Serkan Ocak

Loading

Travel Blog

Nükleer atıkta geri sayım

Nükleer atıklara ilişkin düzenleme Baş-bakanlık'ta. Gaziemir atıklarının akıbeti de bu çalışmayla belli olacak.

28 Şubat 2013

Türkiye ’nin eğitim ve araştırma amaçlı sahip olduğu tek reaktörün bulunduğu Çekmece Nükleer Araştırma ve Eğitim Merkezi (ÇNAEM) yeniden yapılandırılıyor. Türkiye Atom Enerjisi Kurumu (TAEK) Başkanı Zafer Alper merkezin 1960-1970’lerin teknolojisine göre yapıldığını, binaların eskidiğini, 2050’yi hedefleyen bir yeniden yapılanmaya girdiklerini ifade etti. Alper, nükleer santral kurma hazırlıkları sürerken, bu konudaki düzenlemenin de de hayata geçmek üzere olduğunu söyledi.
Türkiye’nin atom enerjisi konusunda belli bir noktaya geldiğini belirten Alper, nükleer atıkların bir ülkenin kendi kararlarına bırakılmayacak kadar önemli bir konu olduğunu vurguladı. “Ülkemizde bu konuda mevzuat çalışmaları yapıyoruz. Rusya’nın yapacağı nükleer santralın atıklarıyla ilgili ‘Kirleten öder’ ilkesi geçerli. Rusya atıklarından sorumlu olacak. Ancak Türkiye’nin iç mevzuatında nükleer santralın atıklarıyla ilgili yeni bir düzenleme hazırladık. İmza için Başbakanlık’ta. Aslında daha önce hazırlanacaktı ancak Boğazlar’la ilgili başka bir mevzuatla ters düşüyordu. Bu nedenle gecikti. Şimdi uluslararası hukuka da uygun olacak.”
Rusların Mersin Akkuyu’da yapacağı nükleer santraldan çıkacak atıklardan Rusya sorumlu olacak. Ancak Rusya’nın bu atıkları hangi yöntemle bertaraf edeceği detaylarıyla belirlenmiş değil. Düzenleme bu konuları kurallara bağlayacak.
Radikal’in ortaya çıkardığı İzmir Gaziemir’deki radyoaktif madde bulaşmış atıkların son durumu hakkında da bilgi veren Alper, “İzmir Valiliği ile koordineli bir şekilde çalışma yapılıyor. Şu anda ne yapılacağı tam belli değil. TAEK atıkların bertarafından sorumlu değildir. Bizim talimatlarımız doğrultusunda valilik hareket ediyor. Etütler yapılıyor. Halkın radyasyon konusundaki güvenliği sağlanmış durumda” dedi.
TAEK Başkanı Alper, yıllarca gizli gizli gömülen bu atıkların çıkarılıp çıkarılmayacağıyla ilgili soruya ise “Yeni yönetmelik çıksın sonra belli olacak” yanıtını verdi.
Alper, İstanbul Küçükçekmece’de bulunan ve geçici olarak düşük ve orta seviyede radyoaktif atıkların depolandığı nükleer araştırma merkezinin ziyaret edilip edilemeyeceğiyle ilgili soruya ise şu yanıtı verdi:
“ÇNAEM 1960-1970’lerde yapıldı. Binalar artık eskidi. Şimdi yeniden yapılandırılıyor. Kurumda önümüzdeki 50 yıla göre yeniden yapılandırma gerçekleştirilecek.”
‘Afet Kanunu’ çerçevesinde ÇNAEM arazisinin de yeniden imar planlarının yapılacağını anlatan Zafer Alper, “Binalar yenilenecek. ÇNAEM’ın ziyaret edilmesine şu anda izin vermiyorum. Orada 250 insan çalışıyor. Çok iyi yerlere gelindi. Genel bir açıklama yapacağız” dedi.

  • Paylaş:
alternative title

YORUMLAR