Çünkü gökdelenler ve yoğun trafik kentin üzerinde bir 'ısı adası' oluşturuyor. Karlar daha yere bile düşmeden eriyip gidiyor.
22 Ocak 2012
İstanbullular geçen hafta kar alarmı yaşadı. Meteorolojinin ‘kar geliyor’ uyarısı gerçekleşti ve kentin birçok bölgesinde yoğun bir kar yağışı başladı. Araçların ve ağaçların üzerinde biriken karlar fon olarak kullanılıp fotoğraflandı ve belgelendi. Çünkü herkes biliyordu ki, kar tutmayabilirdi. Nitekim öyle de oldu, beklenen kar tutmadı. Peki
İstanbul
neden kar tutmuyor? İstanbul Teknik Üniversitesi Meteoroloji Mühendisliği öğretim üyesi Prof. Dr. Miktad Kadıoğlu, şehirlerin her
zaman
kırsala göre daha sıcak olduğunu belirterek, bunun şehirlerde gökdelen ve yoğun trafikten dolayı oluşan ‘ısı adası’ndan kaynaklandığını söyledi.
Yapay ısınma
‘Şehir adası etkisi’nin meteorolojide var olan bir kavram olduğunu belirten Prof. Dr. Kadıoğlu şunları anlattı: “Gökdelenler, yüksek binalar ya da trafik yoğunluğu yapay olarak kışın şehri ısıtıyor. Şehirlerde kırsal alanlara göre daha az kar yağışı görülür. Şehirlerin üzerini bir kubbe gibi saran şehir ısı adası vardır.”
Şehirlerin kırsala göre 2-3 derece daha sıcak olduğunu anlatan Kadıoğlu, “Şehrin üzerinde kar yağışı oluyor. Ancak aşağıya doğru indiği zaman eriyor. Ya da yağıyor ancak yerde tutamıyor. Bu nedenle şehirlerdeki kar yağışı kırsal alanlara göre dünyanın her yerinde daha az olur. Yaz mevsiminde de bu etkiyi güneş yaratır. Yazın geceleri şehirler çevresine göre daha ılık olur” diye konuştu.
Kar dağda yağsın
Prof. Dr. Kadıoğlu, şöyle devam etti: “Şehirlerdeki kar yağışının az olması çok da önemli değil. Karın yağması dağlarda önemli. Dağlarda 1-2 metrelik kar olduğu zaman su depolanmış oluyor. Katı halde olduğu zaman su birikiyor. Yavaş yavaş eridiği için yeraltı sularını besliyor. İstanbul gibi kırılgan şehirlerde belki de kar yağmaması daha iyi. Karın mikrobu öldürdüğüne dair de yaygın bir söylem var. Böyle bir şey yok. Kar yağdığında şehirler sessizleşir. Bunun nedeni insanların eve kaçması değil, kar kristalleri sesi yutuyor. Böylece gürültü kirliliği azalıyor. Kar yağışının İstanbul’a faydası gürültü ve hava kirliliğini azaltmasıdır.”
Soğuk hava çeşmeyi dondurdu
İstanbul’da tutmayan kar, yurdun geri kalanında etkisini sürdürüyor. Doğu
Anadolu
’da sıcaklıklar -33’e kadar düşerken, ülkede göller bile dondu. Çorum’da da Ulu Cami önünde kuş çeşmesi buz tuttu. Ancak güvercinler yine de çeşmeyi terk etmedi. (ÇORUM/AA)
KÖPRÜ İÇİN ENDİŞEYE GEREK YOK
Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, Boğaz Köprüsü’nün bakıma alınacağını doğrulayarak şöyle dedi: “Köprüler de insanlar gibidir. Bakıma ihtiyacı var. Yaşlanıyorlar. Araçların 1000, 10 bin, 30 bin, 100 bin kilometrede bir bakıma ihtiyacı varsa, köprünün de küçük büyük bakım periyoduna ihtiyacı vardır. 2013 yılında Boğaziçi Köprüsü, 40 yaşını doldurmuş olacak. Dolayısıyla büyük bakımı söz konusu. Telaşa gerek yok. İstanbullular mağdur olmayacak. Gereken tedbirler neyse bakımı gerçekleştireceğiz.” (
İZMİR
/DHA)
YORUMLAR