Serkan Ocak

Loading

Travel Blog

'Çevre delili' kütükleri jandarma da alamadı

Köylerine yapılacak santrala karşı nöbet tutan ve kesilen anıt ağaçların kütüklerini de 'delil' olarak koruyan Yuvarlakçay halkını jandarma da aşamadı

08 Şubat 2010

İSTANBUL - Muğla’nın Köyceğiz ilçesine bağlı Yuvarlakçay’da yapılmak istenen hidroelektrik santralına  (HES) karşı köylüler yaklaşık iki aydır nöbet tutuyor. Topgözü Mevkii denilen ormanlık alana kamp kuran köylüler kimseyi bölgeye sokmuyor. Yaklaşık 200-250 kişilik bir jandarma ekibi önceki gün köylülerin nöbet tuttuğu bölgede daha önce kesilen ağaçların kütüklerini almak için baskın yaptı. Ancak Köyceğiz Orman İşletmesi‘nin talebiyle bölgeye giden jandarma, köylüler aşıp kesilen ağaçları almadı. Köylülerin iddiasına göre, kesilen ‘anıt ağaçları’ açılan davalara ‘delil’ teşkil ediyor.
Türkiye’nin enerji üretimi konusunda son yılların en büyük sorunlarından biri olan HES’ler, Yuvarlakçay’da da toplumsal bir problem haline dönüştü. Bölge halkı Yuvarlakçay Irmağı’na HES yapılacağını duyduğu günden bugüne, ormanlık alanda nöbet tutuyor. Amaçları doğa harikası olduğunu belirttikleri Yuvarlakçay’a HES yapılmasını engellemek. Köylüler Yuvarlakçay Koruma Platformu adı altında bir de grup kurdu. Platformun sözcüsü Murat Demirci, “Köylüler burada 55 gündür kamp kurmuş durumda. Anıt ağaçların kesilmesinden beri gece gündüz nöbet tutuyorlar. Ağaçlar giderse deliller karartılacak. Anıtlar Kurulu sekiz ağacın kesilmesine izin vermişti ancak 10 ağaç kesildi. Bu ağaçları vermek istemiyoruz. Ağaçları Köyceğiz Orman İşletmesi kesti. Ağaç kütüklerini almak için buraya gelirken, jandarmaya güvenlik gerekçesiyle başvurmuşlar. Daha önce de geldiler ikna edemediler. Bu sefer 200’den fazla kişi, baskın gibi sabah saat 07.00’ geldiler. Köylüler yine de kütükleri vermedi. Yolları da kapattılar. Biz yürüyerek bölgeye ulaşabildik” diyor. 
Yuvarlakçay civarında altı köy bulunuyor. Pınar Köyü’nden Dulkadir Yorulmaz da gece gündüz nöbet tutanlardan: “Bizim köy buraya iki kilometre mesafede. Buraya elektrik santralı kurulmak isteniyormuş, köylülere de bu konuda bilgi verildiği söylenmiş. Bize kimse bir bilgi vermedi. Çevreciler bizi uyardı. Ağaçlar kesildiğinden beri burada yatıp kalkıyoruz. Jandarma ağaçları almaya geldi. Vermedik. Ağaçları alırlarsa yer açılır, şirket de buraya gelir santralı yapmaya başlar. İsterse jandarma zorla bizi buradan çıkarmaya kalksın. Kanımızın son damlasına kadar Yuvarlakçay’a sahip çıkacağız. Çünkü biz buradan su içiyoruz. Hayvanımız buradan su içiyor. Bahçemizi Yuvarlakçay’ın suyuyla suluyoruz. Su giderse biz de biteriz.” Köylülerden Mustafa Daşkın da, “Ağaçları gizlice kestiler. Bunları vermeyeceğiz. Buradaki su temiz su. Burada altı köy var ve 14 bin kişiyiz. Sonuna kadar mücadele edeceğiz” diyor.
Yuvarlakçay’a en yakın beldelerden Beyobası’nın belediye başkanı Besim Özbek de şunları söylüyor: “Bu bir halk hareketi. Kimse bu köylülere sen şunları yap demiyor. Biz yerel idareciler olarak da halkımızın yanındayız. Ayrıca bir dilekçeyle, buradaki halkın HES’i istemediğine dair yazı yazdık. Herkes imzaladı. Artık gereken yapılmalı.”

10’a yakın dava açıldı
Yuvarlakçay’da yapılmak istenen HES için açılan davalara bakan avukat Berna Babaoğlu Ulutaş, 10’a yakın dava açıldığını söyledi:
“Özel Çevre Koruma Müdürlüğü’nün plan tadilatına, Muğla Valiliği’nin Çevre Etki Değerlendirmesi muafiyetine, Anıtlar Kurulu’nun anıt ağaçlarının kesimi için izin vermesine, HES onayına gibi konularda davalar açtık. Jandarma bir baskın gibi bölgeye gelerek kesilen anıt ağaçlarının kütüklerini almak istedi. Bunlar davalarımızın delileridir.” 

  • Paylaş:
alternative title

YORUMLAR