Yıllardır tartışmalara konu olan Antalya Kaş'ta bulunan yunus gösteri merkezindeki 2 yunus Kemer'e nakledildi. Yunusların özgür kalması için kampanyalar başlatan sivil toplum örgütleri yunusların gönderilmesine sevinirken, şirketin Kaş'taki tesisin yetkilileri yunusların yeniden Kaş'a gönderilme ihtimali olduğunu belirtti.
30 Nisan 2013
Kaş’taki yunus parkı ilk olarak 2006’da kapatılmıştı. Tesis 2011’de yeniden açılmak üzere Whale adlı şirket tarafından kiralandı. Yunkoş adlı şirkete ait olan 4 yunus ise gösteri amacıyla Kaş’a getirildi. Ancak yerel halk bu duruma tepki gösterdi.
Sivil
toplum örgütleri kampanya yaptı. 2012’de büyük bir protesto yapılıldı. Nisan 2012’de teses Kaş Belediyesi tarafınan mühürlendi. Tesis işletmecileri yunusların 2’sini Bodrum’daki yunus gösteri merkezine gönderdi. Müherlenmesine rağmen Kaş’taki 2 yunusun özel gösteriler için kullandığı
iddia
edildi. İşletmeci ile Kaş Belediye arasında ruhsat davası başladı. Yazar Buket Uzuner öncülüğünde Change.org üzerinden ‘yunuslara özgürlük’ amacıyla kampanya başlatıldı. 20 bin imza toplandı.
O yunuslar doğaya bırakılamaz
Geriye kalan 2 yunus da 25 Nisan'da Kemer’deki Moonlight Dolphinarium yunus gösteri merkezine gönderildi. WWF -
Türkiye
Doğa koruma Sorumlusu Nilay Akça, gösterilerde kullanılan yunusların özgürlüğüne kavuşmasının mümkün olmadığını şu sözlerle açıkladı: “Tutsak yunusların ömürleri çok kısalıyor. Rehabilite olmadan doğaya bırakılamaz. Bu da mümkün değil. Asıl amacımız mevcut yunusların markalanması. Sisteme yeni yunuslar dahil edilmesin. Mevcut yunuslar öldükten sonra yeni bireyler gelmesin. Kaş koruma altında bir bölge. Geçimini turizmden sağlıyor. Günümüzün anlayışına göre yunus gösteri merkezleri sürdürülebilir bir turizm anlayışına uymuyor. Yerel halka birlikte verdiğimiz mücadele sonuç getirdi.”
Şirket yetkililerinin verdiği bilgiye göreyse ‘taşınma’ tamamen ekonomik nedenlerden kaynaklanıyor. Tesisin kapanmasının söz konusu olmadığını belirten yetkililer şunları dedi: “Bu yunuslar her gün 20 kilo balık yiyor. AYda 3 bin lira yapar. Bu yunuslar doğaya bırakılamıyor. Kaş Belediyesi tesisi mühürledi. Dava açtık. Tesisinin Türkiye kanunlarına göre hiç bir aykırılığı yok. Yer milli emlaktan kiralandı. İşletme ruhsatı Ulaştırma Bakanlığı Denizcilik Müsteşarlığı’ndan alındı. Tesis 2005’te Kaş Belediyesi tarafından imar planına yunus gösteri merkezi olarak işlendi. Hukuki olarak hakkımızı arıyoruz. Dava sonuçlanana kadar Kemer’de yunuslar çalışacak. Kaş’taki tesis kapanmayacak. Davayı kazanırken yunuslar yeniden Kaş’a gönderilip, orada çalışabilir.”
YORUMLAR