Serkan Ocak

Loading

Travel Blog

Dünyadaki 197 ülkenin tamamına ayak bastı

Dünyadaki 197 ülkenin tamamına ayak bastı

Bu öyle kolay olmadı. Yola çıkarken yeterince bütçesi yoktu. Para bulmak için tıbbi araştırma testlerine bile katıldı. 10’dan fazla ülkede hastalandı. Tayland’da dizin ve omzunu, Kore’de ayağını kırdı, Avustralya’da deri nakli oldu. Ekvator’da, Paraguay’da soyuldu. Hindistan, Fildişi Sahilleri ve Ukrayna’da tutuklandı. Ama yılmadı, sonunda 197 ülkenin tamamına gitmeyi başardı. Ward, gelecek hafta Türkiye’ye geliyor. Öncesinde bu akıl almaz macerasını konuştuk.

Yola ilk çıktığınızda gerçekten de hayaliniz dünyadaki 197 ülkenin tamamını gezmek miydi?

Her zaman için dünyayı görme hayalim vardı. Ancak bekar ve maddi durumu iyi olmayan bir annem olduğu için bu hayal bana biraz uzaktı. 49 ülkeyi tamamladıktan sonra artık amacımı net olarak belirledim ve bunu herkese duyurdum.

Seyahat tutkusu ilk nasıl başladı? Yavaş yavaş mı oluştu, yoksa birden mi karar verdin dünyayı dolaşmaya?

İrlanda'da büyürken tatillere gitmeye paramız yetmiyordu. İrlanda dışında çocukluğum boyunca yalnızca iki ülkeye gittim. Arkadaşlarımın sürekli İspanya, İtalya gibi yerlere tatile gitmesi, ülkemde sıkışıp kalmışım gibi hissetmeme neden oldu.

Genelde verdiğiniz mesajlarda paranın bir önemi olmadığını söylüyorsunuz. Önemli olan gerçekten karar vermek mi, yoksa para da şart mı?

Medya parayı serüvenimin bir parçası olarak anlatmayı seviyor, bunu biliyorum. Seksi görünüyor. Okuyucuları çekiyor. Dürüst olmak gerekirse serüvenimin şu an için büyük bir bölümü para. Ama ben 33 yıllık yaşantımın 29 yılını fakir biri olarak geçirdim. Yine de seyahat ettim. O yüzden 'Hayır seyahat etmek için para şart değil, asıl mesele 'özgür olmak ya da olmamak.' Bunu seçecek cesaretiniz varsa önünüzdeki fırsatların sınırsız olacağını göreceksiniz.

 

Dünyayı dolaşırken belirli bir bütçeniz var mıydı? Günde ortalama ne kadar harcadınız? Yoksa hiç paranız olmadan mı gezdiniz?

197 ülkeye gitmek ortalama 10 yılımı aldı. Her ülke için ortalama 15 gün ayırdım. İlk beş yıl oldukça az param vardı. Bu yüzden harcamam günde 10-20 doları geçmiyordu. Yani yılda 5 bin dolardı. Son dört-beş yılda bu değişti. Profilim ve blog'um tanındıkça daha özgür oldum. Ancak para harcama konusunda her zaman dikkatliyimdir. Kazandığımın çoğunu yatırırım. Şu anda bütçe için endişelenmeme gerek yok ama genel olarak olabildiğince az para harcarım. Gezmeye karar verdiğimde hiç param yoktu. Seyahatlerimi finanse edebilmek için Tayland'da ve Güney Kore'de İngilizce dersler verdim. Ama şimdi her şey farklı.

Her şeyi geride bırakıp mı seyahate başladınız? Evinizi boşaltıp. yıllarca dönmeyeceğiniz bir yolculuk muydu bu?

Biraz evet ama ailem dışında geride bıraktığım hiç bir şey yoktu ve bir de öğrenci kredi borcum dışında... O yüzden gezebilmem için en iyi zamandı. Ve evet hiç bir zaman geri dönmedim.

