Teknoloji geliştikçe sezon uzuyor, kayak daha güvenli bir spor haline geliyor. Her geçen gün pistlerin uzunluğu, otellerin sayısı, mekanik tesisler artıyor... Haliyle kış turizmine ilgi de... Bugün Türkiye’de 30 ilde kayak yapılabiliyor. Bazı noktalarda önemli değişiklikler oldu. İşte zirvelerdeki son durum...
Serkan Ocak / serkan.ocak@hurriyet.com.tr
Şu anda açık olmayan tesis neredeyse kalmadı. İşte Türkiye'nin kayak tesisleri...
Erzurum - Ejder 3200
Türkiye’de kayak yapılan tesislerin içinde en büyük değişiklikler bu yıl Erzurum’da oldu. Artık Erzurum’daki Palandöken ve Konaklı tesislerini yönetimi tıpkı Erciyes’teki gibi tek elde toplandı. Erzurum Büyükşehir Belediyesi uzun yıllardır sorun olan dağın yönetimini üstlendi. Erzurum’da da bu yıl sezon çok erken açıldı.
Suni karlama yapılan bazı noklarda kasım sonu kayak yapılır duruma geldi. Aralık başı itibariyle de çoğu pist açıldı. Sezonun ilk yarışı uluslararası yarışı da geçen hafta sonu yapıldı. Uluslararası Kayak Federasyonları Birliği (FIS) tarafından düzenlenen ‘Anatolia Cup’a dokuz ülkeden 53 sporcu katıldı.
Belediyenin ilk işlerinden biri 12 kilometrelik IT altyapısını tamamlamak oldu. Yakında tüm dünyadan Erzurum’daki pistler izlenir duruma gelecek. Üstelik 24 saat her yer artık kayıt altında.
Suni karlama için gerekli olan göletlerde de gerekli bakım onarım yapıldı. Artık 302 suni kar yapma aparatının tamamı çalışıyor. Sezon boyunca ana pistlerde kar sorunu yaşanmayacak. Dağda yeni kafeler açıldı. Gondol’un olduğu alanda biri büyük, beşi de küçük olmak üzere cam fanus kafeler açıldı. Pistlerde belirli noktalara sucuk ekmek gibi hizmetler getirildi. Skipass’lara ön ödeme yapılarak yiyecek içecekler bu noktalardan vakit kaybetmeden alınabilecek.
Palandöken’in en büyük sorunlarından ‘otopark’ için de yeni bir çözüm bulundu. 1500 araçlık bir otopark yapıldı. Araçlarıyla gelenler buradan üstü açık servislerle ücretsiz kayak merkezine taşınacak. Şehir merkezinden dağa giden belediye otobüsü seferleri daha sık hale getirildi. Üniversite öğrencilerine yönelik ise yeni ücretsiz servisler ilave edildi. Acemi kayak pistinde ailelerin vakit geçirebileceği bir alan oluşturuldu.
Palandöken’de Genlçlik ve Spor Bakanlığı’na bağlı Skilife adındaki 160 yataklı otel yenilendi. Adı da Snowdora olarak değiştirildi. Dağdaki en önemli değişiklerden biri de adı ile ilgili. Bundan sonra Palandöken ve Konaklı tesislerinin adı, dağdaki en yüksek noktanın adı ve yüksekliği olan ‘Ejder 3200’ olarak anılacak. Markanın oluşturulması konusunda da çalışmalar devam ediyor. Ejder 3200’deki tek kart sisteminde haftaiçi skipass fiyatları 40, haftasonu da 50 TL olarak belirlendi.
Ancak Sway Otel ve Polat Otel bu yıl tek kart sistemine geçmedi. Erzurum Belediyesi yetkilileri, özel otellerin de bu sisteme geçmelerini bekledikleri söyledi. Erzurum’da bu yıl çok önemli bir organizasyona da ev sahipliği yapacak. Avrupa’nın en büyük yarışlarından olan Gençlik Oyunları (EYOF) 12-18 Şubat tarihleri arasında gerçekleştirilecek.
Kayseri - Erciyes
Erciyes’in her geçen yıl yıldızı parlamaya devam ediyor. Bölgedeki yatırımlar da hız kesmeden devam ediyor. Bu yıl dağa yeni bir otel eklendi. Zincir otel markası Ramada’nın yetkilileri, Türkiye’deki en güzel otellerini buraya yaptıklarını belirtiyor. Erciyes’te bugün itibariyle toplam otel sayısı 10 oldu.
