Birleştirilen ikinci ve üçüncü Ergenekon davasının ilk duruşması olaylı geçti. İbrahim Şahin, Tuncer Kılınç, Mustafa Özbek ilk kez hâkim karşısına çıktı. Tuncay Özkan'ın konuşmasını alkışlayan izleyicileri hâkim dışarı attı
08 Eylül 2009
İSTANBUL - Ergenekon’un birleştirilen ikinci ve üçüncü iddianamelerinin duruşmasında hem ilginç hem gergin anlar yaşandı. Gazeteci Tuncay Özkan’ı alkışlayan izleyicileri Mahkeme Başkanı Köksal Şengün’ün salondan çıkarmak istemesi gerginliğe neden oldu. Eski Özel Harekât Dairesi Başkanvekili İbrahim Şahin, işitme cihazı olmadığı için hâkimi duyamadı. Eski Yüksek Öğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Kemal Gürüz yanına gelen gazetecileri kovarken, yazar Yalçın Küçük de kalpağıyla savunma yapmak istedi.
Ümraniye’de 12 Haziran 2007’de bir gecekonduda bulunan el bombalarıyla birlikte başlayan Ergenekon soruşturmasında ikinci ve üçüncü iddianamelerin birleşmesinden sonra ilk duruşma dün yapıldı. Aralarında eski YÖK Başkanı Prof. Dr. Kemal Gürüz, eski 19 Mayıs Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Rıza Ferit Bernay, Türk Metal Sendikası Genel Başkanı Mustafa Özbek, eski Özel Harekât Dairesi Başkanvekili İbrahim Şahin gibi isimlerin bulunduğu üçüncü iddianamenin sanıkları da hâkim karşısına çıkmış oldu. Her iki iddianamenin birleşmesiyle sanık sayısı 108 oldu. Dalga dalga gözaltına alınarak, tutuklanan veya serbest bırakılan sanıkların çoğu Silivri Cezaevi’deki mahkeme salonunda yerlerini aldı.
Duruşma salonunda slogan
Duruşma öncesinde mahkeme salonunun dışında özellikle Özkan’ın önderliğini yaptığı ‘Biz Kaç Kişiyiz’ adlı grubu sanıklar lehine sloganlar attı. Eski YÖK Başkanı Kemal Gürüz ise yanına gelen Vakit ve Star gazetesi muhabirlerine ‘hangi gazete’de çalıştıklarını sorarak, elinin tersiyle yanından kovdu. Duruşma salonunu açılmasıyla birlikte avukat, sanık yakını ve gazeteciler yerlerini aldı.
Eski İstanbul Organize İşler Şube Müdürü Adil Serdar Saçan, eski Esenyurt Belediye Başkanı Gürbüz Çapan, gazeteci Tuncay Özkan gibi kısmen ‘kıdemli’ sanıklar tutuklu bulundukları sanık bölümünün en arkasına gelerek yakınlarıyla bir süre sohbet etti. Duruşma kimlik tespitiyle başladı.
Tutuksuz sanık Yalçın Küçük duruşmaya kalpaklı geldi ancak yargıç Şengün’ün ‘çıkarmasının daha uygun olacağını’ söylemesi üzerine kalpağı çıkarıp konuştu.
‘İşim savunma yapmak’
Mahkeme başkanının “Ne iş yapıyorsunuz, kazancınız nedir?” gibi sorularına Küçük, “Hep huzurlarınıza çıkarım, bazen hapse girerim. Bazen de üniversitede derse çıkarım. Çok para kazanan bir yazarım. Bu mahkemeyi de kitap haline getireceğim için çok para kazanacağım” yanıtını verdi.
Korsan mağduru sanık
Eski Türk Metal Sendikası Genel Başkanı Özbek ise ilkokul mezunu olduğunu, sendikadan 9 bin TL maaşı aldığını, 2 - 3 bin TL kira geliri olduğunu ve 800 TL de SSK’dan emekli maaşı aldığını söyledi. Tutuksuz sanık Hüseyin Vural da emekli deniz kurmay kıdemli albay olduğunu, Uzakdoğu kaptanlığı yaptığını belirterek, “Nijerya’da korsanların saldırısına uğrayan geminin kaptanıydım” diye konuştu.
Şahin, başkanı duyamadı
İbrahim Şahin’in kimlik tespiti ise işitme cihazının yanında olmaması nedeniyle duruşmanın ilk bölümünde yapılamadı. Yargız Şengün, Şahin’e birkaç defa ‘beni duyuyor musunuz?’ dediyse de Şahin cevap veremedi. Duruşmanın öğleden sonraki bölümündeyse Şahin’in işitme cihazı cezaevinden geldi ve kimlik tespiti yapıldı. Şahin, emekli emniyet müdürü olduğunu ve 1200 TL maaşı olduğunu belirtti.
Duruşmada söz alan Tuncay Özkan’ın “Bu iddianamenin neresini okuyup da suç bulacaksınız? Bulamayacaksınız. Adli yılın başlangıcında, 26 yıllık bir gazeteci, namuslu ve şerefli bir Türk vatandaşı olarak suçumu öğrenmek istiyorum” deyince alkış koptu.
Duruşmada gerilim arası
Hâkim izleyicilerin çıkarılmasını istedi. Bunun üzerine gerilim yaşandı. İzleyiciler de salondan çıkmamak için bir süre direndi. Yaşanan karmaşanın ardından Şengün, duruşmaya ara vermek zorunda kaldı.
Kimlik tespiti bitince yargıç Şengün, iddianamelerin okunup okunmaması konusunda avukatlara ve sanıklara söz hakkı verdi. Sanıklar ve avukatlar mağduriyet yaratmaması için okunmamasını istedi. Mahkemeyse iddianamelerin özetlenerek okunmasına karar verdi. Emekli Orgeneral Şener Eruygur’un avukatı Filiz Esen, Eruygur’un sağlık durumunun yargılamaya elverişli olmadığı gerekçesiyle hakkındaki yargılamanın durdurulmasını talep etti.
YORUMLAR