Dink cinayetinin tetikçisi Samast'ın çocuk mahkemesinde yargılanmasına karar verildi. Cezada beş yıl indirim olabilir.
26 Ekim 2010
AGOS Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink’in öldürülmesiyle ilgili davada ‘tetikçi’ olarak yargılanan Ogün Samast’ın kamuoyunda ‘Taş Atan Çocuklar Yasası’ olarak bilinen ‘Terörle Mücadele Kanunu’ndaki değişiklik nedeniyle Çocuk Ağır Ceza Mahkemesi’nde yargılanması yeni bir tartışma yarattı. Hukukçular Samast’ın alacağı cezada yaklaşık beş yıllık indirim olacağını savunuyor. Dink ailesi de karara tepkili.
İstanbul
14. Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki davanın dünkü 15. duruşması, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AİHM) Dink’in öldürülmesiyle ilgili
Türkiye
’yi mahkûm etmesinin ardından yapılan ilk oturumdu.
Duruşmayı izlemeye Hrant Dink’in eşi Rakel, kızı Delal ve kardeşi Orhan Dink’in yanı sıra Paris Barosu’dan, Fransız Ermeni Avukatlar ve Hukukçular Derneği’nin temsilcileri,
BDP
milletvekilleri Sabahat Tuncel ve Ufuk Uras da geldi.
Dink’in katil zanlısı Ogün Samast, azmettirici olmakla yargılanan Yasin Hayal ve Erhan Tuncel duruşmada hazır bulundu.
Dink’in ailesinin avukatı Fethiye Çetin, duruşma sırasında AİHM kararının iç hukuk açısından ve Türkiye’de hukukun aksayan yönlerinin görülmesi yönünden çok önemli olduğunu söyledi.
Sıra Türk yargısında
Çetin, AİHM’in Dink davasıyla ilgili Türkiye’yi ‘yaşam hakkı’ ve ‘ifade özgürlüğü’ kapsamında suçlu bulduğu kararını özetleyerek okudu. Mahkemenin de AİHM kararı doğrultusunda, Dink’e saldırı eylemini tüm yönleriyle araştırması gerektiğini belirten Çetin, “Haklarında takipsizlik kararı verilen kamu görevlileri tespit edilmelidir. AİHM yargıçları şaşkınlık içinde. Böyle karar veren Yargıtay’ın bu kararının nedenini araştırmaya başlamışlar. Yargıtay yargıçları açısından çok utanç verici bir durum ortaya çıkmıştır. Bu kararı veren bir yargıç olsaydım, utancımdan kaçacak delik arardım. Okuduklarından bu anlamı çıkarıyorlarsa, önyargı vardır” dedi.
Samast mutlu
Samast’ın avukatı Levent Yıldırım, 21 Ekim’de mahkemeye başvurarak Terörle Mücadele Kanunu’nda değişiklik yapıldığını ve müvekkili Samast’ın Çocuk Ağır Ceza Mahkemesi’nde yargılanmasını istemişti. Mahkeme Başkanı Erkan Canak, bu talebi karara bağladı. Samast’ın Çocuk Ağır Ceza Mahkemesi’nde yargılanmasına hükmetti. Samast kararın ardından duruşmadan çıkarıldı ve dosyası nöbetçi çocuk mahkemesine gönderildi. Samast, bu kararın ardından etrafına bakıp gülümsedi.
‘Adalet hızlı işleseydi...’
Karar aile tarafından eleştirildi. Orhan Dink, duruşmayı ayakta izlediği noktadan “Adalet hızlı işleseydi bunlarla karşılaşmazdık. Size düşen sorumluluğu hatırlatıyorum, dört yıl oldu” dedi.
Hukukçular bu kararla birlikte Samast’ın cezasında indirim olacağını belirtiyor. Samast hakkında ‘terör örgütü üyeliği’ suçundan 5 yıldan 10 yıla kadar hapis isteniyordu. Şimdi verilecek ceza en az 3 yıl 4 ay, en fazla 6 yıl 8 ay olacak. Yani Samast 3 yıl 2 ay ceza indiriminden faydalanacak. Cinayettense 18 yıldan 24 yıla kadar hapisle yargılanıyordu. Bu suçu örgüt faaliyeti kapsamında işlediği için alacağı cezanın dörtte üçünü yatacaktı. Ancak yeni yasa, çocuklar için bu oranı üçte iki olarak belirledi. Yani 18 yıl yatması gerekirken, yeni yasada 16 yıl yatacak. Yyargılama sonunda üst sınırdan ceza aldığında toplam 25 buçuk yıl cezaevinde kalacak olan Samast, yeni kanuna göre 20 yıl 5 ay yatacak.
‘Samast aklımıza gelmedi’
Ogün Samast’ın, taş atan çocuklar için çıkarılan yasa dayanak alınarak çocuk mahkemesine gönderilmesi, gözleri yasanın çıkmasına önayak olan
AKP
’ye çevirdi. Bakanlar Kurulu toplantısının ardından soruları yanıtlayan Hükümet Sözcüsü ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek “Bizim hukukumuzda 18 yaşından küçük olan herkes çocuk sayılmaktadır. Dolayısıyla bunun adının şu veya bu olması, davasının şu dava olması yasanın uygulanması açısından çok fazla önem arz etmez. Doğru olan ne ise o yapılır” dedi. Yasanın hazırlık çalışmalarına da katılan TBMM Adalet Komisyonu üyesi ve AKP Batman Milletvekili Mehmet Emin Ekmen, şu değerlendirmeyi yaptı: “Bir yasa çıkartılacağı zaman yasama faaliyeti esnasında bundan kimlerin yararlanıp yararlanmayacağı tartışılmaz. Ogün Samast da yararlanıyor mu diye bizim aklımıza gelmedi. Gelseydi de vazgeçmemiz doğru olmazdı.”
TBMM Adalet Komisyonu Üyesi ve AKP Milletvekili Yılmaz Tunç ise sanığın çocuk mahkemelerinde yargılanmasının o fiilin cezasını değiştirmeyeceğini söyledi.
Tuncel: Duruşmaya bıçakla geldim
Hrant Dink davasında ‘azmettirici’ olarak yargılanan Erhan Tuncel’in İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki dünkü duruşmada anlattıkları salonda şok etkisi yarattı. Dink cinayetinin önlenmesi için elinden
gelen bütün çabayı harcadığını iddia eden Tuncel’in anlattığı bir olay duruşma salonundaki herkesi şaşırttı.
‘Suikast iddiası yalan’
Basında çıkan haberlere tepki gösteren Tuncel, kendisine yönelik nezarethanede suikast girişimi olduğu yönündeki iddiaların yanlış olduğunu söyledi. Daha önceki bir duruşmaya cebinde bıçakla geldiğini söyleyen Tuncel, “Biz Yasin ile birlikte nezarethanede bıçak bulduk. Mahkemede benim üzerimdeydi. Size vermeyi düşündük ancak vermedik. Sonra komutana veririz diye konuştuk. Ama daha sonra ben tuvalete attım” diye konuştu.
YORUMLAR