Serkan Ocak

Loading

Travel Blog

Ekşi Sözlük'te neler oluyor?

Sosyal medyanın gündeminde Ekşi Sözlük tartışması var. Sitenin kurucusu Sedat Kapanoğlu "Bu karalama kampanyasıdır" diyor.

23 Kasım 2011

Taraf yazarı Mehmet Baransu, Allah’a ve Hz. Muhammed’e hakaret edildiği gerekçesiyle sözlüğün kapatılmasını istemişti. Baransu, suç duyurusu için verdiği dilekçeyi de Twitter’da paylaştı. Ekşi Sözlük’ün kurucusu Sedat Kapanoğlu ise kampanyayı başlatanların, haklarındaki olumsuz yazıları sildiremeyince, hem Ekşi Sözlük ile ortaklarını tehdit ettiklerini, hem de bu tartışmayı başlattıklarını söyledi. Taraf yazarı Emre Uslu da tartışmaya destek oldu. Sözlük yazarlarından Baransu ve Uslu’ya yoğun tepki geldi.
Kapanoğlu, 35 bin yazarın olduğunu ve zaman zaman bu tür içerikler girebildiğini söyleyerek her yazılanı kontrol etmenin mümkün olmadığına değindi: “İçerikler hem şikâyet kanallarımızdan hem yazarların şikâyetleriyle hem de denetim ekiplerimizce değerlendirilip siliniyor. Tartışma bir yazarın hakkında yazılan bir yazıyı sildirmek istemesi üzerine çıktı. Bu şahıs, hukuksal olarak sakınca barındırmayan içeriği kaldıramayacağımızı kendisine bildirmemizin ardından Twitter’da, sonra telefonla Ekşi Sözlük’ü tehdit etmeye başladı. Tehditlerini ciddiye almayarak içerikleri kaldırmamamız üzerine birkaç arkadaşıyla birlik oldu ve kutsal değerleri kullanarak karalama kampanyası başlattı. Amaç, hakaret edilmesinin önüne geçmek değil, Ekşi Sözlük’ü karalamak. Bu ekipten söz konusu yazılar hakkında talep almadık. Bahsettikleri içerikleri ilettiklerinde işlem yapıyoruz zaten.” 

Filtreli günler başladı
Öte yandan 2011’in başlarında ‘sansür’ tartışmasına neden olan ‘internette filtreleme sistemi’, üç aylık denemenin sonunda dün uygulamaya geçti. Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) standart, yurtiçi, aile ve çocuk paketlerinden oluşan sistemi ‘aile ve çocuk’ olarak ikiye indirmişti. Dileyen kullanıcı, servis sağlayıcısını arayıp iki paketten birine geçiyor. ‘Güvenli internet ’ adlı hizmette her iki pakette de listeler bulunuyor. Aile paketinde yer alan siyah listedeki internet sitelerine erişim engelleniyor. Çocuk paketindeyse beyaz liste var ve yalnızca listedeki sitelere erişim sağlanıyor. Örneğin çocuk paketinde sosyal paylaşım sitelerine erişim yok.
Bilgi Üniversitesi Bilişim Hukuku öğretim üyesi Doç. Dr. Yaman Akdeniz, Türkiye ’de zaten sansürsüz internet diye bir şey olmadığını belirterek şunları söyledi: “15 bine yakın sitenin erişimi engelli. AB ülkelerinde ve birçok ülkede devlet eliyle filtreleme yok. Devlet eliyle yapıldığında sansür tartışması yaşanıyor. Çocuk ve aile paketlerindeki sitelerin belirlenmesi için kurullar oluşturulacaktı, oluşturulmadı. Keyfi olarak siteler belirleniyor.”

  • Paylaş:
alternative title

YORUMLAR