Bürokratlar ile sinemacıların üzerinde çalıştığı yeni 'Sinema Kanunu'na göre Türkiye'de çekilecek yabancı yapımlar da desteklenebilecek. Ayrıca yerli filmlere verilen destek artacak, geri ödeme şartları hafifletilecek
14 Haziran 2012
Sinemanın desteklenmesi için yeni kanun tasarısı hazırlanıyor. Yeni çıkarılacak ‘
Sinema
Kanunu’yla ilgili dün Kadir Has Üniversitesi’nde
Kültür
Bakanı Ertuğrul Günay’ın öncülüğünde, bürokratlarla sinemacılar bir araya gelerek çalıştay düzenlendi. Çalıştay öncesinde açıklama yapan Bakan Günay, sinemacıya verilen desteklerin daha artacağını, yabancı yapımların da destekleneceğini söyledi.
Çalıştaya Bakan Günay’ın yanı sıra, Müsteşar Yardımcısı Faruk Şahin, bakan danışmanı Hakan Taşçı, Telif Hakları Genel Müdürü Abdurrahman Çelik, Sinema Genel Müdür Vekili Mesut Cem Erkul ve bazı bakanlık temsilcileri katıldı. Sinebir, Sesam, Fiyap gibi çok sayıda meslek örgütlerinin temsilcileri de çalıştaya katılanlar arasındaydı. Yeni yasama yılının ilk aylarında Sinema Kanunu’nu çıkarmak istediklerini belirten Günay, tasarıyı 1-1.5 ay içinde bakanlar kuruluna sunacaklarını söyledi. Günay, en son 2005’te düzenlenen kanunun yetersiz kaldığını belirterek, yeni kanunda yer alacak değişiklikleri şöyle sıralardı:
Destek 10 kat arttı
“Son yedi yılda, geçmiş 15 yılın 10 katına yakın sinemaya destek verdik. Bu da sinemaya ciddi bir ivme kazandırdı. Şimdi bu desteğin daha düzenli, kurallı bir hale gelmesi gerekiyor. Hangi noktada olduğumuzu değerlendiriyoruz. Geçmiş yıllarda sinema filmi üretimi yıllık 6-7’ydi, seyirci sayısı 2 milyona düşmüştü. Son dönemde Türk filmlerinin sayısı yılda 60’lara 70’lere çıktı. Seyirci sayısı da yabancı film seyircisini oran itibariyle geçmeye başladı.
Türkiye
bunu yakaladı. Uluslararası ödüllerle de bu gelişim tescillendi. Altın Palmiye, Altın Ayı ödülü aldık.”
Yeni düzenlemeye kanunun adını değiştirerek başlayacaklarını söyleyen Günay, şöyle devam etti: “Sinema Filmlerinin Desteklenmesi ve Sınıflandırılması Hakkındaki Kanun, Sinema Kanunu olarak ismi değiştirilecek. Kurumların işleyişini değiştireceğiz. Üst kurulda sayısal bir düzenleme yapıyoruz. Anayasanın vazgeçilmez temel ilkelerine aykırı olan, şiddet ve pornografi içeren filmlere destek verilmemesi konusunda bir karar vardı. Buna nefret söylemini de katıyoruz. Danışma kurulu vardı, bu kurul pek fazla işlemedi. Yeni düzende sanatsal hedeflerimizi, sektörün temel ihtiyaçları ve çözümlerin tespitini kapsayacak şekilde bir Strateji Kurulu oluşturacağız. Bu artık temel bir ihtiyaç. Destekleme kurulları kuruyoruz. Belirli alanlarda uzmanlaştırmaya çalışıyoruz. Görsel ve işitsel eserler arşivi yapacağız. Türkiye’de çekilecek yabancı filmlere destek kalemimiz yoktu. Yabancı filmlerle ortak yapımı gündeme getirip, bu alanlara desteklemeyi öngören düzenleme yapıyoruz. Japonlarla, Azerilerle ortak film yapımı konusunda projeler var ancak yasa izin vermediği için yapamıyoruz. Proje geliştirme desteği, yapım desteği, çekim sonrası desteği, dağıtım, tanıtım, gösterim destekleri, yabancı film desteği, ortak yapım destekleri gibi destekler de geliyor.”
Geri ödeme şartları hafifleyecek
Günay, sinemaya verilen maddi desteğin geri ödemesiyle ilgili “Yasada geri ödeme var ancak fiili olarak geri ödeme aslında yok. Yüzde 90’ından alınmıyordu. Herkes bir rapor getirip ‘yaptığımız masrafı çıkaramadık’ diyordu. Biz de almıyorduk. Şimdi bazı yükümlülükler getirerek, geri ödeme şartını hafifletmeyi amaçlıyoruz. İstismar olmayacak şekilde geri ödeme koşulunu hafifletiyoruz. Genel bütçeden destek almıyoruz, madem kültürel tanıtım konusunda en önemli araçlardan biri sinema, genel bütçeden de buraya
para
ayrılmalıdır diye düşünüyoruz” dedi.
YORUMLAR