Her kış yolları kapanan Macahel, bu yıl aylardır dünyadan kopuk! 15 metrelik kar seddi nedeniyle ulaşılamayan ilçede hayvanlar açlıktan ölmeye başladı.
29 Mart 2012
İSTANBUL
- UNESCO tarafından
Türkiye
’nin ilk biyosfer rezerv alanı olan Artvin Borçka’ya bağlı Macahel, yılın 6 ayı kar nedeniyle ulaşıma kapanıyor. Onlarca yıldır bu duruma alışık olan köylüler, bu yıl daha da sert geçen kış şartları nedeniyle zor durumda. Kar yağışlarının erken başlaması ve şiddetini kış boyunca azaltmaması nedeniyle özellikle hayvan yemi stoku biten köylüler ‘yardım’ çağrısında bulundu.
Hayvanları telef olmaya başlayan köylüler Ulaştırma Bakanlığı’na, Artvin Valiliği’ne, Borçka Kaymakamlığı’na, Karayolları’na yazı yazdı. Daha dün sabah köyde bir atın açlıktan öldüğünü söyleyen Maral Köyü Muhtarı Metin Bayram’a, kar motoruyla gittiği Borçka’da ulaştık.
Bayram “Macahel’de köylerarası yolu açmak için kullandığımız iş makinesinin mazotu dahi bitti. Merkezde kar 2 metreyi buldu. Geçitte 15 metreden fazla. Stoklarımız bitti. Bazı ailelere komşuları yardım ediyor. Birkaç hayvan öldü bile. Yetkili kurumlara tek tek hanelerin durumunu bildirdik, köye 15 gün daha ulaşılmazsa ne insanların ne de hayvanların yiyecek bir şeyi kalacak. Borçka Kaymakamlığı ciddi bir mücadele içinde. Ancak Karayolları her
zaman
olduğu gibi ‘Tehlike var açamayız’ diyor.”
15 metrelik kar duvarı
Macahel, Türkiye-Gürcistan sınırında bulunan, Türkiye’de 6, Gürcistan’da 12 köyü içine alan Karçal dağlarıyla çevrili bir bölgenin adı. Macahel, 2005’te UNESCO tarafından
Dünya
Biyosfer Rezerv Ağı’na dahil edildi. Macahel’e ulaşmak için zirvesi 3 bin 500 metreyi bulan dağların arasından geçmek gerekiyor. Geçitte yaklaşık 15 metreyi bulan kar tabakası, Macahel’e kış aylarında ulaşımı imkânsız kılıyor.
Camili Köyü’nden Namık Kemal Özdoğan da şaşkın: “Yollar 11. ayda kapandı. Nisan ayına giriyoruz, açılmadı. En az bir ay daha açılmaz. İnsanların hayvan yemleri bitti. Toplu ölümler olmasa da tek tek hayvan ölüm haberlerini duyuyoruz. Kışın bu kadar uzayacağını kimse tahmin edemedi. Ayrıca insanlar kışın ormana gider karayemiş keser, hayvanlarına yedirirdi. Bu yıl karayemiş de kesemiyoruz.”
YORUMLAR