197 ülkeyi toplam kaç yılda gezdiniz? Yoksa önceden gittiğiniz ülkeler var mıydı?

Sadece ABD'ye bir kez yaz kampına ve Fransa'ya gitmiştim. 2006'da başladım ve 10 yılda tamamladım. 

Dünya turu yapmadan önce nasıl bir plan yaptınız? Güzergahı nasıl belirlediniz?

Bir sene Doğu Afrika, bir sene Güney Amerika, bir sene Orta Asya ve Orta Doğu olmak üzere farklı kıtalarda çalıştım. İlk beş sene uçağa binmek için yeterli bütçem yoktu, bu yüzden toplu taşıma kullanabileceğim ülkeleri seçtim. Örneğin, Güney Afrika'dan Suriye'ye otobüsle gittim. Aynı şekilde Çin'den İrlanda'ya ve Kolombiya'dan Arjantin'e de toplu taşıma kullandım. 

 

Seyahatlerinizde hep tek başınıza mıydınız?

Tek de gittiğim oldu ama yakın arkadaşlarım veya ailemin seyahatimin bir noktasında bana katılması hoşuma gidiyor. Yılda 9-12 ay arası geziyorum dolayısıyla insanlar yalnızca iki haftalık bir süresine katılıyorlar. Ve geldiklerinde bu her iki taraf için de güzel bir tatil oluyor. 

Kız arkadaşınız da size eşlik etti mi? Bunca yıl sevgili kalabildiniz mi?

İlişkimiz her zaman stabil devam etmedi. Bu yüzden kız arkadaşım her zaman benimle seyahat etmedi. Ayrıca onun da kendi işi ve bir hayatı var. Sürekli seyahat etmesi çok kolay değil. 

Bazı fotoğraflarınızda anneniz var. Birlikte hangi ülkelere gittiniz?

Annemi elli ülkeye götürmek gibi bir hayalim var. Ve bu hayali kurmaya başladığımdan beri onu 44 ülkeye görtürdüm. Manevi olarak bana çok destek oldu. 

En kısa kaldığınız ülke hangisiydi?

Sanırım Vatikan'dı. Yalnızca bir gün. 

Tehlikeli ülkelere nasıl gittiniz? Örneğin Somali, Orta Afrika Cumhuriyeti?

Çok büyük zorluklarla! Orta Afrika oldukça korkutucu bir yerdi ve bombaların havada uçtuğu Moğaduşi'de... Ama benim amacım vardı ve buna bağlı kalmak için tehlikeyi kabullenmeliydim. 

 

En büyük aksiliği nerede yaşadınız?

Ben biraz umursamaz biriyim. Bu yüzden ondan fazla ülkede bir çok kez hastaneye kaldırıldım. Tayland'da kırık bir omuz ve diz, Kore'de kırık bir ayak, Avustralya'da deri nakli ve Burnika Faso'da Afrika'ya uyacak bir mide sorunu yaşadım. Ekvator'da soyuldum.

Dünyayın tamamını dolaşan insan sayısı belli mi? Kaç kişi vardır senin gibi?

Bu sorunun 2 cevabı var. Bir ülkeye gidenlerle, o ülkeyi gerçekten gezenler aynı değil. Gidenlerin sayısı 100'ü geçmez ve gerçekten gezenlerin sayısı da 10 civarıdır. 

Tekrar döneceğim dediğin ülkeler hangileri?

Hepsi! Belki hepsini iki kere gezen ilk kişi ben olurum.

Size destek olan birileri çıktı mı, sponsorunuz oldu mu?

Hayır. Her şeyi kendi blogum ve online işimden karşılıyorum.

http://www.hurriyet.com.tr/seyahat/galeri-dunyadaki-197-ulkenin-tamamina-ayak-basti-40671667#page-35

Paylaş

YORUMLAR