'Bugüne kadar insanlığı ne kadar savunduysam doğayı da o kadar savundum' diyen Yaşar Kemal Ilısu Barajı'na karşı imza kampanyasına katıldı
17 Haziran 2009
İSTANBUL - Çevre Bakanı Veysel Eroğlu Ilısu Barajı’nın uluslararası kredi bulunsun, bulunmasın yapılacağını açıklayıp karşı çıkanları ‘yaygaracılık’la suçlarken ‘Hasankeyf Yok Olmasın’ diyenlere bir destek de Türk edebiyatının dev ismi Yaşar Kemal’den geldi. Yaşar Kemal, Hasankeyf’in de içinde bulunduğu Dicle Vadisi’nin UNESCO Dünya Miras Alanı olarak ilan edilmesini talep eden uluslararası imza kampanyasına katıldı.
Yaşar Kemal, katılma nedenini Sovyetler örneğiyle açıkladı:
“Bütün yüreğimle inanıyorum ki doğayı yok etmek suçların en büyüğüdür. Hiçbir şekilde bağışlanamaz. Bugüne kadar insanlığı ne kadar savunduysam doğayı da o kadar savundum. Şunu bilmeliyiz, doğanın yok olduğu gün insanlık da yok olacaktır. Bir zamanlar barajlar ekonomik kalkınmanın ‘olmazsa olmazı’ sanılırdı. Oysa ki bilinçsizce yapılan barajlar doğayı yok eden nedenlerin başını çekti. Sovyetler Birliği’ni ne reformlar ne de Gorbaçov yıkmıştır. Sovyetler Birliği’nin yıkılmasının ana nedeni barajlardır. Sovyetler Birliği’nde barajlar üstüne yapılan yanlışlar buğday ambarı sayılan bir bölgeyi yok etti, 1963’te buğdayını Kanada’dan getirtmek, ekmeği karneye bağlamak zorunda kaldı. Bugün hâlâ Aral Gölü topyekûn çöl olmasın diye uğraşılıyor. Barajlar doğayı yok etmekle kalmıyor, toprak tuzlanması, çölleşme, hastalıkların artması gibi tahribatların yanı sıra kültürü ve verimli tarım arazilerini de yok ediyor. Nehir yatakları dünyanın en verimli tarım arazileridir. Barajlar bu toprakları yok etmiştir.”
“Tarihi miras tüm dünyaya bırakılan bir mirastır” diyen Yaşar Kemal, sonuna kadar destek sözü verdi: “Taliban, Afganistan’da Bamyan’da Buda heykellerini yıktığında dünya ayağa kalkmıştı. Doğasını ve tarihini yok eden bir toplumun gelecekte ayakta kalması mümkün değildir. Hasankeyf’te doğayla tarih birbirinden ayrılamaz biçimde iç içedir. Bu bütünlüğüyle bugüne ulaşmış Hasankeyf’in zenginliğini kurtarma kazılarıyla, hele hele uygulaması imkânsız olan başka yere taşıma önerileri ile yok etmek dünyanın mirasını yok etmektir. Doğa Derneği’nin başlattığı kampanyayı da sonuna kadar savunacağım. Hasankeyf bir dünya mirasıdır ve UNESCO Dünya Miras Alanı olarak ilan edilmelidir.”
Yaşar Kemal’in de destek verdiği dilekçeyi Doğa Derneği ve Atlas Dergisi hazırladı. Dilekçeye Tarkan, Orhan Gencebay ve Nobel Ödüllü yazar Orhan Pamuk da imza attı. Dilekçede Ilısu Barajı’nın 10 bin yıllık tarihi yerleşim merkezi Hasankeyf’te 300’ü aşkın arkeolojik alanı ve endemik canlıların yaşam alanlarını yutacağı anlatılıyor.
YORUMLAR