İstanbul Başsavcılığı, Genelkurmay'a 'İrtica ile Mücadele Eylem Planı'nın fotokopisini yolladı. Savcı: Belgenin aslı yok. Asıl olmazsa tam kanaate varılmıyor
18 Haziran 2009
İSTANBUL - ‘İrtica ile Mücadele Eylem Planı’nı hazırladığı iddia edilen Albay Dursun Çiçek’in ifadesinin dün Ergenekon soruşturmasını yürüten İstanbul Başsavcılığı’nda alınması beklenirken, ifadenin askeri savcılarca alındığı öğrenildi. İstanbul Cumhuriyet Başsavcı Vekili Turan Çolakkadı, inceleme için Çiçek’in imza örneklerini istediklerini, gerekirse ifadeyi daha sonra alacaklarını söyledi. Çolakkadı, Genelkurmay’ın incelemek için istediği belge için de “Belgenin aslı yok, fotokopisini gönderdik. Asıl olmazsa tam kanaate varılamıyor” dedi
Albay ifade vermedi
Ergenekon soruşturması kapsamında tutuklanan emekli asker, avukat Serdar Öztürk’ün bürosunda ele geçirildiği ve Genelkurmay Harekât Başkanlığı tarafından hazırlandığı ileri sürülen ‘İrtica ile Mücadele Eylem Planı’ belgesinde imzası bulunan Deniz Kurmay Albay Dursun Çiçek’in dün İstanbul Adliyesi’ne giderek ifade vermesi bekleniyordu. Ancak Çiçek beklenirken, İstanbul Başsavcıvekili Turan Çolakkadı bir açıklama yaparak, Çiçek’in ifadesinin alınmayacağını söyledi:
“Genelkurmay Askeri Başsavcısı Yavuz Şentürk dün (önceki gün) geldi. Askeri savcılık da bu belgeye ilişkin soruşturma başlattı. Dolayısıyla karşılıklı bilgi ve belge alışverişi yapıldı. Genelkurmay albayın ifadesini ve imza örneklerini alıp kriminal inceleme başlattı. Biz de imza örneklerini istedik. İmza örnekleri, ifadesi ve kriminal rapor geldikten sonra gerekirse Adli Tıp Kurumu’ndan biz de bir kriminal inceleme isteyeceğiz. Askeri savcılıktan belgeler geldikten sonra Dursun Çiçek’in ifadesinin alınıp alınmayacağına karar vereceğiz. Bilirkişi incelemesi yapılmadan ‘Bu belge sizin mi?’ diye sorulamazdı. Kanıt olmadan sorgulanmasını uygun bulmadık.”
Ele geçirilen belgenin fotokopi olduğunu belirten Başsavcıvekili Çolakkadı, “Belgenin aslı yok fotokopisini de kuryeyle gönderdik. Fotokopi üzerinden imza incelemesi yapılamıyor. Ancak bir fikir verebilir. Asıl olmazsa tam kanaate varılamıyor. Belgenin gerçek belge olma şartı var. İmza atılırken oluşan bir derinlik vardır. Fotokopi de derinlik olmuyor. Fotokopi incelendikten sonra benzer olduğu, benzer olmadığına dair bir görüş bildirebilirler. Ancak kesin bir sonuç veremezler” dedi.
Askeri savcılık soruşturmasında belgenin Genelkurmay’da hazırlanmadığı kanaatine varmış, ancak kriminolojik inceleme için belgenin aslının İstanbul Başsavcılığı’ndan istendiğini açıklamıştı.
Fotokopiden imza
Bu arada Serdar Öztürk’ün avukatı Hasan Gürbüz, Öztürk’ün askeri savcılık tarafından ifadesinin alınması için başvuruda bulunduklarını söyledi. Gürbüz, müvekkilinin ofisinde bulunduğu belirtilen ‘İrtica ile Mücadele Eylem Planı’ belgesinin fotokopisindeki imzanın mukayeseye elverişli olması durumunda imza incelemesi yapılabileceğini belirtti.
YORUMLAR