120 liderin Kopenhag'dan eli boş dönmesi ve dünyanın umudunun Meksika zirvesine bağlanması, çevrecilerin umudunu kırmadı: Yerel liderlerle, küresel mücadele...
21 Aralık 2009
İSTANBUL - ABD, Almanya, İspanya, Danimarka, Venezüella, Brezilya, Afrika, Avrupa Birliği, Türkiye... Dünyanın dört bir yanından 120 lider Kopenhag’da bir araya geldi. Ancak dünyayı ısınmaktan kurtarıp iklim değişikliğine karşı ortak bir mücadele yöntemi belirlenemedi. Sonuç çevreciler için sürpriz değil, ‘mücadele sürecek’.
Kyoto Protokolü’nün sona ereceği 2012 sonrasında ne olacağı belirsiz. Kopenhag’dan bağlayıcılığı olmayan bir anlaşma metni çıktı ancak Afrika ve Venezüella gibi bazı ülkelerin ‘kimilerine göre haklı sebeplerle’ anlaşmaya karşı çıkmaları, 15. BM Kopenhag İklim Değişikliği Zirvesi’nin sonuçsuz kaldığı anlamına geldi. Ortaya çıkan metin üzerinde küçük değişiklikler yapılarak bir sonraki Taraflar Konferansı olan COP 16’da, Meksika’da yeni bir protokol imzalanmaya çalışılacak. Bu arada da dünya ısınmaya devam edecek.
Dünya ülkelerinin ortak bir noktada buluşamaması aslında katılan tüm liderler için bir hayal kırıklığıydı. Sivil toplum örgütlerinin tepkileriyse şöyle:
* Türkiye Yeşilleri’nden Ümit Şahin: Bu fiyaskonun sorumlusu Batı ülkeleridir. Batı ülkeleri suçu Afrika ve küçük ada ülkelerinin üzerine atıyorlar. Oysa iklim değişikliğinde hiçbir kabahatleri olmadığı halde en büyük zararı gören yoksul ülkeler Kopenhag’dan yasal olarak bağlayıcı, radikal ve adil bir anlaşma çıkması için gerekeni yaptılar. Batı basını ise meseleyi yoksulların zenginlerden para istemesi olarak göstermeye çalıştı. Türkiye ise sürece hiçbir katkı koymayarak, kolaylaştırmayarak büyük bir ekonomi olmaktan gelen gücünü kullanmadı.
* Doğa Derneği Başkanı Güven Eken: Toplantı, dünyanın geleceğinin tartışıldığı ciddi bir mecra olmaktan çok bir ‘iklim fuarı’ şeklinde seyretti. Herkes kendini göstermeye o kadar çok çaba sarf etti ki, konunun özü tümüyle unutuldu. En tehlikeli yanı şuydu: Tek bir toplantının dünyanın geleceğini belirleyeceğine inanmak ve insanları inandırmak.
* Kopenhag iklim zirvesi süresince 13 gün iklim orucu tutan Greenpeace Akdeniz’in direktörü Uygar Özesmi: Eve döndüğümde 120 devlet başkanının sadece boy göstermek için Kopenhag’a geldiklerini oğluma nasıl açıklayacağım, bilmiyorum. Ama bildiğim bir şey var: Henüz mücadelemiz bitmedi. Bundan sonra yerel liderlerin ortaya çıkıp, yerel mücadeleyi başlatması ve küresel ağlarla sıkı işbirliğine girmesi gerekiyor.
YORUMLAR