Hayatınıza bir ‘dünya turu’ arası verme nedeniniz nedir?
- Tekdüze yaşantımızdan uzaklaşmak istedik. Erteledikçe belki de bir daha fırsat bulamayacağımız bir sürü şeyi yapmak amacıyla verdiğimiz bu aranın ne kadar süreceğini biz de bilmiyoruz. Tanıştığımız insanlardan farklı hikâyeler duyuyor ve planlarımızı değiştiriyoruz. Altı buçuk aydır yoldayız. Bütçemize bakarsak yaz sonunda evin yolunu tutabiliriz...
Dünya turuna karar vermeden önce ne yapıyordunuz?
- İkimiz de aylık yayın yapan bir teknolojik ürün dergisinde editörlük yapıyorduk. Bilgisayar başında sabah 8 akşam 5 mesai yapan, trafikte saatler harcayan hemen herkes gibi bizim de evden işe - işten eve şeklinde bir hayatımız vardı. Bunu değiştirmemek için gerçekte hiçbir neden olmadığını gördük.
Fikir nasıl ortaya çıktı?
- İki yıldan fazladır ‘Couchsurfing’ (misafirperverlik ağı) yapıyorduk ve bu süre boyunca onlarca farklı ülkeden onlarca insanı evimizde misafir ettik. Maceralarını dinledikçe, dünyayı gezip görmenin o kadar da zor olmadığını anladık ve “Biz neden yapamayalım ki” dedik. Elimizdeki parayı ve bir yıl önceki düğünümüzden kalanları ev ya da araba peşinatı yapmak yerine bu tura yatırmaya karar verdik.
Bugüne kadar nereleri gezdiniz? Kaç kilometre yol kat ettiniz?
- Şimdiye kadar 12 ülke ve 55 şehir gezdik. İlk durağımız Rusya’yı St. Petersburg’dan Vladivostok’a kadar sadece trenle geçtik. Toplamda 39 bin kilometreyi geride bıraktık. Şu an, uzun bir süre geçirmeyi planladığımız Avustralya’dayız. Buradan sonra Yeni Zelanda’da birkaç ay kalıp, Pasifik adalarını görmek istiyoruz.
En beğendiğiniz yer neresi oldu?
- Gündoğumundan günbatımına kadar tuktuk’la (motor taksi) gezdiğimiz Angkor Wat, turumuzun belki de en şiirsel durağıydı. Binlerce yıl önce Khmerler’in inşa ettiği Kamboçya’daki bu dev tapınak kompleksinde gezerken kendimizi bir film setindeymiş gibi hissettik. Yüksek tepeleri birbirine bağlayan ve ucu bucağı görünmeyen Çin Seddi’nden de çok etkilendik.
Dünyayı gezmek nasıl bir duygu?
- Bazen dünyanın öbür ucunda oluğumuzu fark edip “bunu gerçekten yapıyoruz” diyor ve tekrar şaşırıyoruz.
Her gün, her insan, her ülke, her manzara bir öncekinden tamamen farklı. Her yeni yer bizim için bir sürpriz. Bu sürprizi bir haftalık yıllık izne sığdırmaya çalışmadığımızı, tüm hayatımızın büyük bir sürprizden ibaret olduğunu bilmek harika...
Seyahatlerinizi hangi araçlarla gerçekleştiriyorsunuz?
- En sevdiğimiz ulaşım aracı tren ama ne yazık ki dünyanın birçok ülkesinde yaklaşık bir ay geçirdiğimiz Rusya’daki gibi bir demiryolu ağı yok. Kimi zaman tatsız ve kimi zaman daha pahalı ulaşım araçlarını kullanıyoruz. Tüm harcamalarımızın hesabını tuttuğumuz tabloya göre şimdiye kadar 21 tren, 16 uçak, 25 otobüs / minivan, 7 de deniz yolculuğu yapmışız.
Yolculuk boyunca yaşadığınız en olumsuz durum neydi?
Bir haftalık milli bayram tatili boyunca Çin’de olmak ve on milyonlarca insanla birlikte bir yerden bir yere gitmeye çalışmaktı. Kalabalığı hatırladıkça bile içimiz daralıyor. Keyfini sürmek güzel ama bir sürü detayla da başa çıkmamız gerek. Sanki dünyanın tüm boş zamanı bizimmiş bir yandan da dünya kadar işimiz varmış gibi davranıyoruz.
Afgan: Avustralya’daki trenleri araştırırken Darwin - Adelaide hattında çalışan trenin adının, eskiden bu yolda ticaret yapan deve üzerindeki Afganlar’a atfen The Ghan (yani Afgan) olduğunu öğrendim. Logosu da çok hoşuma gitti ve Borneo’dayken dövme olarak yaptırmaya karar verdim. Avustralya’ya gelmeden önce tren şirketiyle iletişime geçip durumu anlattım ve biletlerin çok pahalı olduğunu ama bu yolculuğu yapmak istediğimizi söyledim. Sağ olsunlar bizi kırmayıp iki bilet ayarladılar ve ülkeyi The Ghan’la kuzeyden güneye hiç para harcamadan geçmiş olduk.
Duygu ve Afgan Karahan tüm seyahat fotoğraflarını ve maceralarını facebook.com/dunyaturubizimisimiz adreslerinden paylaşıyor.
YORUMLAR