'Balyoz'da gözaltına alınanlara Emniyet'te camilere bomba konulması ve Türk jetlerinin düşürülmesi iddialarını içeren konularda sorular soruldu
24 Şubat 2010
İSTANBUL - ‘Balyoz operasyonu’nda gözaltına alınan ve aralarında muvazzaf albaylarla, emekli generallerin bulunduğu zanlılara emniyette yöneltilen soruların 80 sayfayı bulduğu öğrenildi. Askerlere, Balyoz Harekat Planı’nda geçen ‘Fatih camiinin bombalanması’, ‘Türk jetlerinden birinin düşürülmesi’ gibi iddialar plandan okunarak soruldu. Dün gözaltındakilerden 13’ü adliyeye sevk edildi. Altı kişi serbest bırakılırken, aralarında Tümamiral Ramazan Cem Gündeniz ile Tuğamiral Aziz Çakmak’ın da bulundugu yedi kişi tutuklanma talebiyle mahkemeye gönderildi. Emekli orgeneraller İbrahim Fırtına ve Özden Örnek’in ise bugün adliyeye çıkarılması bekleniyor.
‘Balyoz Harekat Planı’yla ilgili operasyonda önceki gün gözaltına alınıp, geceyi İstanbul Emniyet Müdürlüğü ve İstanbul Merkez Komutanlığı’nda geçiren 49 zanlıdan ikisi muvazzaf 13’ü dün Beşiktaş’taki gönderildi ve soruşturma savcıları savcıya ifade vermeye başladı.
Sigara molasına siper
İfadalere öğle saatlarinde yemek arası verildi. Bu sırada adliyenin en üst katındaki terasa çıkan bazı askerler sigara ve çay içti. Adliye dışında bekleyen gazetecilerin görüntü almasını engellemek için askerlere nezaret eden görevli askeri personel tek sıra halinde etten duvar ördü. 5 Aralık 2009’da üç kuvvet komutanın ifadesi alınırken de terasa çıkan eski Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral İbrahim Fırtına aynı terasta Türk kahvesi ve sigara içerken gazetecilerin objektiflerine takılmıştı.
Eski 1. Ordu Komutanı Orgeneral Çetin Doğan’ın avukatı Hüseyin Ersöz müvekkilinin serbest bırakılması için talepte bulunurken, Fırtına’nın avukatı Atilla Hekimoğlu ise müvekkilinin ifadesinin polis tarafından alınamayacağını belirterek, “Adalet Bakanlığı 2006 yılında devlet memurlarının yargılanması ile ilgili bir genelge çıkardı. Bu genelgeye göre görevi itibariyle müvekkilim burada ifade vermeyecek. Polisin ifade alması genelgeye göre mümkün değil. Fırtına’nın soruşturması, kuvvet komutanlığı yapmış olması itibariyle, ancak başsavcılar tarafından yürütülebilir. İfadesini başsavcılar alabilir. Emniyet Müdürlüğünde fuzuli yere tutulmaktadır. Burası otel gibi kullanılacak, burada ifade vermeyecek. En kısa sürede adliyeye sevk edilmesini bekliyoruz” diye konuştu. Gözaltındaki emekli Albay Kubilay Aktaş’ın avukatı ise “Bana ‘Beni niye aldılar?. Burada ne işim var’ diye sordu. Türkiye Cumhuriyeti hükümetini, şiddet ve cebir kullanarak, görev yapmasına engel olmakla suçlanıyor. Ama içerik hakkında bir bilgimiz yok. Henüz ifadesine başvurmadılar” diye konuştu.
Oraj da soruldu
Ergenekon Davası’nda tutuklu olarak yargılanan ve Karargah Evleri yapılanmasında adı geçen muvazzaf albay Cengiz Köylü, ifade verdikten sonra adliyeye terk eden ilk isim oldu.
Köylü Ergenekon’da tutuklu olduğu için tekrar cezaevine gönderildi. Avukatı Hasan Gürbüz, müvekkiline yalnız Balyoz Planı’nda yer alan Oraj Eylem Planı ile ilgili sorular sorulduğunu belirtti. Oraj Eylem Planı’ndaki iddiaya göre, bir Türk Jet’inin düşürülmesi, gerekirse bunun bir Türk pilotu tarafından yapılması öngörülüyordu. Alınan bilgilere göre, zanlılara savcılıkta ise iki üç sayfalık sorular yöneltildi. Türkiye’de bir darbe planlanıp planlanmadığı, bunun içinde yer alıp almadıkları soruldu. Zanlıların ifadelerinde ‘darbe hazırlığı’ iddialarını kabul etmedi.
Yedi tutuklama talebi
Savcılık işlemleri bitenlerden Tümamiral Ramazan Cem Gündeniz, Tuğamiral Aziz Çakmak, emekli tümgeneral Mehmet Kaya Varol, emekli tümamiral Deniz Kutluk, emekli tümamiral Özer Karabulut, emekli kurmay albay Ümit Özcan ile emekli kurmay albay Ali İhsan Çuhadaroğlu ‘hükümeti yıkmaya çalışmak’tan tutuklanma istemiyle mahkemeye sevk edilirken, altı kişi serbest bırakıldı. Mahkeme sorgusu geç saatlere kadar sürdü.
YORUMLAR