Albay Dursun Çiçek'in tutuklanmasına yapılan itirazı jet hızıyla görüşen İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi tahliye kararı verdi. Karar öncesi mahkemeye geçici üye atandı
02 Temmuz 2009
İSTANBUL - Ergenekon savcıları tarafından sorgulandıktan sonra önceki gün tutuklanan Albay Dursun Çiçek, yapılan itiraza mahkemenin verdiği jet kararla dün tahliye edildi. ‘İrtica ile Mücadele Eylem Planı’nda imzası olduğu iddia edilen Albay Çiçek için tutukluluk kararından yaklaşık 18 saat sonra tahliye kararı verildi.
Ülke gündemini üç haftadır meşgul eden ‘İrtica ile Eylem Planı’yla ilgili tartışmalar sürerken Beşiktaş’taki İstanbul Adliyesi’nde önceki gün yaşanan yoğun hareketliliğin ardından Albay Dursun Çiçek tutuklandı. Ancak bu kez de tutukluluk kararının ardından dün gün boyu adliyede ‘derin bir sessizlik’ hakim oldu. Albay Çiçek’in dört saate yakın savcılık sorgusunda neler yaşandığı, mahkemede Çiçek’in neler anlattığına dair en ufak bir bilgi verilmedi.Çiçek’in avukatları da ortalarda görünmedi.
Bilgi kirliliği
Adliyede resmi bir açıklama olmasa da albayın tutukluluğuna itiraz edildiğinden, Ergenekon savcılarının mütalaa hazırladığına, Çiçek’i tutuklayan 14. Ağır Ceza Mahkemesi’ne yeni bir üye hâkim atandığından Çiçek’in tahliye olacağına dair bilgiler havada uçuşuyordu.
Akşam saatlerinde İstanbul Cumhuriyet Başsavcıvekili Turan Çolakkadı adliyeden çıkarken ‘yeni üye’ atandığına dair bilgileri yalanladı, ardından da Ergenekon savcılarından Fikret Seçen, Çiçek’in tutukluluk halinin itirazı konusunda ‘mütalaa hazırladıklarını, itirazı değerlendirecek olan mahkeme heyetinin karar vereceğini’ söyledi.
Mehkemeye geçici üye
Başsavcıvekili Çolakkadı’nın yalanladığı ‘yeni hâkim atama’ söylentilerinin gerçeği akşam saatlerinde anlaşıldı. 14. Ağır Ceza Mahkemesi’nde de bir hâkim yıllık izinde olduğundan Albay Çiçek’in itirazını değerlendirmek üzere İstanbul Adalet Komisyonu tarafından 14. Ağır Ceza Mahkemesi’ne geçici olarak üye hâkim Mehmet Faik Saban’ın görevlendirildiği bildirildi. Avukatların itirazına dün jet inceleme yapan mahkeme heyeti, Çiçek’e 24 saat dolmadan tahliye kararı verdi. Tahliye yazısı Çiçek’in kaldığı Hasdal Kışlası’na iletildi. Çiçek, akşam saat 21.30’da cezaevinden çıkarıldı.
12 Haziran 2006’da başlayan Ergenekon soruşturması başladığından bugüne kadar 12 ‘Ergenekon operasyonu’ yapıldı. Bugüne kadarki süreçte zanlıların durumuyla ilgili soruşturmanın gizliliğini ihlal etmeyecek şekilde, tutuklama olup olmadığı, olduysa hangi suçtan olduğu, hangi cezaevine gönderildiği gibi bilgiler basına verildi. Ancak Çiçek’in sorgusunda duru mfarklıydı. Albay Çiçek’in adliyeye gireceği haberinin gazetecilerin adliye binasına ve adliye bahçesine girmesini yasakladı. Sorgunun yapıldığı gün boyunca adliye binasından dışarıya ‘bilgi’ uçmadı. Neler sorulduğu bir yana sorgunun başlayıp bittiği bilgisine dahi ulaşılamadı. Gece yarısı sadece ‘tutuklandığı’ bilgisi gazeteciler tarafından öğrenildi. Gazeteciler dün de bilgi almak üzere adliyedeydi. Ancak İstanbul Cumhuriyet Başsavcıvekili Çolakkadı, gazetecilere bilgi verilmeyeceğini korumaları aracılığıyla iletti. Korumalar, gazetecilerin yanına gelerek “Basına bilgi verilmeyecek. Bunu yazabilirsiniz” dedi.
Bu arada tutuklu Albay Çiçek’in 5 yıldan 10 yıla kadar hapis cezası öngören Türk Ceza Kanunu’nun (TCK) 314. maddesinin ikinci fıkrası uyarınca ‘silahlı örgüte üyelik’ suçundan tutuklandığı öğrenildi.
Belge nasıl ortaya çıktı?
Ergenekon soruşturması kapsamında tutuklanan avukat Serdar Öztürk’ün bürosunda ele geçirildiği ve Genelkurmay Harekât Başkanlığı tarafından hazırlandığı ileri sürülen ‘İrticayla Mücadele Eylem Planı’ adlı belge Taraf gazetesinin haberiyle gündeme geldi. Belgenin yayınmlandığı gün Ergenekon soruşturmasını yürüten savcı Zekeriya Öz, belgede imzası bulunan Deniz Kurmay Albay Dursun Çiçek’in ifadesinin alınması için talimat verdi. Ancak Genelkurmay Askeri Savcılığı olaya el koyup soruşturmayı kendisi yürüttü. Askeri Savcılık, dokümanın Genelkurmay’da hazırlanmadığı ve sahte olduğu kanaatine varırken, kimler tarafından oluşturulduğu ve gazeteye sızdırıldığı noktasında ‘görevsizlik kararı’ verip dosyayı İstanbul’a gönderdi.
MGK sürürken
Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ Askeri Savcılığı’nın bu kararından sonra düzenlediği basın toplantısında dokümanı ‘kağıt parçası’ olarak niteledi. Başbuğ’un açıklamalarının ardından Albay Çiçek, İstanbul Başsavcılığı’nca ‘Ergenekon’ soruşturması kapsamında ifadeye çağrıldı. Önceki gün savcılığa giden Çiçek, Milli Güvenlik Kurulu toplantısının sürdüğü saatlerde tutuklama talebiyle mehkemeye sevk edildi. Yaklaşık sekiz saat süren toplantı ise 28 Şubat’ın ardından en uzun süren MGK toplantısı oldu.
YORUMLAR