Başbakan konuştu, Van'da tüm tayinler durdu. Ama Radikal'in görüştüğü depremzede memurların çoğu Van'ı terk etmek istiyor.
17 Kasım 2011
“Depremde ev çatladı. Günlerce kiralık ev aradım ama nerde? Ailemi Şanlıurfa’ya memlekete gönderdim. Üzerimdeki üniformayı depremden bugüne hiç çıkarmadım. Botlarımı ise sadece namaz kılarken çıkarıyorum.
Gece
ya şubede ya da bir aracın içinde yatıyoruz. Tayin imkânı olsa bir gün daha durmam.”
Radikal’e konuşan çevik kuvvet polisi, Van’da çadırlarda, otomobillerde uyuyarak görev yapan
kamu
görevlilerinin ruh halini özetliyor. Kamu görevlisi oldukları için isimlerini vermek istemeyen depremzedeler yorgun, üzgün ve öfkeli.
* Van İl Özel İdaresi memuru Tüm izinler, raporlar kaldırıldı. Öğleden sonra görev alıp sabaha kadar çalışıyoruz. Valilik hiçbir konuda bize sahip çıkmadı. Özel sektör çalışana yardım ediyor. Örneğin bazı banka çalışanlarına ikramiye, çadır verildi. Biz görev başındayız, eşlerimiz, çocuklarımız naylon altında. Amirler, sadece “
Bugün
birlik beraberlik günüdür” diyor. Ancak bizim psikolojimiz bozuldu. En azından bu psikolojiyi atmamız için birkaç hafta bizi Van dışına göndermeleri gerekiyor. Bir de dairelerdeki kıymetli evraklar hâlâ güvenli yerlere alınmadı. Bu da ileride sıkıntı yaratacak.
Ek ders ücreti de uçtu
* Sözleşmeli bir öğretmen: Depremde binamız gitti. Mecburen Alanya’ya gideceğiz. Çadırdayız ancak ısınamıyoruz. Tayinler kesinlikle kabul edilmiyor. Ayrıca deprem nedeniyle sadece ek ders ücretiyle görev yapan öğretmenlere ücretleri ödenmiyor. Babam da memur, emekli olmaya çalışacak.
Yüzüncü Yıl Üniversitesi’nde öğrenci işleri şefi: Okul şubata kadar tatil. Ancak biz pazartesi göreve başlayacağız. Kimseye izin verilmedi. Tayin yok. 2 aylık bebeğim var. Hasta. Çadırdayız. Ancak ben ne olursa olsun Van’ı terk etmem.”
* Erciş’te bir polis memuru: Depremin hemen ardından tayin için başvurdum. Olacak gibiydi. Ancak
Başbakan Erdoğan
’ın “Kimse tayin için gelmesin” açıklamasından sonra tayinler durduruldu. Ne yapacağım bilmiyorum.
Van Valiliği’nde çalışan bir şoför: Tayin durmuş. İzin de yok. Ben de bir günde emekli oldum.
Van’a görevli gelen kamu personeli ise depremzedelere göre daha iyi durumda. Çünkü rotasyon var. AFAD’da çalışan arama kurtarma ekipleri, görevleri bitince evlerine geri döndü. UMKE’ciler için de “10 günden fazla kalmayın” talimatı var. Sağlık çalışanları en fazla 10’uncu gün evlerine geri dönüyor. Kızılay görevlileri de en fazla 2 ayda bir yeni personele görevi devrediyor. Van’a başka illerden gönderilen polis memurları da en az 4 gün, en fazla 10 gün görev yapıp geri dönüyor.
YORUMLAR