Serkan Ocak

Loading

Travel Blog

Bir kır çiçeği için 6 bin avro verdiler

Dünyada noel gülü, Türkiye'de ise danabağırtan veya karaca otu diye bilinen bitki uğruna Japonya'dan Türkiye'ye özel turlar düzenleniyor

30 Mart 2010

BOLU - Çiçek peşinde bir grup Japon turist, hafta sonu Abant’taydı. Kişi başına 6 bin avro harcayarak Türkiye’ye geldiler. Tek bir istekleri vardı; Japonya’da yetişmeyen noel gülünü, toprakta, yetiştiği ortamda görebilmek.
Hafta sonu Abant’ta bol miktarda noel gülü boy verdi. Japon Noel Gülü Derneği üyeleri, yine de gördükleri her çiçekte sevinç çığlığı atıyor. Makro fotoğraf makinelerini kapan grup üyeleri, hemen çiçeğin başına koşuyor.
Gruptan Yoko Oyamo, “Sadece bu türü yerinde görmek için geldik. Japonya’da yetişmiyor. Kışın açan narin çiçeklerden biri. Görünüşü çok güzel. Gözlerimize hitap ediyor. Japonya’da ünü çok arttı. İki yılda bir, bu çiçeği görmek için geziyoruz. Yunanistan’da, Slovenya, Macaristan’da var. Bu seyahatte sadece Yunanistan gittik, şimdi de Türkiye’deyiz. Kişi başı yaklaşık 6 bin avro ödedik” diyor.
Bir noel gülünün başında dakikalarca fotoğraf çeken Yoko Tomida mutlu: “Bahçe çiçekleriyle ilgili bir iş yapıyorum. Topluluğumuzla sürekli bu çiçeği görmeye gidiyoruz. Noel gülünü yerinde görmek her şeye değer.” Mikiko Suzui’ye göre her çiçekte bu kadar sevinmeleri doğal, “Bunun için geldik” diyor.
Japonlar için bitki, kutsal bir öğe. Doğaya tutkuları yaşantılarına da yansıyor. Japonya’da, ‘çiçeği yaşatma’ anlamına gelen ‘İkebana’ adında bir sanat türü var. İkebana sanatında 45 ayrı dalda yaklaşık 3 bine yakın okulda eğitim veriliyor.
Grubun rehberi Dorak Turizm’den Müge Ongan. Noel gülüyle ilgili bu gezinin özel bir program olduğunu anlatıyor:
“Japon grupla önce dört gün Yunanistan’a gittik. Sonra üç günlük Türkiye programı vardı. İstanbul Belgrad Ormanları’nda noel gülü aradık. Şimdi de Abant’ta noel gülünün peşindeyiz. Çiçeğin hikâyesi şöyle: Noel’de genç ve fakir bir çoban Hz. İsa’nın bir akşam yemeğine davetlidir. Fakat hediye olarak götürebileceği hiç bir şeyi yoktur. Noel zamanı çiçek açmış olan bu çiçeği toplar. O zamandan sonra bu çiçek ‘noel gülü’ olarak bilinir.
Latince adı ‘helebores’ olan noel gülü, düğünçiçeğigiller familyasından. Güney, Orta ve Doğu Avrupa’dan Kafkasya sınırlarına kadar yayılıyor. 20 türü bulunuyor.
Türkiye’de bölgelere göre ‘danabağırtan’, ‘karaca otu’, ‘harbak’ gibi isimlerle tanınıyor. ‘Danabağırtan’ denmesinin nedeni, hayvanların dış asalaklarına karşı ilaç olması. 

Kansere etkisi araştırılıyor
Batı Karadeniz Ormancılık Araştırma Müdürlüğü’nden bitki uzmanı Mehmet Tokcan’ın verdiği bilgiye göre noel gülü hayvan ve insan tedavisinde kullanılıyor:
“Aralık ayından itibaren temmuz ayına kadar açık sarı, beyaz, yeşil, kırmızı veya mor renkte çiçek açar. Vatanı Türkiye ve Güneydoğu Avrupa’dır. Çok tahriş edici olduğundan dahili olarak kullanılmaz. Haricen bilhassa veteriner hekimliğinde derideki parazitlere karşı kullanılır. Sancılanan hayvanın kulağının bir bıçak ucu ile delinir ve yara içine bir kök parçası sokulur. Bu bitki değişik Avrupa kültürlerinde öteden beri çeşitli ülserli hastalıkların tedavisinde kullanılmaktaydı. Berlin Üniversitesi’nden bir ekip bu bitkinin tümör öldürücü özelliği üzerinde yaptıkları çalışmayı yayınladı. Çalışmanın amacı noel gülünün kanser, lösemi, ve lenfomada tedavi edici özelliğinin araştırılması idi. Noel gülü ekstresinin sağlıklı hücrelere dokunmadan kanserli hücrelere nüfuz ederek bu hücrelerin kendi kendilerini imha etmesine yol açtığı görüldü.”

  • Paylaş:
alternative title

YORUMLAR