'Taksim Dayanışması' üyelerinin Başbakan'la görüşmesinin ardından dün parkta forumlar düzenlendi. Gözler bugünkü açıklamada.
15 Haziran 2013
Taksim Gezi Parkı’nda, ‘karar anı’ yaklaşıyor. Taksim Dayanışması temsilcileri ile sanatçıların önceki gün Başbakan Recep
Tayyip Erdoğan
ile yaptığı görüşmenin ardından Gezi Parkı’nda 7 noktada açık forum yapıldı. 117 bileşenden oluşan Dayanışma ayrıca ‘
Türkiye
’nin her yerinde sokağa çıkan milyonların’ iradesini yansıtmak üzere, forumlara katılamayan ancak Gezi sürecinde mücadele eden herkesten düşüncelerini Twitter ve Facebook üzerinden iletmelerini istedi. Taksim Dayanışması’nın forumlar ve sanal ortamdan iletilen görüşleri değerlendirerek bu sabah bir açıklama yapması bekleniyor.
4 talep iletildi
Dayanışma temsilcileri Başbakan’a 4 talebi bir kez daha ilettiklerini açıklayarak bilgi verdi. Bu talepler şöyleydi: “Gezi, park olarak kalsın. Polis şiddetinin sorumluları hakkında işlem yapılsın. Direnişte gözaltına alınanlar serbest bırakılsın, haklarında hiçbir soruşturma açılmasın. Taksim başta ortak kamusal alanlarda gösteri ve eylem yasağı sona ersin.” Saat 15.00’te yapılan açıklamanın ardından, saat 16.00’da Gezi Parkı’nın 7 noktasında forumlar düzenlendi. Parktakiler forumlarda birer dakika söz alarak fikirlerini açıkladı. Tek tek isimlerini yazdıranlar sırayla kalabalığa hitaben düşüncelerini söyledi.
‘Pasif direnişe devam’
Avukat Yegane Güley,
Başbakan Erdoğan
’ın “Hukuku tanıyoruz” sözlerini eleştirerek “Bu tek başına yeterli değildir. Gezi Parkı’na kışla yapılmayacağı açıklanana kadar buradayız, gitmiyoruz” dedi. Şiddetten uzak, Gandi gibi pasif direnişe devam edilmesi gerektiğini savunan Güley, hukukun üstünlüğü prensibine vurgu yaptı.
“Ölülerimiz, yaralılarımız var. Bunların hesabını soruncaya kadar, sorumlular yargılanıncaya kadar bir yere gitmiyorum” diyen ‘bir anne’ büyük alkış aldı.
Başbakan’la görüşen heyeti eleştirenler de vardı. Bir katılımcı, “Heyet buradakilerin fikrini almadan görüşmeye gitti. İlk şartımız Başbakan’ın yaptıkları için özür dilemisedir” dedi. Ali adlı katılımcı, vali ve diğer sorumlular görevden alınıncaya kadar Gezi’yi terk etmeyeceğini belirtirken “Ya hep birlikte burada duralım ya da hep beraber buradan gidelim diyen bir başkası ise 18 gündür Gezi Parkı’nda olduklarını, mutlaka ortak bir karar alınması gerektiğini belirtti.
Bir katılımcı mücadeleyi büyüterek Gezi Parkı’nda nöbetçiler bırakarak mahallelerde komiteler kurulmasını önerdi.
Bir başkası da, Başbakan’ın ‘çapulcu’ sözünü geri alması gerektiğini belirterek, “4 arkadaşımızı kaybettik. Başbakan çapulcu değil, halk olduğumuzu kabul etmeli” dedi. 10 gündür yıllık iznini alıp direnişte olduğunu söyleyen genç bir kadın ise, “4 madde sıraladık. Biri dışında hiçbirine cevap alamadık. Biz burada öykü yazıyoruz sonucunu almadan geri dönmeyelim” diye konuştu. Başka bir katılımcı da ortak karar içinde sandık kurulmasını istedi. Kalabalıktan konuşan bir katılımcı ise şöyle dedi: “Öfkeliyiz ancak öfke bizim dilimiz değil, Başbakan’ın dili. Biz burada sivil itaatsizlik eylemi yapıyoruz. Savaşmıyoruz, orantısız şiddete, zekâyla karşılık veriyoruz. Ölmeye değil, yaşamaya ve yaşatmaya geldik. Taş attıysak kendimizi savunmak için attık o taşı. 10 gün önce ‘Çadır yanmış umrumda değil diyen’ Başbakan, ‘Yargı kararını dinleyeceğiz’ diyor. Bu kazanç değilse nedir? Yeni bir formatta parkta kalmalıyız.”
Bugün ne olacak?
Forumlar Dayanışma’dan 3’er kişilik ekiplerce takip edildi. Notlar kayda geçirildi. Bugün saat 10.00’da da bu notlara göre ortak karar açıklanacak. Dayanışma temsilcilerinin verdiği bilgiye göre, bu kararlara göre Gezi Parkı direnişinin yol haritası çıkarılacak.
YORUMLAR