Yatak kayasitesi de Ramada’nın 200 yatak ilavesiyle toplam 1.150’ye çıktı. Dağda çeşitli zorluk derecesine sahip 34 pist bulunuyor. Pistlerin toplam uzunluğu ise 102 km. Buna snowkite pistleri de dahil. Erciyes A.Ş., merkezde her gece 60-70 km’lik bir alanda kar ezme çalışması yapıyor. Toplam 154 adet suni kar yapma makinesi bulunuyor. Pistlerin yüzde 70’inde suni kar üretimi yapılabiliyor. Bu yıl Hisarcık Kapı’da müstakil bir eğitim alanı oluşturdu. Her yaştan herkese açık bir alan. Şehirde de bu yıl Holiday İnn açıldı. Novotel, Radisson Blu. Hilton gibi Holiday Inn de müşterilerine kayak paketleri sunuyor. Şehirden dağa çıkış 20 dakika sürüyor.
Oteller müşterilerine skiipass ve ücretsiz servis imkanı sunuyor. Erciyes’te geçen yıl toplam 378 bin bilet satıldı. Dağa günübirlikçiler ve sadece gezmeye gidenlerle birlikte toplam 2 milyon kişi ziyaret etti. Erciyes A.Ş.’nin bu yılki hedefi bu rakamları en az yüzde 25 artırmak. Kayak merkezinde bu yıl bir snowpark ünitesi açılacak. yılbaşından hemen sonra açılması planlanan kompleks Develi Kapı’da olacak.
Erciyes’in bı yılki en büyük şansızlığı ise sezona kar yağının azlığı nedeniyle geç başlamış olması. Resmi açılış iki hafta önce yapılabildi. Ancak şu anda Develi Kapı, Tekir Kapı, Hisarcık Kapı ve Hacılar Kapı’daki tüm ana pistler aktif durumda. Erciyes’te bu yıl 4 Mart’ta ikinci kez Dünya Snowboard Şampiyonası yapılacak. Ayrıca Erciyes’te bu yıl ilk kez düzenlenecek olan, 17-19 Şubat tarihleri arasında ‘Türkiye Kar Voleybolu Kupası’ düzenlenecek. Redbull’un da ‘Jump ve freze’ etkinliği geçen yıl olduğu gibi bu yıl da Erciyes’te yapılacak.
Bolu- Kartalkaya
Kartalya da bu yıl sezonu erken açan merkezlerden biri oldu. Aralık ayının ilk haftasında pistler açıldı. Bölgede 5 otel bulunuyor. Toplam yatak kapasitesi ise 1.460. Farklı zorluk derecelerinde 21 pist bulunuyor. Ayrıca Türkiye’nin ilk ‘snowpark’ı da Kartalkaya’da kuruldu. Geçen yıl Kartalkaya’ya satılan biletin sayısı 250 bini aştı.
Kartalkaya’da özellikle suni karlama ile ilgili yatırımlar devam ediyor. Kaya Grubu’nun 53 bin metreküplük suni gölet ve toplam 55 adet kar yapma aparatı bulunuyor. Yine ilk kez Kartalkaya’da uygulanan bir mekanik tesis sistemi ile (kapaklı Leitner Chair lift) kapasite iki katına çıkartılarak zirveye çıkış süresi 14 dakikadan 3 dakikaya indirildi. Halen 6 km’lik yeni bir pist ve kabinli teleferik projesi üzerinde çalışmalar devam ediyor.Küçük kayakseverlere de sporu sevdirmek amaçlı yurt dışından satın alınan ‘sun kids’ ekipmanları ile çocuklara özel eğlence ‘snow tubing’ parkuru yapıldı. Bu alanda aileler de çocuklarıyla birlikte eğlenebiliyor. Özellikle hafta sonları ışıklandırmalı pistlerin bir bölümü açık tutuluyor. Gece kayağının ardından sıcak şarap ve sucuk ekmek ikramları, kayak gösterisi ile eğlence devam ediyor.
Bursa - Uludağ
Uludağ, Türkiye’de kayak denince hemen akla gelen merkezlerden biri. 1940’lı yıllardan itibaren adı kayakla iç içe geçen Uludağ’ın en yüksek noktası 2.435 metre. Toplam 11 ana pistin bulunduğu Uludağ; 13 lift, 7 telesiyej, 6 teleskiye sahip. Uludağ Kayak Merkezi, Alp ve Kuzey Disiplini’nin sonucu olarak ‘Tur Kayağı’ ve ‘Helikopterli Kayak’ aktivitelerine elverişli bir merkez. Uludağ Kayak Merkezi’nde, en uzun pist 2.000 metre, en uzun telesiyej ise 1.700 metre.
YORUMLAR