Serkan Ocak

Loading

Travel Blog

Türkiye'nin ilacı güneş kentler

Dünyada 100'den fazla örneği bulunan güneş kentlerle küresel ısınmanın önlenebileceğini savunan ODTÜ Mimarlık Fakültesi Şehir ve Bölge Planlama Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Çetin Göksu, Antalya'nın bu konuda pilot il olmasını istedi.

14 Temmuz 2007

İSTANBUL - Dünyada 100'den fazla örneği bulunan güneş kentlerle küresel ısınmanın önlenebileceğini savunan ODTÜ Mimarlık Fakültesi Şehir ve Bölge Planlama Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Çetin Göksu, Antalya'nın bu konuda pilot il olmasını istedi.
Yıllardır kentlerde güneş enerjisi kullanımı üzerine çalışan ve bu konuda beşinci kitabını yayınlamaya hazırlanan Doç. Dr. Göksu'ya göre, Türkiye sahip olduğu güneş potansiyelini kullanabilirse, enerjide dışa bağımlılığını önemli ölçüde azaltabilir. Tüketici açısından bu inşaatta sadece yüzde 10'luk ek masrafla ısınma ve soğutma giderlerinde hayat boyu yüzde 90'a varan tasarruf elde etmek demek.
Kiremit yerine güneş ışınını tutan cam çatılar, güneş panelleriyle kendi enerjisini üreten toplu konutlar, balkonlarda hava akımını dengeleyen menfezler, enerjisini güneşten sağlayan işyerleri...
Düş gibi görünse de güneş kent projelerini uygulayan İspanya'nın Barcelona, Almanya'nın Freiburg ve Heidelberg, İtalya Palermo, Japonya'nın Saporo, Kanada'nın Vancouver, Güney Kore'nin Daegu kentleri için bunlar gündelik hayatın basit ayrıntıları. Dünyada güneş kentlerin sayısının hızla arttığını vurgulayan ODTÜ öğretim üyesi Göksu, Türkiye'nin de bu kentlere katılması için öncelikle belediyelerin imar planı yerine 'güneş enerjili ekolojik kent planları' hazırlaması gerektiğini savundu:
"Akdeniz'de ısıtma ve soğutmada yüzde 90, İç Anadolu'da yüzde 70, Karadeniz'de yüzde 60 tasarruf yapılabilir. Standart bir ev 50 bin YTL'yse güneş enerji planlı bir evin maliyeti ancak 55 bin YTL olur. Duvar çok farklı olmayacak. Çatıda kiremit yerine güneş ışınını tutan cam kullanılacak. Cephelerde güneş ışınlarını emen malzeme kullanılacak. Çatı, balkon ve cepheler güneşe göre düzenlenecek."
Göksu'nun verdigi bilgiye göre sadece bazı mimari çözümlerle güneş ışınlarını toplayıp doğru hava akımları oluşturarak hem ısınmak hem soğutmak mümkün. Örneğin kuzey cephelere açılan menfezlerle hava sirkülasyonu yaparak binalar soğutulabilir. Bu sayede şehirlerde tüketilen enerjinin üçte bir, sera gazı oranının yüzde 60 azaltılabileceğini söyleyen Göksu iddialı:
"Vergilerin sadece yüzde 3'ü projeye aktarılırsa Türkiye çok hızlı bir biçimde güneş kent uygulamasına geçilebilir. Dışarıya enerji karşılığında ödediğimiz 35 milyar dolar azalır. Enerjide yüzde 70-75 oranındaki dışa bağlılık 10-15 yıl içinde yüzde 20-30'lara inebilir."

  • Paylaş:
alternative title

YORUMLAR