Serkan Ocak

Loading

Travel Blog

Deniz suyu mu demiştiniz, unutun!

'Suyu ticarileştirmeyin' protestoları arasında başlayan Su Forumu, dün su fuarına ev sahipliği yaptı. İlk gün 'Riskli barajlara hayır' pankartı açan iki yabancı ise sınırdışı edildi

18 Mart 2009

İSTANBUL - 11 ülke lideri ve 23 bini aşkın kişinin katıldığı 5. Dünya Su Forumu, dün  onlarca irili ufaklı toplantıyla sürerken, düzenlenen ‘su fuarı’nda kuraklığa karşı çözümler yer aldı.
Sütlüce Kültür ve Kongre Merkezi’nde ilk günkü heyecan, yerini dün katılımcıların salon salon dolaşmasına bıraktı. Üç büyük ve onlarca küçük salonun kiminde su teknolojileri konusunda yeni yöntemler açıklanırken, kiminde BM ve OECD’nin su raporları açıklandı.  

Suya üç T: Tarife, vergi, transfer
Oturumlarda ‘Su ve Felaketler’, ‘Amerika Bölge Toplantısı, ‘Avrupa Bölge Toplantısı’, ‘Su Güvenlik Planları’, ‘Fiyatlandırma ve Finansman’ gibi konular işlendi. Bu oturumlardan ‘Fiyatlandırma ve Finansman’ oturumanda OECD’nin (Uluslararası Ekonomik Kalkınma Örgütü) su raporu açıklandı. Genel Sekreteri Angel Gurria’nın verdiği bilgiye göre sürdürülebilir su politikaları için hükümetlerin 3T’yi uygulaması gerekiyordu. Bu da ‘tarife, vergi (tax) ve transfer’ anlamına geliyordu. 

Deniz suyunun tadı
5. Dünya Su Forumu aynı zamanda ‘Su Fuarı’na da ev sahipliği yaptı. Her ne kadar Çevre Bakanı Veysel Eroğlu fuarın açılışında forumun amacının ‘suyun ticarileşmesi’ olmadığını söylese de ‘Su Fuarı’nda dünyanın çeşitli ülkelerinden gelen firmalar teknolojilerini tanıttı. İspanya’nın standındaki deniz suyunu tadanlar, yıllardır çare gibi söylenen ‘susuz kalınırsa deniz suyu arıtılıp kullanılır’ sözünün teselliden ibaret olduğunu anladı. 
IBM de ‘Kasımpaşa 3’ salonunda su kıtlığına yeni bir çare bulduğunu açıkladı. ‘Zar teknolojisi’ adı verilen sistemde ‘i- phobe’ adında yeni bir keşif yaptı. Bu keşfe göre sudaki tuz ve arsenik arındırılarak daha sağlıklı ve temiz su elde ediliyor. Eskiden de uygulanan bu sistemde artık zar klordan dolayı aşınmıyor. Ancak bu yöntem büyük ölçekli su dağıtım şebekelerinde kullanılıyor.  

‘Su Konseyi özür dilesin’
Bu arada forumun ilk günü salonda ‘No Risky Dams’ pankartı açan yabancı uyruklu iki kişi sınır dışı edildi. ‘Uluslararası Nehirler (International Rivers)’ aktivistleri Alman Ann Katherine Schneider ve Amerikalı Payal Parikh ülkelerine gönderildi. Eylemcilerin arkadaşlarından Peter Bosshard, olayı çok üzücü bulduğunu söylerken “Türk polisinin gerçekleşen barışçıl eylem konusundaki sert tavrını şiddetle kınıyoruz. Dünya Su Konseyi’nin de arkadaşlarımızdan özür dilemesini bekliyoruz” dedi. Forumu protesto ederken polisin sert müdahalesiyle gözaltına alınan 26 kişiyse dün sevk edildikleri savcılıkça serbest bırakıldı.

Eroğlu: Efendice konuşsalardı
İki yabancı eylemcinin sınırdışı edilmesi Eroğlu’na da soruldu. Eroğlu, “Burada değişik fikirler sergilenir, ama bu fikirlerin gelip efendince burada söylenmesi gerekir. Nümayiş veya insanlara eziyet ederek, rahatsız ederek olmaz” dedi. 

  • Paylaş:
alternative title

YORUMLAR