*Balyoz darbe planı iddiaları nedeniyle dün dört asker daha mahkemece tutuklandı. Önceki gün tutuklanan askerlerle bu sayı 12'e yükseldi</br> *Askerlere poliste ve savcılıkta 'darbe girişimi' soruldu. 'Camiler bombalanacak mıydı?', 'Gömülü silahlar nerede' gibi sorular askerleri kızdırdı
25 Şubat 2010
İSTANBUL - Türkiye’yi sarsan ‘Balyoz operasyonu’nda gözaltına alınan ve aralarında kuvvet komutanlarının da bulunduğu emekli ve muvazzaf askerlere 2002-2003 yıllarında uygulanmaya çalışıldığı öne sürülen ‘darbe planları’ soruldu. Emniyette ve savcılıkta polislere yöneltilen kritik sorulardan bazıları şöyleydi: “Balyoz Darbe Planı’nın içinde yer aldınız mı? Fatih ve Beyazıt Camileri bombalanacak mıydı? Oraj ve Suga planları neydi? Gömülü silahlar nerede? Hükümeti devirecek miydiniz?”
Dün mahkemeye sevk edilen bir muvazzaf subay ile eski Kuzey Deniz Saha Komutanı emekli Koramiral Feyyaz Öğütçü’nün de aralarında bulunduğu beş kişi tutuklandı.
2003 Mart ayında İstanbul 1. Ordu’da düzenlenen seminerde ele alınan ‘Balyoz Harekât Planı’nda cami bombalanması, Türk jetlerinin düşürülmesi gibi eylemlerle kaos yaratılması ve ‘sıkıyönetim ilan edilerek’ hükümetin düşürülmesinin hedeflendiği öne sürülmüştü. Plan 21 Ocak’ta haberi yapan Taraf gazetesince ‘bavul’ içinde savcılığa iletilmiş ve böylece soruşturma başlatılmıştı.
Bu belgeleri inceleyen üç savcının talimatıyla 21 Şubat’ta dokuz ilde operasyon yapıldı. Eski Deniz Kuvvetleri Komutanı emekli Orgeneral Özden Örnek, eski Hava Kuvvetleri Komutanı emekli Orgeneral İbrahim Fırtına, eski 1. Ordu Komutanı ve aynı zamanda Balyoz Eylem Planı’nda imzası olduğu belirtilen emekli Orgeneral Çetin Doğan’ın da aralarında bulunduğu 17 emekli askerle birlikte muvazzafların da aralarında bulunduğu 49 kişi gözaltına alınmıştı.
‘Yasadışı örgüt’ten tutuklama
Emekli askerler İstanbul Emniyet Müdürlüğü’nde, muvazzaf subaylar ise 1. Ordu Komutanlığı’nda tutuluyordu. Önceki gün 13 zanlı adliyeye sevk edildi. Zanlılardan Tümamiral Ramazan Cem Gündeniz, Tuğamiral Aziz Çakmak, emekli Tuğgeneral Mehmet Kaya Varol, emekli Tümamiral Ali Deniz Kutluk, emekli Tümamiral Özer Karabulut, emekli Kurmay Albay Ümit Özcan ve emekli Kurmay Albay Ali İhsan Çuhadaroğlu, Nöbetçi 10. Ağır Ceza Mahkemesi’nde hakim karşısına çıkarıldı. Gece saat 01.30’da yedi kişi ‘cebir ve şiddet kullanarak hükümeti ortadan kaldırmaya teşebbüs etmek, bu amaçla yasadışı örgüt kurmak ve üye olmak’ suçlarından tutuklandı. Altı kişi ise savcılık tarafından serbest bırakıldı.
Olağanüstü güvenlik önlemlerinin alındığı Beşiktaş Adliyesi’ne zanlıların sevk edilmesi işlemi dün de sürdü. Aralarında muvazzaf ve emekli askerlerin de bulunduğu 20 zanlı dün gruplar halinde adliyeye götürülüp ifade verdi.
Beşiktaş’taki İstanbul Adliyesinde, soruşturmayı yürüten Cumhuriyet savcılarınca sorgulandıktan sonra mahkemeye sevk edilen 7 kişi, İstanbul Nöbetçi 10. Ağır Ceza Mahkemesinde hakim karşısına çıktı. Mahkeme, bir muvazzaf subay ile emekli Koramiral Feyyaz Öğütçü’nün de aralarında bulunduğu 5 kişinin tutuklanmasına karar verdi. Emekli Albay Musa İstek serbest bırakılırken, bir muvazzaf subay hakkında da denetimli serbestlik hükmü uygulandı. Eski kuvvet komutanları Fırtına ve Örnek’in de içinde bulunduğu diğer grubun ise bugün adliyeye gönderileceği belirtildi.
