08 Mayıs 2014
“Beklediğim otobüs nerede, gecikti? Bir sonraki durakta kaç yolcu bekliyor? Hangi bölgede insan yoğunluğu fazla? Araçların atmosfere bıraktığı gaz emisyonu nedir? Hangi müzenin önünden hangi araçlar hangi saatte geçiyor? Hangi otoparkta boş yer var?” Bunlar gibi daha yüzlerce soruya yanıt bulmak, kent ulaşımında akıllı çözümlere ulaşmak için
İstanbul
’da yarın bir yarışma düzenlenecek. 3 gün sürecek Hackatonist adındaki bu yarışta en iyi yazılım geliştirenler ödülledirilecek. Bir Avrupa Birliği projesi olan ve TAGES ile İBB’nin tarafından desteklenen yarışma kapsamında da ilk kez İBB’nin anlık verileri kamuya açılacak.
Google başlattı
Hackaton,
dünya
genelinde Google tarafından başlatıldı. Lizbon, Amsterdam, Helsinki, Manchester, Roma, Lamia, Barcelona gibi şehirlerde düzenleniyor. İstanbul’da ise ilk kez geçen yıl düzenlendi.
Salı Pazarı’ndaki Stüdyo X’de
bugün
başlayacak yarışmada yazılım geliştiriciler, grafik tasarımcıları gibi bilgisayar ve cep telefonu uygulama geliştiricileri bir araya gelerek yenilikçi uygulamalar geliştirecek.
Yarışmanın destekçilerinden TAGES’in yöneticisi Leyla Arsan, projeyi anlattı: “
Türkiye
’de İBB trafik uygulaması ve İETT’nin uygulaması dışında çok fazla uygulama yok. Oysa, şehirlerde daha kolay yaşamayı sağlayacak binlerce farklı akıllı telefon ve tablet uygulaması geliştirip hizmete sunmak mümkün. Türkiye’de açık veri politikası olmadığı için kamu bugüne kadar hiçbir kamu kurumu verileri açmadığı için, uygulama geliştiricilerin verilere ulaşması da mümkün değildi. CitySDK Projesi’nin ana teması şehirlerin ‘açık veri’leri olduğu için, bu proje kapsamında İstanbul verileri de uygulama geliştiricilere açılmış oldu. Toplu ulaşımın gerçek geliş zamanlarını bilebilmek hem de o anda çok önemli. Nerede kalmış hangi otobüs? Mesela böyle bir uygulama zaten yazdılar bizim Türk gençleri de, verilere ulaşamadıkları için çalıştıramıyorlar. Örneğin; Amsterdam’dan Bert Spaan’ın geliştirdiği bir uygulamada bir şehrin görsel olarak nüfus yoğunluğunu anlık hareketiyle gösteriyor ve şehirlerin anlık nüfus yoğunluğu bilgileri açık olduğu sürece bunu her şehir için uygulamak mümkün.”
Yarışma ve projeyle ilgili ayrıntılı bilgi: ‘http://hackathonist.com’
YORUMLAR