İki işçinin öldüğü Aşk Gemisi faciasının altından, Radikal'in daha önce duyurduğu Aliağa ihmal zinciri çıktı. Tedbir yoktu, gemideki çalışma da izinsizdi.
13 Ağustos 2013
İzmir
Aliağa’da yaşanan iki ölümlü
iş
kazası dikkatleri bir kez daha gemi söküm tersanelerine çevirdi. Aliağa’da son bir yıl içinde 7 kişi hayatını kaybetti. Bu ölümlerden 5’i aynı tersanede yaşanmasına rağmen hiçbir tedbir alınmadı.
Radikal, İzmir Aliağa’daki tersanelerin durumunu mart ve nisan ayında yaptığı ‘Dünyanın çöplüğü Aliağa’, ‘Aliağa ikinci Tuzla oldu’ haberleriyle gündeme getirmişti. Aliağa’da 21 firma gemi geri söküm işi yapıyor. Aliağa’da son bir yıl içinde 7 ölümlü kaza meydana geldi. Bunların 5’i İzmir Gemi Geri Dönüşüm Sanayii’nde yaşandı. Mart ayında İzmir Gemi Geri Dönüşüm Sanayi Tersanesi’nde bir geminin sökümü sırasında yangın çıkmış, iki kişi can vermişti. Bir işçinin daha iş kazası sonucu öldüğü aynı tersanede son facia 10 Ağustos’ta yaşandı.
Yetkililerin haberi yok
Aşk Gemisi dizisinin çekildiği 13 bin 500 tonluk İtalyan bandıralı gemi 5 Ağustos’ta Aliağa’ya getirilmişti. Yolda fırtınaya yakalanan gemi zarar görmüştü. Su alan gemi güçlükle Aliağa’ya yanaştırılarak tersaneye çekilmişti. Fırtınada su alan gemi yan yatmaya başlamıştı. Arife günü geminin su yüzeyinde düz durabilmesi için su tahliye çalışması başlatıldı. Firmanın saha sorumlusu tahliye talimatı verdi. Geminin söküm ya da diğer işlemler için henüz izni bulunmuyordu. Su tahliye için de hiçbir yetkili kurumdan izin alınmadı. Aliağa Liman Başkanlığı’na dahi bildirilmemişti.
Gemideki suyun tahliyesi için kullanılan benzinli pompanın zehirli gazı makine dairesine doldu. Biriken karbonmonoksit sonradan fark edildi. Çalışmalar için elektrikli pompa getirildi. Ancak artık çok geçti. 8 işçi karbonmonoksitten zehirlendi. Zehirlenen işçilerden 37 yaşındaki Doğan Balcı ve 40 yaşındaki Davut Özdemir hayatını kaybetti.
Yetkililerin verdiği bilgiye göre, gemi söküm tarihinde bu şekilde bir ölüm olmamıştı. Gemi Geri Dönüşüm Sanayicileri Derneği Yönetim Kurulu Başkanlığı yetkilileri, bu tarz bir işlemin profesyonel ekiplerce yapılması gerektiğini belirterek, aceleyle yapılan bir eylem olduğunu, izin alınmadığını, bunun bir
suç
teşkil ettiğini açıkladı. Dernek yetkililerinin verdiği bilgilere göre, Aliağa’daki tersaneler 3 aydır denetleniyor. Ancak önemli bir eksik bulunmadı.
‘Meraktan girmişlerdir’
İki ölümle ilgili
soruşturma
sürerken Aliaða Gemi Geri Dönüþüm Tesisleri’ndeki Ýzmir Gemi Geri Dönüþüm þirketinden ilginç bir savunma geldi. Şirketin hukuk müþaviri Ali Mertan, iki iþçinin zehirlendikleri makine dairesine talimat olmamasýna raðmen merak ettikleri için girmiþ olabileceklerini düþündüklerini söyledi.
YORUMLAR