Slow Fish İstanbul'da ODTÜ protestosu yaşandı. Karadeniz ekibi gösterisinin ardından katılımcılar 'Her yer ODTÜ, her yer direniş' sloganları attı.
21 Ekim 2013
Boğaziçi Üniversitesi’nde 4 gündür devam eden ‘Slow Fish
İstanbul
– Lüfer Bayramı’ birbirinden ilginç etkinliklerle son buldu. En dikkat çekici olanı ise ODTÜ’den gelen dans topluluğunun gösterisiydi. Karadeniz ekibinin gösterisinin ardından katılımcılar, ODTÜ’ye yapılan ‘
gece
baskını’nı protesto etmek için ‘Her yer ODTÜ, her yer direniş’ sloganları attı. Fikir Sahibi Damaklar – Slow Food’un ‘İstanbul Lüfere Hasret Kalmasın’ kampanyasını takiben başlattığı Lüfer Bayramı bu yıl uluslararası bir boyut kazandı. Dönüşümlü olarak İstanbul’da kutlanmaya devam edecek Slow Fish İstanbul için 10 ülkeden 70 delege geldi. İtalya, Yunanistan, Arnavutluk, Makedonya, Ukrayna, Hırvatistan, Sırbistan, Romanya ve Bulgaristan’dan katılan delegeler yaptıkları sunumlarla denizlerde sürdürülebilir bir gelecek için neler yapılması gerektiğini tartıştı.
Türkiye
’den de akademisyenler, devlet yetkilileri, balıkçılar etkinliklerde yer aldı. Kimi
zaman
balıkçılarla uzmanlar arasında tartışmalar yaşandı. Yöntemler, yapılması gerekenler konuşuldu. Çoğu zaman sorunun kaynağı bir başka kesime atıldı. Ancak herkesin uzlaştığı tek bir fikir vardı: “Balık stokları hızla azalıyor ve önlem alınmazsa gelecekte balık kalmayacak.”
Slow Fish İstanbul’a davet edilen Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, etkinliklere katılmadı ancak bir telgraf gönderdi. Eker, tüm katılımcılara selamlarını göndererek etkinliklerin başarılı geçmesini diledi.
Arnavut şef Alfred Marku da kendi bölgesine ait balıkla pişirilmeden yapılabilecek yemeklerden bazı lezzetler sundu. Karaburun’dan Gül Girişmen ise Karaburun Ortak Yaşam Platformu ile birlikte bölgenin sürdürülebilirliği konusunda neler yapılması gerektiği konusunda bildiri okudu.
ODTÜ de son gün etkinliklerde yerini aldı. ODTÜ Türk Halk Bilimleri Topluluğu dansçıları, yöresel kıyafetlerle Karadeniz yöresine ait oyun oynadı. Katılımcılar 3 gün önce ODTÜ’ye yapılan ‘gece baskını’nı protesto etmek için ‘Her yer ODTÜ, her yer direniş’ diye slogan attı. 10 ülkeden gelen yabancı 70 delege ise ne olup bittiğini anlamaya çalıştı.
‘11 yılda metro yapılamadı 1 gecede yol yapıldı’
ODTÜ ekibinin çalıştırıcılarından Fatma Nesrin Ergin, Karadeniz oyunlarının balığın ağlarda oynayısından etkilendiğini belirterek, “Balık demek bir anlamda Karadeniz coğrafyası demek. Biz de bu nedenle etkinliklere destek olmak için buradayız.” ODTÜ’de meydana gelen olayları da değerlendiren Ergin şöyle devam etti: “Okulumuza sahip çıkmaya çalışıyoruz. Yapılanlar yapıcı olmaktan çok uzak. Taraflar imza atmış olsa da bizce yanlış bir proje. 11 yıldır metro yapılamadı ancak 1 gecede yol yapıldı...”Etkinliklerin dünkü ilk bölümünde İtalyan delege Alessandra Cicocella, Bari yakınlarında bulunan Torre Fuaceto bölgesinin koruma kapsamına alındığını, sadece 3 yıl içinde büyük bir değişimin gözlendiğini belirtti. Eskiden 1000 metrelik ağ ile 8.7 kilogram ortalama balık elde edilirken, koruma kararının ardından bu oranın 56 kilograma çıktığını söyledi. Bir başka sunumda Yunanistanlı delege Aglaia Kremezi, Yunanistan’daki balık kültürünü anlattı. Karadeniz yemeklerinden çok da farklı olmayan bazı yemek örneklerinden söz etti. Dedeağaçlı bir balıkçı olan Stavros Bampalas ise Yunanistan’daki kaçak trol teknelerinin verdiği zararları anlattı.
YORUMLAR