Türkiye-Ermenistan maçını Bursa'da izleyen Ermeni gazeteci Markaryan, 'Eğer Türkiye gerçek dostluk istiyorsa Fatih Terim'i bize vermeli' dedi
16 Ekim 2009
BURSA - “Fatih Terim’in son maçı diye, futbolcular daha iyi oynar en az 3 - 0 biter diye bekliyorduk. Sonuçtan memnunuz...” “Ülkeler arasında ilişkiler önemli ama gerçek bir dostluk istiyorsanız Terim’i bize verin...”, “Futbol kaybetti...”, “Türk taraftarının çoşkusunu kıskanıyoruz...” Bu yorumlar, önceki günkü milli maçı Bursa’da izleyen Ermeni gazetecilere ait. Karşılaşma sonrası Radikal’e konuşan Ermeni gazetecilerin hem maç hem de Ermenistan’la Türkiye’nin ilişkilerini normalleştirme çabalarına ilişkin değerlendirmeleri şöyle:
Ketron TV’nin Politika Programlar Müdürü Petros Ghazaryan: “Kamuoyunun farklı görüşlerini maçı izlerken de anladık. Bir Türk bayrağı indirmeye çalıştı. Birkaç kişi ise buna engel olmaya çalıştı. Maç Erivan’da olsa yine aynı şeyler olurdu. Futbol kaybetti, Ermeni ve Türk halkları kazandı. Önemli olan sürecin devam etmesidir. Parlamento eğer protokolleri onaylarsa artık engel kalmaz. Hrant Dink’in ölümünden sonra Türklerin sokaklara dökülmesini, AKP tarafından organize edildiğini, bunun Türkiye’nin uluslararası düzeyde imajı için yapıldığını tartışıyorduk. Ancak sonradan bunu anladık ki, hükümetin parmağı bir yerde varsa bile, halkın katılımı olmasaydı, bunu oluşturamazdı.”
‘Bu fırsat kaçmasın’
AZG Daily Gazetesinden Hakop Chakzyan: “Bir gün ilişkiler normalleşecek. Eğer bugün yakalanan fırsat elden giderse, yeni bir fırsat elde etmek çok zor olur. Hrant Dink konusunda, Ermeniler Türkiye’ye düşman olmadı, aksine 200 bin kişinin ‘Hepimiz Ermeniyiz’ diyerek yürüdüğünü görünce, Türkiye’de bu konuda sivil bir inisiyatifin olduğunu anladık.”
Taşnak ve Sütyun’un yayın organı Yerkir Weekly Gazetesi’nin Genel Yayın Yönetmeni Ruben Markaryan:
“Er veya geç bu ilişki normalleşme süreci başlayacaktı ve iyi ki başladı. Soykırım protokollerde anılmasa da, ‘tarihi konuların araştırılması tanımı’ soykırımı anımsatıyor. Bizim bu konuya yaklaşımımız şudur: Soykırım tartışılmaz bir konudur. 20 ülke ve uluslararası kurumlar bunu tanımıştır. Maç konusunda da tek değerlendirmemem şudur: Eğer Türkiye gerçek dostluk istiyorsa, Fatih Terim’i bize vermeli.”
‘Kardeşlik kazandı’
Ermenistan Asparez Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Levon Barseghyan: “Amacımız ilk yarım saati gol yemeden geçirmekti, ama olmadı. Sonuçta her iki takım da iyi oynamadı. Statda yaşananlar son derece normaldi, beklediğimiz gibiydi. Asıl kazanan kardeşlik oldu.”
Avrasya Ortaklık Vakfı’nın proje müdürü Artak Shakaryan: “Her ülkede milliyetçiler ve normal düşünenler var. Bu kadar gerginleşmiş atmosferde, ‘Azerbaycan bayrağı yasaklandı, yasak kaldırıldı’ tartışmaları insanları karşılaşma öncesi çok gerginleştirdi. Taraftarları kıskanıyoruz. Bu kadar tazahürat, şarkılar, heyecanlı, ateşli taraftar Ermenistan’da yok. Aslında Fatih Terim’in son maçı olması nedeniyle en az 3-0 yeniliyoruz diyorduk. 2-0 olması bizi sevindirdi bile.”
YORUMLAR