Suriye'nin düşürdüğü Türk uçağının yeri belirlenirken, bilimsel araştırma için Türkiye'de olan ABD gemisi Nautilus, 1300 metredeki enkazı çıkarmaya talip: İstenirse karakutuyu da enkazı da çıkarabiliriz.
26 Haziran 2012
İSTANBUL
- Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK), Suriye’nin düşürdüğü Türk jetini dört gündür dört helikopter ve beş askeri gemi/botla ararken resmi olmayan açıklamalara göre uçağın enkazı 100-1300 metre derinlikte. Ancak TSK’nın bu derinliklerde arama kurtarma kabiliyetine sahip olup olmadığı sorusu henüz net bir yanıta kavuşmuş değil. Hava Kuvvetleri’nden emekli bir arama kurtarma uzmanı albaya göre TSK’nın arama yapma kabiliyeti en fazla 650 metre derinlikte. Daha önce Titanic’i bulan robot donanımına sahip Amerika Deniz Araştırma Vakfı’na ait Nautilus gemisi ise Haydarpaşa’da Türk jetinin bulunması konusunda her an göreve hazır bekliyor.
Karadeniz’e açılacak
Amerika Sualtı Araştırmaları Vakfı’na ait Nautilus gemisi, altı ay önce
Türkiye
’ye geldi. Karadeniz ve Akdeniz’de arama faaliyetlerinde bulunacak olan gemi son hazırlıklarını yaptı ve halen Haydarpaşa’da Karadeniz’e açılmak üzere bekliyor. Gemide görev yapacak Sualtı Araştırmacısı Tufan Turanlı, Nautilus’un 7 bin metrelere kadar detaylı aramalarda bulunabildiğini belirterek, yetkililerden bir talep gelmesi konusunda her an hazır durumda olduklarını söyledi. İstendiği takdirde uçağın enkazını bulabileceklerini söyleyen Turanlı, şöyle devam etti:
“Uçağın istenildiği takdirde karakutusu ya da tüm enkaz çıkarılabilir. Şu anda gemi Karadeniz’e açılmak için hazır bekliyor. Ancak yetkililerin bir talebi olması durumunda arama kurtarma çalışmalarına katılabiliriz. Nautilus, arkeolojik, jeolojik açıdan tüm teknik donanıma sahip. Aramada hazırlık ve başlangıç çalışmalarını yapabilir. Eğer uçağın karakutusu çıkarılabilecek bir durumdaysa, çıkarabiliriz. Yoksa uçağı halatlara bağlar, başka bir gemiyle su yüzeyine çıkarılmasını sağlayabiliriz.”
Ailelerin umutlu bekleyişi sürüyor
Pilotları arama çalışmaları devam ederken, aileler de umutlu olmaya çalışıyor. Pilot Teğmen Hasan Hüseyin Aksoy’un babası Osman Aksoy, “Allah’tan ümit kesilmez. Oğlumuzdan haber alırsak sevineceğiz” dedi. Elinde oğlunun fotoğrafıyla konuşan baba Aksoy, olaydan üç gün önce oğluyla telefonda görüştüğünü belirterek “Ağabeyi Fatih ile aynı yerde görev yapıyorlar. Komutanlarından aldığı bilgileri bize aktarıyor. Ümitle bekleyin diyorlar. Geç saatlere kadar televizyondan takip ediyoruz. Belki bir açıklama olur diye. ”Pilot Yüzbaşı Gökhan Ertan’ın Malatya’daki babası Ali Ertan da savaşa girilmesini istemediğini söyledi. “. 50 oğlum olsa yine okutur, yine pilot yaparım” diyen baba şöyle devam etti: “Benim ülkemdeki insanların huzuru, mutluluğu için oğlumun bir katkısı olmuşsa ne mutlu bana.
AB, askeri seçeneğe karşı
AB dışişleri bakanlarının Suriye gündemiyle dün Brüksel’de düzenlediği toplantıda Türk uçağının düşürülmesine karşı askeri müdahale seçeneği reddedildi. AB Dışişleri Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton, Türkiye’ye soğukkanlı tepki verme çağrısı yaparken, Hollanda Dışişleri Bakanı Uri Rosenthal olayı kınadıklarını, ancak askeri müdahaleyi desteklemeyeceklerini bildirdi. Almanya Başbakanı Guido Westerwelle ise
Ankara
’nın soğukkanlı tepkisini övdü, ancak “En iyi seçenek hâlâ askeri olmayandır” dedi. İsveçli bakan Carl Bildt AB’nin siyasi çözümden yana olduğunu kaydederken, Fransa Dışişleri Bakanı Laurent Fabius ise ‘rutin uçuş yapan Türk uçağının düşürülmesinin kabul edilemeyeceğini’ söyledi. İtalya Dışişleri Bakanı Giulio Terzi de Suriye için Libya’daki duruma benzer bir müdahaleyi ihtimal dışı tuttuğunu söyledi. Toplantıda, olayın acilen soruşturulması gerektiği vurgulanarak, Suriye’den Türkiye’yle işbirliği yapması ve soruşturma için erişim izni vermesi istendi. NATO da Türkiye’nin isteği üzerine, bugün Suriye gündemiyle toplanacak.
YORUMLAR