18 Ekim 2008
İSTANBUL - Büyükşehir Belediyesi’nin Boğaz geçişli hatlarda çalıştırılacak internetli, çay kahve ikramlı 25 VIP otobüsün ihalesini ‘acil’ olarak yapması tartışmaya yol açtı. İhale Kanunu’na göre acil ihaleler, ancak doğal afet, salgın hastalık, can ve mal kayıpları durumunda yapılırken, AKP’ye yakınlığıyla bilinen Albayraklar’ın damadına giden ihaleye Tüm Özel Halk Otobüsleri Birliği de tepkili: Biz de girecektik, giremedik...
İETT Genel Müdürlüğü, ilk kez Boğaz geçişli hatlarda yani Anadolu - Avrupa arasında çalıştırılmak üzere, 25 VIP otobüs kiralanması için ihale açtı. Böylece, şehiriçi kıtalararası yolculuk yapanlar çay, kahve, gazete, dergi servisinin yapıldığı, internet bağlantısı olan ‘lüks seyehat’ imkânına kavuşacaktı.
İhale, İhale Kanunu’nun, ‘acil ihtiyaçlara’ yönelik 21. maddesinin ‘b’ fıkrasına göre yapıldı. İlan verilmedi, altı firma ihaleye davet edildi. Bunlardan Efe Tur, Platform Turizm ve SGS Turizm firmalarından teklif geldi. İhale, en iyi teklifi yapan Adem Altunsoy’un yüzde 96 hissesini elinde bulundurduğu ‘Platform Turizm Taşımacılık Gıda İnş. Temizlik Hizmetleri’ne verildi. 22 Eylül’de ihale onaylandı ve üç gün sonra Platform Turizm’le sözleşme imzalandı. Altunsoy, AKP’ye yakınlığıyla bilinen ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin birçok ihalesini alan Albayrak Holding Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Nuri Albayrak’ın damadıydı.
İhaleyle ilgili soru işaretlerinden biri, ihalenin 4734 sayılı Kamu İhale Kanunu’nun 21 -B maddesine göre yapılması oldu. Çünkü bu kanun maddesine göre ‘doğal afetler, salgın hastalıklar, can veya mal kaybı tehlikesi gibi ani ve beklenmeyen veya idare tarafından önceden öngörülemeyen olayların ortaya çıkması üzerine ihalenin ivedi olarak yapılmasının zorunlu olması’ durumunda bu yöntem kullanılabiliyor.
Belediye’nin meclis üyelerinden CHP’li Can Özyedierler meclise bu konuda soru önergesi vereceğini belirterek, şunları söyledi:
“Kanun maddesi kötü niyetli kullanılmış. Yakınlara iş imkânı yaratılıyor. Sadece kahve ikram edecek 25 otobüs mü acil? Albayrak’ların damadının önü açılsın, ticarete büyük bir moralle başlasın diye yapılıyor.”
‘Biz de ihaleye girecektik’
Tüm Özel Halk Otobüsleri Birliği Genel Sekreteri Onur Orhon da ihaleyi ağustos ayında duyduklarını ve girmeye karar verdiklerini anlatırken şunları söyledi:
“Birliğimize üye özel halk otobüslerinin dahil olduğu yedi kuruluş var. Yedi kuruluş adına ihale şartnamesini alabilmek için 12 Eylül’de Büyükşehir Belediyesi’ne dilekçe verdik. Hiç ses çıkmadı. Daha sonra 9 Ekim tarihli bir cevap yazısı geldi. ‘İhale şartnamesini 100 YTL karşılığında alabilirsiniz’ yazıyordu. Ancak gidince ‘İhale yapıldı’ denildi.”
Orhon, ihaleyi alan firmanın daha önceden deneyimi olmadığını öne sürerken, ihalenin acil yapılmasını da “İstanbul’da salgın hastalık, deprem mi oldu?” diye eleştirdi.
‘Acil’in izahı yok
İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nden yapılan açıklamada ihalenin ‘acil’ yapıldığı belirtilmezken, şöyle denildi: “Otobüsler çevreye duyarlı, konforlu, klimalı olacak; çay, kahve, meyve suyu servisi yapılacak. Gazete, dergi ve internet bağlantısı olacak. Günde otobüs başına 499 YTL ödenecek. Özel araç sahipleri, araçlarını uygun aktarma merkezlerinde park ederek ekspres otobüslerini kullanabilecek.”
YORUMLAR