Ergenekon operasyonunda 'Karargâh Evleri'nden sonra yeni bir yapılanma iddiası ortaya çıktı. 12. dalgada gözaltına alınan öğrencilere 'Cumhuriyet Evi Projesi'yle ilgili sorular soruldu
17 Nisan 2009
İSTANBUL - Ergenekon soruşturmasındaki iddialardan biri olan ve Hava Kuvvetleri’ne uzanan ‘Karargâh Evleri’ örgütlenmesinden sonra, 12. dalgada gözaltındakilere yeni bir yapıyla ilgili sorular soruldu: Cumhuriyet Evi. Gözaltına alınan Türkiye Gençlik Birliği üyesi ve Çağdaş Eğitim Vakfı’ndan (ÇEV) burs alan dört öğrenciye ‘Cumhuriyet Evi Projesi’ ile ilgili sorular soruldu. Bununla ilgili bilgilerin Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği’ndeki (ÇYDD) aramalarda ele geçirildiği belirtildi.
Ergenekon soruşturmasının 12. dalgasında gözaltına alınan 39 kişiden sekizi önceki gün serbest bırakılmıştı. Emniyette sorgusu tamamlanan 30 kişi dün İstanbul Adliyesi’ne getirildi. Savcılık sorgusu tamamlanan Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği Zeytinburnu Şube Başkanı Sevtap Sema Murat serbest bırakılan ilk isim oldu.
Eski İnönü Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fatih Hilmioğlu, Okan Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Erol Manisalı, eski Uludağ Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Yurtkuran, 19 Mayıs Üniversitesi eski Rektörü Prof. Dr. Ferit Bernay ve Giresun Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Osman Metin Öztürk, 68’liler Birliği Vakfı Genel Sekreteri avukat Namık Kemal Boya’nın ve ÇYDD yöneticileri ile burs alan öğrencilerin aralarında bulunduğu 30 kişinin sorgusu akşam saatlerine kadar sürdü. Başkent Üniversitesi Rektörü Mehmet Haberal ise gece geç saatte adliyeye sevk edildi.
Ergenekon soruşturması kapsamında gözaltına alınan Türkiye Gençlik Birliği üyeleri olan öğrencilerden Ceren Ertürk, Sibel Karneci, Ayşe Ezgi Dilek ve Vahide Melis Yalçınlar’a savcılık sorgularında ‘Cumhuriyet Evi’ projesi hakkında bilgisi olup olmadığı yönünde sorular sorulduğu öğrenildi. ÇEV’den burs alan dört öğrencinin ise ifadelerinde, böyle bir yapılanmayı ilk kez duyduklarını söyledikleri öğrenildi. ‘Cumhuriyet Evi’ projesinin ÇYDD içerisinde kurulmuş bir hücre yapılanma olduğu iddia edildi.
Diğer yandan Prof. Dr. Ferit Bernay ve Prof. Dr. Osman Metin Öztürk’ün Emniyet’te susma haklarını kullandıkları belirtildi. Prof. Dr. Mustafa Yurtkuran’ın ise Emniyet’te 56 sayfalık bir ifade verdiği öğrenildi. 68’liler Birliği Vakfı Genel Sekreteri avukat Namık Kemal Boya’ya da Talat Paşa komitesi ile ilgili sorular yöneltildi. Boya’ya, Ergenekon davasında yargılanan İşçi Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek ve diğer İşçi Partili sanıkları tanıyıp tanımadığı soruldu. Eski ve faal rektörlere 23 Ekim 2003’te YÖK yasasının protesto edildiği ve ‘Ordu Göreve’ pankartının açıldığı Ankara’daki eylem soruldu. ‘Ordu göreve’ pankartının açıldığı bu eylemin Ergenekon’un tarafından ‘tahrik’ amacıyla düzenlendiği iddia edildi.
İlk etapta adliyede sorgusu bitenlerden Ferit Bernay, Fatih Hilmioğlu, Mustafa Yurtkuran, Erol Manisalı, Ayşe Yüksel, Hamdi Gökhan Ecevit, Namık Kemal Boya, Sadun Okyaltırık tutuklama talebiyle mahkemeye sevk edilirken, 17 kişi serbest kaldı. Adliyedeki işlemler gece yarısına kadar sürdü.
Bunlar da Ergenekon’a tepki dalgaları
Adliye önünde eylem
İstanbul’da Ergenekon’un 12. dalgasını protesto edenler Cumhuriyet gazetesi ve zanlıların ifadelerinin alındığı İstanbul Adliyesi önünde eylem yaptı. ÇYDD üyeleri gözaltına alınan arkadaşlarının fotoğraflarını taşırken bir başka grup ‘Cumhurbaşkanı Haberal’ dövizi açtı.
FOTOÐRAF: HÜSEYİN ÖZDEMİR
İzmir’de 2 bin kişilik açıklama
İzmir’de Cumhuriyet İçin Güçbirliği Platformu’nca Ergenekon’un 12. dalgasını protesto etmek için düzenlenen basın açıklamasına yaklaşık 2 bin kişi katıldı. Cumhuriyet Meydanı’nda bulunan Atatürk Anıtı önünde düzenlenen protesto eylemine İzmir Barosu, ÇYDD üyeleri ve çeşitli sivil toplum örgütleri katıldı. Kalabalık ‘Milli güçler birleşin, iktidara yerleşin’, ‘Cumhuriyet değil, AKP yıkılacak’ sloganları atttı.
FOTOÐRAF: TURAN GÜLTEKİN / DHA
Eczacılar fakültede buluştu
Ergenekon operasyonunu protesto eden meslek gruplarından biri de eczacılardı. İstanbul Eczacı Odası’nın Eczacılık Fakültesi önündeki eyleminde akademisyenler ve ÇYDD üyelerinin gözaltına alınması protesto edildi.
FOTOÐRAF: M. AKİF ERDEM
Cüppeli tepki
Hacettepe Üniversitesi’nde senato ve öğretim üyeleri ‘Ergenekon’ soruşturmasında akademisyenlerin gözaltına alınmasını protesto etti. Rektörleri gözaltına alınan Giresun ve 19 Mayıs Üniversitelerinde de öğretim üyeleri cübbeleriyle eylem yaptı. Üniversite senatolarından tepki yağıyor.
FOTOÐRAF: EVRİM AYDIN / AA
YORUMLAR