Öğütçü’ye çifte sorgu
Bu arada ‘Kafes Eylem Planı’nda da adı geçen ve bu soruşturma kapsamında da gözaltında bulunan emekli Koramiral Feyyaz Öğütçü hem ‘Balyoz’, hem ‘Kafes’ planına ilişkin sorgulandı.
Tüm bu gelişmeler arasında en çok merak edilen askerlere yöneltilen suçlamalardı. Emniyet’te yöneltilen ve 80 sayfayı bulan soruların tamamına yakını ‘Balyoz Harekat Planı’ ve 2003’te düzenlenen seminer temel alınarak hazırlanmıştı. Bazı kritik sorular şöyleydi:
* ‘Balyoz Darbe Planı’nın içinde yer aldınız mı?
* Bu planın hayata geçirilmesi için neler yapıldı?
* Hükümeti devirecek miydiniz?
* 2003 Mart ayında İstanbul 1. Ordu Komutanlığı’ndaki seminerde Çetin Doğan’ın konuşmasına kim izin verdi?
* Seminerler nasıl yapılıyordu? Genekurmay’ın izni var mıydı?
* Bu seminerler Balyoz Harekat Planı doğrultusunda mı oluşturuldu?
* Seminerlere siviller katıldı mı?
* Seminerde konuşma yaptınız mı? Neler söylediniz (Bu arada ses kayıtları dinletilip, sizin mi diye soruldu)?
* MİT Müsteşarı’nın değiştirilmeye çalışıldığı, yerine asker kökenli birinin atanacağı doğru mu?
* Emekli Korgeneral Engin Alan’ın konuşmasından bilginiz var mı?
* Planda ‘hasas subay’, ‘hasas olmayan subay’ ayrımı yapılmış, neden? Bu ne anlama geliyor? Adınız erken terfi edilecekler listesinde yer alıyor, neden?
* Balyoz Harekat Planı doğrultusunda ‘Fatih ve Beyazıt camileri bombalanacak’ planını kimler yaptı? Bilginiz var mı? Düşünceniz nedir?
* Balyoz doğrultusunda bir Türk jetinin düşüreleceği planını (Oraj planı - emekli orgeneral Fırtı’nan imzası olduğu öne sürülüyor) kimler yaptı? Bilginiz var mı? Düşünceniz nedir (Bu soru sırasında planın yazılı olduğu imzalı belgeler gösterildi)?
* Ege Denizi’nde gerginlik yaratılmaya çalışıldığı planını (Suga planı-Örnek’in imzası olduğu öne sürülüyor) kimler yaptı (İmzalı belgeler gösterildi)?
* Sakal, Çarşaf eylem planları hakkında bilginiz var mı? Bu planlarda yer alan isimleri tanıyor musunuz?
* Hendek’te gayrimüslimlere yönelik faaliyetlerle ilgili bilginiz var mı?
* Ermeni Patriği Mutafyan’a yönelik suikast girişimi ile ilgili bilginiz varmı?
* Gömülü silahlar nerede?
* Darbeden sonra kurulması planlanan hükümette kimler vardı?
Suçlamaları reddettiler
Askerlerin bu sorulara tepki gösterdiği öğrenildi. Kimisi yıllarca teröre karşı görev yaptığını belirterek, bu soruların kendisine yöneltilmesine kızdı. Özellikle camilere yönelik saldırı iddialara askerler sert tepki gösterdi. Askerler ifadelerinde ‘darbe hazırlığı’ iddiasını da kabul etmedi. Seminerle ilgili olarak da teknik bilgiler verildi. Bazı askerlerin yanıtları şöyle: “Seminerde genellikle generallik bekleyen albaylar konuşmacı olur. Plan seminerleri ve harp oyunları gerçek arazide ancak farazi ve takma isimlerle icra edilir. Kural budur.”
İki kuvvet komutanı poliste bekletiliyor
2006 yılında bir genelgeye göre polislerce sorgulanmaları mümkün olmayan eski kuvvet komutanları Örnek ve Fırtına buna karşın üç gündür Emniyet Müdürlüğü’nde tutuluyor. Fırtına’nın avukatı ilk günden beri bu duruma dikkat çekerek, hukuka aykırı olduğunu savundu. İki komutanın dün adliyeye çıkarılması bekleniyordu ancak akşam saatlerinde ifade işlemlerinin bugüne kaldığı öğrenildi. Komutanların ifadesini alacak olan İstanbul Başsavcı Vekili Turan Çolakkadı dün akşam saatlerinde adliyeden ayrılırken gazetecilerin “Kuvvet komutanları sorguya gelecek mi?” sorusuna “Savcılar komutanları buraya çağırırsa ben de geri gelirim” yanıtını verdi. Sağlığıyla ilgili soruları üzerine de Çolakkadı, 10 gün önce Ankara’da rahatsızlanarak MR çektirdiğini belirterek, şu an için durumunun iyi olduğunu söyledi.
YORUMLAR