Van, ikinci depremin ardından hayalet kente döndü. Sokaklar gündüz bile boş, uçak ve otobüslerde ise yer kalmadı.
15 Kasım 2011
Doğu’nun merkezi Van 9 Kasım’da meydana gelen 2. depremle birlikte hem yıkıldı hem de boşaldı. Her gün yüzlerce kişi Van’ı terk ediyor. Başbakan Recep
Tayyip Erdoğan
memur tayinlerine izin vermeyeceğini açıkladı. Fakat Van’dan kaçış da başladı. Gündüzleri sokaklarda tek tük insana rastlamak mümkünken geceleriyse Van tam bir hayalet kente döndü.
* İlk depremin ardından birkaç gün içinde Van merkezde esnaf dükkanını açmış, vatandaşlar şoku üzerinde atamasa bile günlük yaşantısına devam etmişti. Ancak Vanlıların ‘kesinlikle daha büyüktü’ dedikleri 5.6’lık deprem, Van’ı yıkmakla kalmadı, insanların da kenti terk etmesine sebep oldu.
* Otogarlar dolup taşıyor, otobüs firmalarının yazıhanelerinde çalışanlara yoğunluktan soru dahi sorulamıyor. Firmalar buldukları tüm otobüslerle ek seferler düzenliyor. Van’ın en büyük otobüs işletmelerinden Van Gölü Seyahat’in yöneticileri günlük 29 seferlerinin olduğunu ancak 2. depremin ardından günlük en az 37 sefer yaptıklarını söyledi. Diğer otobüs firmalarında da başka bir kente gitmek için enr az 3 gün sonrasına yer bulunabiliyor. Otobüslerin bagajları da eşyalarla tıklım tıklım doluyor.
* Uçak firmaları da Van’a sefer sayılarını depremle birlikte arttırdı. 2. depremin de arama kurtarma çalışmalarının bitmesiyle, bu ekiplerin transfer işlemleri bitti. Ancak bu sefer de Vanlı’lar uçaklara hücum etti. THY, sadece
İstanbul
’a günlük 9 tarifeli uçuş koydu. Ancak o uçuşlarda da en erken 5 gün sonrasına yer bulunabiliyor.
* Taşınmak isteyenlerse, kimi yardım getiren kamyoncularla anlaşmaya çalışıyor, kimi de eşyasını taşıyabileceği bir araç bulur bulmaz kenti terk ediyor. Hakan Maral, 2. depremin ardından kenti terk etmek için minibüs bile bulamadığını, 3 gündür araç aradığını söylüyor. Akdeniz’de bir şehre taşınacağını söyleyen Maral, “Bir akrabam yok, Yakacak derdi olmaz. Bir iş de buluruz herhalde” diyor.
* Zehra Yücebay ise kardeşinin yanına Denizli’ye gitmek için hazırlanıyor. İki kız çocuğunun okuldan geri kalmaması için Van’ı terk ettiğini belirten Yücebay, “6. sınıfa giden kızımın okulunda çatlaklar var. Okullar açılsa bile artık kızımı okula gönderemem. Eşim Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde çalışıyor. Tayin isteyecek ancak izin vermiyorlarmış” şeklinde konuşuyor.
Memurlar izin peşinde
*
Başbakan Erdoğan
’ın ‘tayine izin vermeyeceğiz’ dediği memurlar da ücretsiz izin alma yoluna gidiyor. Adını vermek istemeyen bir devlet memuru da, “Tayin izni yok. Ancak ücretsiz izin verirlerse 5-6 ay izin almayı düşünüyorum. Çocuklarım perişan oldu. Anları zaten şehir dışına gönderdim. Kendim de yanlarında olmak istiyorum” diyor.
* Halil Samsur’un ise gidecek başka bir yeri yok. Mevlanakentte kalıyor. Ancak çalıştığı işyeri sahibi kenti terk etmiş. Samsur işsiz kaldı, ne yapacağını bilmiyor. Celal Kurşunluoğlu da bir inşaat mühendisi. İlk depremin ardından Van’da bulabildiği en sağlam evi satın aldığını söylüyor: “400 bin TL’ye bir villa satın aldım. 2. depremde o bile yıkıldı. Perişan olduk. Artık bu kentte durmam. Başka şehre yerleşeceğim.” Kurşunluoğlu’nun bir akrabası Cevdet Kurşunluoğlu ise Van merkezden ‘daha sağlam’ dediği Gürpınar ilçesine taşınıyor. Suriri Avcı da taşınmak için hazırlık yaptığını şöyle anlatıyor: “Buradan gideceğim, neresi olursa olsun…”
* Van sokaklarında ise in cin top oynuyor. Kar yağışı ve eksi 15 dereceye düşen soğukların ardından kentin en işlek caddesinde bile insan görmek zor. Geceleri ise imkânsız. 2. depremin ardından arama kurtarma çalışmaları da sona erdi. Artık otel enkazlarının başında hiç kimse yok. Ölenlerin acı hatıralarından başka…
YORUMLAR