Serkan Ocak

Loading

Travel Blog

Minik Tibet'le bisiklette 3700 kilometre

Öğretmen çift, üç yaşındaki çocukları Tibet Çınar'la Hollanda'dan yola çıkıp bisikletle 3700 kilometre yol alarak Türkiye'ye geldi.

25 Ağustos 2012

Sarıhan çifti bisikletle Hollanda’dan Türkiye ’ye 3700 kilometrelik yolu üç yaşındaki çocukları Tibet Çınar’la birlikte kat etmeyi başardı. 10 ülkelik turu 50 gün pedal çevirerek tamamlayan çift, uzun yolculuğun, bisikletin arkasına takılan küçük bir römork içinde seyahat eden üç yaşındaki Tibet için iyi bir eğitim olduğu görüşünde. Sarıhanlar bisiklet turunu Bursa İznik’teki evlerine ulaşınca tamamlayacak.

İran, Pakistan, Hindistan
Soner Sarıhan sosyoloji, eşi İnci Sarıhan ise sınıf öğretmeni. Sarıhan çifti yıllardır bisikletle uzun seyahatler gerçekleştiriyor. İran, Pakistan ve Hindistan bunlardan birkaçı. Sarıhan çiftinin bu seferki yolculuklarına üç yaşındaki Tibet Çınar da küçük bir römorkun içinde dahil oldu. Gündüzleri yol alan, geceleri ise konaklayan Sarıhan ailesinin yolculuğu 50 gün sürdü. Öğretmen çift 10 ülke, dokuz başkentten geçerek 3700 kilometre yol kat etti. Aile, her gittikleri ülkede Türkiye temsilciliklerine de uğradı.

Hollanda ile Türkiye arasındaki ilişkilerin 400. yılı olması nedeniyle Sarıhanlar bu kez Amsterdam’dan Türkiye’ye bir rota çizdi. TEMA’nın desteklediği Sarıhan ailesinin sloganı ise “Toprak Yaşamdır” oldu.

Sıradaki rota Kuzey Avrupa
İklim değişikliğine ve bisikletin dünyayı korumadaki önemine dikkat çektiklerini belirten Soner Sarıhan, Amsterdam’dan İstanbul ’a olan maceralarını Radikal’e anlattı:

“Yola çıkarken 5 Temmuz’da Amsterdam Belediye Başkanlığı’nda bir tören düzenlendi. Bisikletlerimize nazar boncuğu taktık. Hollanda’dan aldığımız lale soğanlarını anavatanına getirdik. Gündüzleri yol aldık, geceleri kamp kurduk. Yolda tanıştığımız ailelerin evlerinde kaldık. Tibet Çınar, dört duvar arasında değil, doğayla iç içe zaman geçirdi. Özellikle onun için çok faydalı oldu. Bisiklet gezdiğiniz mekânla aranıza engel koymayan tek ulaşım aracı. Yüz binlerce insan gördük. Yerel bitkileri, geyik, kunduz gibi hayvanları gördük. Bisikletle yolculuk insanlarda sempati uyandırıyor.”

Sarıhan’a göre “Aslan gördünüz mü?” gibi sorular soran insanların beklentileri çok büyük:
“2005’ten bu yana seyahat ediyoruz. Beklentiler fazla oluyor. ‘Hayır aslan görmedik’ deyince, ‘Ee bir şey olmamış o zaman’ diyorlar. En çok ailelerimiz endişe ediyor. Artık bizden de vazgeçtiler, Tibet Çınar’ı soruyorlar. Bu tura ‘bir hayal, iki öğretmen, bir bebek’ diyerek çıktık. Kazasız belasız Türkiye’ye geldik. Maddi imkân ve zaman olsa tura devam ederdik. Çizdiğimiz bu rotalarla dünya turunu tamamlamayı amaçlıyoruz. Bir sonraki turumuz Kuzey Avrupa olacak.”

Yolculuk süresince eşinin üç, kendisinin yedi kilo verdiğini anlatan Soner Sarıhan’ın, bisiklet ve motosiklet kullanıcılarının en çok korktukları ‘köpek takılma olayı’yla ilgili yanıtı ilginç: “Son birkaç güne kadar peşimize hiç köpek takılmadı. Ne zaman Türkiye’ye girdik, köpekler peşimizden koşturmaya başladı. Başıboş köpek çok fazla. Maalesef sahipli hayvanlar bile bağlı olmadığı için bu durum oluyor.”

  • Paylaş:
alternative title

YORUMLAR