Serkan Ocak

Loading

Travel Blog

'Palet Ayak' Türkiye'ye geliyor

07 Temmuz 2012

İSTANBUL - Yıl 1972. Dünya olimpiyat tarihinde bir ilk gerçekleşti. Amerikalı yüzücü Mark Spitz, nam-ı diğer Palet Ayak, bir olimpiyatta en çok altın madalyayı kazanan sporcu oldu. 30 yıl boyunca elde ettiği ‘7 altın madalya’ rekorunun sahibi Spitz, bu kez de farklı bir ilki gerçekleştiriyor. 14-15 Temmuz’da yapılacak Boğaziçi Kıtalararası Yarışları için İstanbul’a geliyor. Radikal, şu anda 62 yaşında olan ve İstanbul Bogazı’nda da kulaç atacak Spitz’le konuştu. Spitz, rekorunu 30 yıl sonra 8 altın madalya alarak kıran Amerikalı yüzücü Michael Phelps’le yüz yüze geldiğinde neler söylediğini, Türkiye ’den dünya çapında başarılı yüzücü yetişmemesi konusundaki yorumlarını anlattı.

Türkiye’ye daha önce geldiniz mi? Ne zaman , ne içindi?
Daha önce gelmedim ve bu fırsat için sabırsızlıkla bekliyorum. Yeni ülkelere seyahat etmek çok sevdiğim bir şey ve bunu farklı kültürlerle tanışmak adına çok önemli buluyorum. Türkiye Olimpiyat Komitesi beni davet ettiği için Türkiye’ye gelmeye karar verdim. Birkaç dakika da olsa suya girmek için dört gözle bekliyorum. 

Kıtalararası bir yüzme yarışının dünyada örneği yok. Bu konuda ne düşünüyorsunuz, iki kıta arasında yüzmek sizi heyecanlandırıyor mu?
Bu kesinlikle inanılmaz. Düzenlenen bu harika yarışma Türkiye’de yüzme heyecanını arttıran bir durum. İstanbul Boğazı’nda yüzmeyi planlamıyorum ama bir fotoğraf çekimi için suya girmeyi düşünüyorum. Bu harika organizasyonda yer almak bile yeterince heyecanlı. 

Münih Olimpiyatları’ndaki rekorunuzu ancak 30 yıl sonra Michael Phelps geçti. Phelps’le rekorunuzu geçtikten sonra konuştunuz mu, ilk sözleriniz neler oldu, Phelps size neler söyledi?
Michael’ın 36 yıl süren bir rekoru kırdığını görmekten mutluluk duyuyorum. Onun bunu yapması beni onurlandırdı. Kendisiyle benim 7 altın madalyalık rekorumu geçtikten sonra konuştuk. Kendisinin alçakgönüllülüğünden ve bu spora olan bağlılığından çok etkilendim. Her zaman genç atletlerle tanışıp, onlarla yüzmeye olan aynı tutkuyu paylaşmaktan gurur duyuyorum. Ona, kendisinin dünyaya bir ilham olduğunu söyledim. O da bu takdir etti. Sonuç itibariyle rekorlar kırılmak içindir ve onun yeteneğiyle benim rekorumu kırması gerçekten çok özel bir olay. 

Yüzme branşına uzun yıllar büyük emekler verdiğiniz biliniyor, yüzmenin sizin için anlamı, hayattaki karşılığı nedir?
Yüzme bana kendimi sportif bir şekilde açıklama fırsatı sağladı. Aynı zamanda dünya rekoru sahibi olmamı ve Amerika Birleşik Devletleri için 2 tane Olimpiyat Oyunları’nda yarışmamı sağladı. İşte bu yüzden, bu spora çok müteşekkirim. 

Türkiye’de yüzme adına olumlu yatırımlar yapılıyor ancak hâlâ olimpiyatlarda final yüzen, dünya çapında ödül alan yüzücümüz yok. Nerede hata yapıyoruz?
Ben bunu bir hata olarak değerlendirmiyorum. Bunu ileriye götürmek için, sizin ülkenize toplayacağım harika antrenörlerin bulunduğu bir programa ihtiyaç var. Türkiye bu şekilde zaten sahip olduğu yetenekli sporcuların gelişmesine olanak sağlayacaktır. Bu demek değil ki Türkiye’deki yüzücüler dünyanın geri kalanından daha az yetenekli. Sadece daha doğru antrenman tekniklerinin uygulanması ve daha iyi kaynakların sağlanması gerekmektedir. 

Türkiye’den bildiğiniz bir yüzücü var mı?
Hayır, henüz bir Türk yüzücü ile tanışma fırsatı bulamadım. Ancak Türkiye’ye geldiğimde bunu yapmayı çok istiyorum.

Boğaz’da kulaç atacak
Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi (TMOK) tarafından ‘2 Kıta 1 Yarış’ sloganıyla 14-15 Temmuz 2012 tarihlerinde İstanbul’da gerçekleştirilecek 24. Boğaziçi Kıtalararası Yarışları”nda 1200’ü aşkın Türk ve yabancı yüzücü yarışacak. Yalnız İngiltere’den 41, ABD’den ise 36 yüzücü yarışlar için Türkiye’ye gelecek. 15 Temmuz’da yapılacak yüzme yarışları Anadolu yakasında Kanlıca’da saat 09.20’de başlayacak, Avrupa yakasında Kuruçeşme’de sona erecek. Aynı gün kürek yarışları da yapılacak. Mark Spitz de 13 Temmuz’da TMOK üyeleri ile birlikte bir basın toplantısı düzenleyecek. 14 Temmuz’da ise Boğaz’da gösteri amaçlı kısa bir süre yüzecek.

  • Paylaş:
alternative title

YORUMLAR