
alternative title

YORUMLAR