14 Aralık 2011
Son BM İklim Zirvesi’nde sera gazlarının azaltılmasıyla ilgili ‘ilk’ ve ‘tek’ küresel girişim olan Kyoto Protokolü’nden çekileceğinin sinyallerini veren Kanada, zirve biter bitmez kararını resmileştirdi.
Kanada Çevre Bakanı Peter Kent, Güney
Afrika
’nın Durban kentinde düzenlenen zivenin hemen ardından “Kyoto, Kanada için geçmişte kaldı. Anlaşmadan çekilmek için yasal hakkımızı kullanıyoruz’’ dedi. BM’yi de aldıkları karar konusunda bilgilendireceklerini söyleyen Kent’e göre, ‘Kyoto’nun Kanada’ya maliyeti 13 milyar doları aşacak. “Kyoto, Kanadalı her
aile
için 1600 dolar demek. Bu, (bizden önceki) beceriksiz liberal hükümetin mirası’’ diyen Kent, bu maliyete karşın en büyük karbon kirleticileri
ABD
ve Çin Kyoto’ya katılmadıkça sera gazlarının durdurulamayacağını savundu.
Protokol uzatıldı ama...
Durban’daki zirvede 2012’de süresi biten Kyoto Protokolü uzatılmış, ancak ne yeni hedefler belirlenmiş ne de gelişmekte olan ülkelere verilecek desteklerden söz edilmişti.
Kanada neden çekildi?
Yeşiller Eşsözcüsü Ümit Şahin: Kanada son yıllarda dünyanın 3. büyük petrol rezervine sahip ülke haline geldi. Bu petrolün neredeyse tamamı katran kumundan elde edilen zift petrolü. Yani çevreye en çok zararlısı. Bunu çıkartabilmek için iklim değişikliği ile ilgili her şeyi baltalıyorlar. Kanada’nın gözünü petrol bürümüş.
Greenpeace Akdeniz İklim ve Enerji Kampanyası Sorumlusu Pınar Aksoğan: Kanada, iklim için çok kötü bir örnek oluşturuyor.
YORUMLAR