Serkan Ocak

Loading

Travel Blog

'Dilovası'nda sağlık kayıtları saklanıyor'

İzmit'te 1 haftada 2 genç kızın kanserden ölümü ve Dilovası'ndaki kirliliğe karşı uzmanlar uyardı: Bakanlık sağlık verilerini bizlerle paylaşmıyor.

29 Ocak 2013



Türkiye ’nin en büyük sanayi bölgesi Kocaeli, İzmit ve Dilovası’nda ‘çevre endişesi’ büyüyor. İzmit’te 2 genç kızın ardarda kanserden ölümünün ardından Dilovası’nda büyük bir eylem yapıldı. Dilovası’nda çocukların dışkısında anne sütünden geçen ağır metaller tespit ettikten sonra mahkemelik olan Kocaeli Üniversitesi Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Onur Hamzaoğlu, uyardı: Sağlık verilerine 3 yıldır ulaşamıyoruz. Hamzaoğlu şöyle konuştu:
“Burada ‘Kirlilik felaket arttı, bakın 2 kişi daha öldü’ demek doğru değil. Kansere neden olan pek çok etkenin zamanla olan ilişkisi bunu söylememize engel. Ancak bölgede Türkiye ve dünya ortalamasından çok daha büyük sıklıkta kanserden ölümler olduğunu biliyoruz. Sağlık Bakanlığı Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezi (KETEM) birimi hâlâ Kocaeli ile ilgili verileri kamuoyu ile paylaşmıyor. 2006’dan bugüne kadar topladıkları kayıtları açıklasa bu tür spekülasyonların önüne geçilmiş olacak. Önce İzmir’de başlatılan kanserle ilgili verilerin toplanması 2007’den itibaren Kocaeli’nde başladı. Bu veriler Sağlık Bakanlığı’nın elinde var. Ancak açıklanmıyor. Bakanlık son 3 yıldır istatistiki anlamda verileri paylaşmıyor. Ne ölümlerle ilgili, ne de hastanelerin çalışması ile ilgili bilgilere ulaşamıyoruz.”
‘Bilgi paylaşılırsa önlem gerekecek’
 
Kocaeli Tabip Odası Yönetim Kurulu üyesi ve Gebze Temsilcisi Dr. Burhan Çağlar Usta da bölgede doğup büyüyen çocukların daha anne karnında kanserojen unsurlara maruz kaldığını vurgulamakla birlikte, 2 vakayla sonuç çıkarmanın doğru olmadığını söyledi.
Ancak Usta da Sağlık Bakanlığı’nın kanserle ilgili verileri paylaşmadığının altını çizdi:
“Paylaşmak önlem almayı gerektirecek. Eğer paylaşılırsa gereği yapılması gerekir. O yüzden paylaşılmıyor. Tüm kurumlar yan çiziyor. Çünkü bu bölgede büyük bir rant var. Rantın sahipleri ile karşı karşıya gelmek istemiyor hiç kimse.”
Dilovası’ndaki durum uzun süredir gündemde ve çeşitli önlemler alınıyor. Ancak Prof. Hamzaoğlu’nun gözlemleri, yetkililerin çizdiği pembe tabloya uymuyor:
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı verilerine göre Kocaeli’de 192 iş yerinden 157’si denetlendi. 156’sında idari işlem yapıldı. Bu, sanayi kuruluşlarının mevzuatlara uymadığının örneği.
Sanayide kapasite artışı olmayacağı söylendi. Sürekli yeni organize sanayi bölgeleri kuruluyor. Son kurulan Kömürcüler Organize Sanayi Bölgesi için haftasonu büyük bir eylem yapıldı.
Son hava kirliliği ölçümleri Kocaeli’nde olması gereken sınır değerlerin üzerinde çıktı.
Hava kalitesinin online 24 saat izlendiği belirtiliyor. Siteye geçen ay baktığımda her 10 denemeden birinde çalıştığını gördüm.
Üniversite yönetimi OSB’lerin öğrenci burslarını kabul ediyor. Tıp fakültesinin öğrencileri Kömürcüler OSB’den burs alıyor. Böyle bir ilişkinin olduğu yerde toplumsal sorumluluklar rafa kaldırılmış durumdadır.
Şarlatanlıkla suçlanmıştı
Prof. Dr. Hamzaoğlu, Dilovası’nda yenidoğan bebekler ve anne sütünde ağır metallere rastlandığını açıklayınca kendisine ’Şarlatan’ diyen AKPli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu ile mahkemelik olmuştu.

 

Dilovası halkı kanser vakalarını protesto etti

İzmit’te bir hafta içinde iki genç kız kanser nedeniyle hayatını yitirdi. 23 yaşındaki Büşra Kaymaz, geçen hafta hayatını yitirdi. Kocaeli Üniversitesi Kandıra Meslek Yüksekokulu Sigortacılık Bölümü’nden mezun olan Büşra’ya 2009’da kemik kanseri teşhisi konmuştu.
3 yaşındayken ilik kanseri olduğu anlaşılan 13 yaşındaki Ceren Taşören de 13 yaşında hayıtını yitirdi. İzmit 50’nci Yıl İlköğretim Okulu’nda 7. sınıfa kadar gelen Ceren, hastalığı iyice ilerleyince Kocaeli Üniversitesi Tıp Fatültesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi’ne yatırıldı. Perşembe günü öldü. Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Şükrü Hatun, “Dünyada bir kaç grup hastalığın tam nedenini bilmiyoruz. Bunlara multifaktörial hastalıklar diyoruz” dedi. Bu hastalıklar arasında diyabet, kanser, romatizmal hastalıkların bulunduğunu belirten Prof. Dr. Hatun uyardı:
“Bu hastalıklarda geçen yüzyıla göre artış söz konusu. Bunda kentleşmin, beslenmenin etkisi gibi bir çok faktör var. Tek bir nedene bağlayıp o nedeni çok öne çıkarttığınız zaman bazen hatalı değerlendirmeler yapabiliyoruz.”
Dilovası’nda Dilovası Koruma ve Geliştirme Platformu’nun organizasyonuyla önceki gün bir de protesto düzenlendi. CHP ’li Haydar Akar ve MHP ’li Lütfü Türkkan’ın da katıldığı protestoda, ‘sanayi azalacak’ denilirken ilçeye hakim tepedeki Kömürcüler OSB’nin kaldırılması istendi. (KOCAELİ DHA)

  • Paylaş:
alternative title

YORUMLAR