Serkan Ocak

Loading

Travel Blog

Vatandaşlık tanımı Daçka'dan başladı

Darüşşafaka, tüzüğünü değiştirerek, kapılarını öksüzlere açtı. Öğrenci alımındaki 'Türk - İslam' şartı da kaldırılarak, 'TC vatandaşı' kriteri getirildi.

15 Nisan 2012

Yeni anayasada yer verilmesi beklenen yeni vatandaşlık tanımının ilk işareti, 148 yıllık geçmişi olan Darüşşafaka (Daçka) Eğitim Kurumları’nın dün yapılan tüzük değişikliğinde kendini gösterdi. Babası hayatta olmayan, maddi olanakları yetersiz çocuklara parasız ve yatılı eğitim fırsatı tanıyan Darüşşafaka (Daçka), kapılarını ilk kez annesi olmayan çocuklara da açtı. Daha da önemlisi kayıt olabilmek için gerekli ‘Türk ve İslam’ şartı, ‘ Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak’ şeklinde değiştirildi.
Dünkü genel kurula katılan 414 kişiden 413’ü öksüz çocukların Darüşşafaka’ya kabul edilmesi yönünde oy kullandı. Darüşşafaka’nın ‘doğal’ başkanı kabul edilen Başbakan Recep Tayyip Erdoğan da kurumsal yapısını tamamlaması için Darüşşafaka üniversitesinin kurulması gerektiğini söyledi. Darüşşafaka yönetimi tüzüğündeki ‘amaç’ maddesini değiştirmek için dün TİM Show Center’da toplandı. 

Erdoğan: Gurur duydum 
Başbakan Erdoğan yaptığı konuşmada, böyle bir değişikliğe şahitlik etmekten gurur duyduğunu söyledi. “Darüşşafaka, hem bu ülkenin hem de bu milletin gözbebeği bir kuruluştur” diyen Erdoğan, şöyle konuştu: “1971’de Darüşşafaka, sadece yetim erkekleri değil, yetim kızları da çatısı altına kabul ederek, dünyadaki gelişmelere paralel bir düzenlemeyi gerçekleştirmişti. Ancak sadece yetimlerin, sadece Türk ve İslam olanların kabulü gibi, Darüşşafaka’nın özüne, ruhuna, misyonuna paralel düşmeyen bir durum vardı. 150 yıl önce tamamen bir gereklilikten, bir ihtiyaçtan hasıl olan şartlar artık geride kaldı. Çocuklar arasında din ve etnik köken bakımından bir ayrıma gidilmesine müsaade edemeyiz.” Darüşşafaka’nın Yönetim Kurulu Başkanı Zekeriya Yıldırım, “Görevi aldık, bugünden sonra üniversite için çalışmalara başlıyoruz” dedi.
Olağanüstü Genel Kurul’da 1863’te kurulan kurumun tüzüğü değiştirildi. Amaç maddesinde yer alan,‘yetim (babası olmayan) çocuklar’ ile ‘Türk ve İslam çocukları’ şartı, ‘yetim ve öksüz (annesi olmayan) çocuklar ile ‘Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak’ yönünde değiştirildi. Böylece 150 yıllık köklü bir geçmişe sahip olan Darüşşafaka’da ilk kez annesi olmayan çocuklara da eğitim hakkı tanımış oldu. 1955 Darüşşafaka mezunu Namık Kemal Meriç, gayrimüslim çocukların kuruma kabulünün ananelerine aykırı olduğunu belirterek, oylamada ‘evet’ demeyen, tek çekimser kalan kişi oldu.

TARHAN ERDEM: ÖRNEK OLABİLİR
Hem dini hem de etnik olarak vatandaşlar arasında ayrımcılık yapmama fikri hâkim.

Ben de bir Darüşşafaka üyesiyim.Tüzükte yapılan değişiklikte hem dini hem de etnik olarak vatandaşlar arasında ayrıcalık yaratmama fikri hâkim. Bu yeni anayasa için örnek sayılabilir. Bu anlayışla, anayasamızdaki ‘...Türk sayılır’ denilen maddenin yanlış olduğu anlaşılıyor. Anayasanın 66. maddesinde; “Türk devletine vatandaşlık bağı ile bağlı olan herkes Türk’tür” deniliyor. Türk ırkından olmakla vatandaş olmayı aynı yapıyor. Darüşşafaka’da bizim kabul ettiğimiz metin ise ‘Türk İslam’ ibaresini kaldırıp, yerine daha genel, daha çağdaş bir tanım getirmiş oldu.

BASKIN ORAN: HERKESİ KAPSAR
Yapılan tanımlama fevkalade olumlu. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı ifadesi herkesi kapsar.

Başbakan Tayyip Erdoğan’ın dile getirdiği ifade, fevkalade olumlu bir tanımlama. ‘Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı’ ifadesi herkesi kapsar. Bana kalırsa bir cümleyi bir paragrafla anlatmak yerine ‘Türkiyeli’ deyip bu işi bitirmek çok daha doğrudur. Ama yapılan iş çok olumlu bir adımdır.

  • Paylaş:
alternative title

YORUMLAR