Balıkçıların denize atıp toplamadıkları ağlar, deniz canlılarını yutuyor. Bu 'hayalet av'ı engellemek için yasal düzenleme gerek.
01 Temmuz 2012
‘GEF Küçük Destek Programı
Türkiye
’ denizlerdeki ‘hayalet avcılığın’ önüne geçebilmek için iki
sivil
toplum örgütünün projesine destek oldu. Mavi Kilikyalılar Derneği, proje kapsamında Adana Yumurtalık’ta altı saha çalışması yaptı. Balıkçıların atıp toplamadığı 200 metrelik ağ üzerinde çalışmalar başladı. Şimdiye kadar 18 farklı tür ağlara takıldı. Bunlardan dördü nesli yok olmak üzere olan ‘yeşil deniz kaplumbağası’ydı.
Mevzuat istiyoruz
Dernek Başkanı Çukurova Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Balıkçılık Yönetimi öğretim görevlisi Yard. Doç. Dr. Caner Enver Özyurt, “Nesli tehdit altındaki türler ağlara takılmışsa, ve canlı yaşıyorsa, kurtarıyoruz. Ancak diğer türleri olduğu gibi bırakıyoruz. Bir mevzuat oluşturulmasını istiyoruz.
ABD
ve Norveç bu konuda mevzuatlarını oluşturdu. Balıkçılar kaybettikleri ağları bildirmekle yükümlü oluyor...” AB uyum çerçevesi konusunda balıkçılık başlığı altında bu konunun yer almadığını belirten Özyurt, bu konunun yasal hale getirilmesi gerektiğini söyledi. GEF Küçük Destek Programı Ulusal Koordinatörü Gökmen Argun ise “Denizlerin biyolojik çeşitliliğini hayalet avcılık ciddi tehdit ediyor. Türkiye’de de yasal alt yapısı oturmamış durumda. Türkiye’de iki başvuruyu değerlendirdik. Çanakkale Koza Gençlik Derneği ile Mavi Kilikya Derneği” dedi. Ocak ayında başlayan proje 2013 yılının mayıs ayında tamamlanacak.
YORUMLAR