Slow Fish İstanbul etkinlikleri birbirinden önemli ve tartışmaların yaşandığı panellerle devam ediyor. Bugün 'sürdürülebilir balıkçılık' üzerine bir sunum yapan Karadeniz Teknik Üniversitesi'nden Prof. Dr. Ertuğ Düzgüneş, denizlerin artık derya deniz olmadığını söyledi.
18 Ekim 2013
Slow Fish’in ikinci günü Boğaziçi Üniversitesi Albert Long binasındaki eş zamanlı paneller, sunumlar ve
film
gösterimleriyle devam ediyor. Prof. Dr. Düzgüneş, sürdürülebilir balıkçılık konusunda yaşanan sorunlar ve çözüm yollarına dair bir sunum yaptı.
Balıkçılığın ormancılıktan farklı olduğunu, balıkların sınır tanımadığını belirten Düzgüneş, her ülkenin stoklardan faydalanma hakkı olduğunu anlattı. Paylaşılan stoklar konusunda
Türkiye
’nin geç kaldığının altını çizen Düzgüneş, bazı balık türlerinin yok olduğunu söyledi.
Torik, kolyos, orkinos, kırlangıç gibi türlerin artık yok olduğunu belirten belirten Düzgüneş, çaça gibi bazı türlerin de aşırı avlanma nedeniyle tükenme noktasına geldiğini söyledi. Deniz salyangozları ‘nargile’ yöntemi avcılık nedeniyle bitirildi.
Kirlilik ve işgalci balıkların yanı sıra insan baskısının bu yok oluşta etkili olduğunu belirten Düzgüneş, “Bazı türleri korumak için 5 yıl avlanma yasağı getirilmesi gerekiyor. Böyle cesur kararlar almalıyız. Doğru planlar yapmak için doğru rakamlara ihtiyaç var. Doğru rakamlara ulaşamıyoruz. Doğru rakamlar olmadan doğru planlar yapılamaz.”
Düzgüneş’in sunumuna balıkçılar da büyük bir ilgi gösterdi. Ancak bazı balıkçılar Prof. Düzgüneş’in söylediklerinin aksine görüşlerini belirterek itirazlarını sıraladı. Sunum sırasında bir süre tartışma da yaşandı. Sarıyer bölgesinde balıkçılık yapan
Aydın
Pulmut, “Endüstriyel balıkçılığın av sınıfında olan balıkların yok olup olmadığın sordu.” “Kızılderili’nin dediği gibi bu gidişle son balığı avlayacağız” diyen Düzgüneş, artık denizlerin Derya Deniz olmadığını belirtti.
Slow Fish
İstanbul
etkinlikleri iki gün daha Bogaziçi Üniversitesi’nde devam edecek. Katılım herkese açık ve ücretsiz..
YORUMLAR