Serkan Ocak

Loading

Travel Blog

Verimsiz toprak düzenlemesiymiş!

Orman Genel Müdürlüğü, ormana hafriyat dökümünü kolaylaştıran yönetmeliği "Verimsiz topraklar verimli hale getirilecek" diye savundu. TBB ise iptal için dava açtı.

23 Nisan 2014

Orman alanlarına hafriyat dökümünü kolaylaştıracak iki yönetmelik geçen hafta yürürlüğe girdi. Yönetmeliklerin satır aralarında orman varlığının tehlikeye atıldığına dair düzenlemeler vardı. Radikal yönetmelik değişikliğini ‘ Türkiye ormanları için kırmızı alarm’ başlığıyla haberleştirdi. Orman Genel Müdürlüğü’nden (OGM) evlere şenlik bir açıklama geldi. Açıklamada hafriyat dökülmesinin önünü açan düzenleme, ‘verimsiz topraklar yol yapımı sırasında çıkan toprakla, verimli hale getirilecek” diye savunuldu.
Yeni yürürlüğe giren yönetmeliğin ormanlık alanlara zarar vermesinin söz konusu olmadığı belirtilen ve kanuni düzenlemenin dışında yeni izinlere yer verilmediği anlatılan açıklamada şu ifadeler yer aldı: “Kayalık ve üzerinde orman örtüsü bulunmayan hukuken orman vasfını taşımakla birlikte fiilen orman ağaçlarıyla örtülü bulunmayan verimsiz, taşlık, kıraç yapıya sahip alanların izin verilen otoyol, yol, demiryolu yapımından çıkan verimli toprakla, verimli hale getirilmesi ve bu alanların ağaçlandırılması hedeflenmiştir. Ayrıca daha önce bedel alınmayan bu sahalardan ağaçlandırma bedeli alınması yönünde düzenleme getirilmiştir.” Genel müdürlük orman sahalarında ‘define avacılığı’na izin verilmesi ile ilgili ise “Ormanlık alanlarda önceki yönetmeliklerimizde de bulunan ve Kültür ve Turizm Bakanlığı’nca verilen define arama ruhsatı ile ilgili düzenleme, Danıştay 8. Dairesi’nde davaya konu olmuş, kanuna aykırı bulunmamıştır” denildi.

Kamu yararı vurgusu

Açıklamada kamu yararı vurgusu yapılarak şunlar dile getirildi: “Bakanlık gerekli gördüğü izin taleplerinde kamu yararı ve zaruret durumunu kendisi inceleyerek, araştıracak ve bu karar bakanlıkça verilecektir. Yürürlükten kaldırılan yönetmelikte taahhüt senedinin imzalanması, teminat ve bedellerin yatırılması için tanınan 1 aylık süre uygulamada kısa olduğu ve yükümlülüklerin bu süre içinde yerine getirilemediğinden gerek yaşanan idari ve hukuki problemler, gerekse yeniden yapılan izin başvuruları iş hacmini arttırdığından yeni düzenleme ile 3 aya çıkarılarak problemlerin asgari düzeye indirilmesi hedeflenmiştir. Saha kontrollerinin ormancılık bürolarınca yapılması orman idaresinin denetim hakkını devir etmesi anlamına gelmemektedir. Mahkeme kararıyla verilen iznin iptal edildiği durumlarda, izin verilen sahada ağaçlar kesilmemişse sahada hiç çalışma yapılmamışsa bedellerin ve teminatın iadesi getirilmiştir. Orman alanlarında madenlerin aranmasına ise geçmişten bu yana izin verilebilmekte olup, bu yönetmeliklerde bu hususta yeni bir düzenlemeye yer verilmemiştir.”

TBB iptal davası açıldı
Türkiye Barolar Birliği (TBB), yönetmeliğin’ yürütmesinin durdurulması ve iptali için dava açtı. Danıştay’a açılan davanın dilekçesinde, yönetmeliğin uygulanması halinde, ormanların talan edileceği savunuldu.

  • Paylaş:
alternative title

YORUMLAR