Bağımsız Türkiye Komisyonu, AB-Türkiye ilişkilerinin ivme kazanması için 'özgürlük' ve 'adalet' başlıklarının açılmasını istedi.
08 Nisan 2014
Türkiye
’nin
Avrupa
Birliği (
AB
) üyelik sürecini izlemek amacıyla kurulan ve kamuoyunda ‘âkil İnsanlar’ olarak da bilinen ‘Bağımsız Türkiye Komisyonu’, 3. raporunu
İstanbul
’da açıkladı. Raporda, Türkiye ile AB arasında mesafenin arttığı vurgulanırken, kısırdöngünün derinleştiği anlatıldı. Raporu hazırlayanlar, 2010-2013’te AB sürecinde yeni bir başlık açılmadığını hatırlatarak, 2014’ün yeni bir başlangıç olacağına inandıklarını ve en önemli konular olan ‘özgürlük’ ve ‘adalet’ başlıklarının bir an önce açılması gerektiğini anlattı.
Açık Toplum Vakfı’nın desteklediği Bağımsız Türkiye Komisyonu, daha önce de 2004 ve 2009’da bir rapor hazırlamıştı. Komisyonun 3. raporu dün bir basın toplantısıyla açıklandı. Başkanlığını 2008’de Nobel Barış Ödülü’nü alan eski Finlandiya Cumhurbaşkanı Martti Athisaari’nin yaptığı komisyonun dükü toplantısına Açık Toplum Vakfı Danışma Kurulu Başkanı emekli büyükelçi Murat Sungar, Hollanda Dışişleri Bakanı ve AB Komisyonu üyesi Hans van den Broek, eski İtalya Dışişleri Bakanı Emma Bonino, eski Avusturya Dışişleri Müsteşarı Albert Rohan ve Roma Uluslararası İlişkiler Enstitüsü Direktörü ve komisyonun raportörü Nathalie Tocci’in katıldı.
Komisyonun hazırladığı 3. raporun başlığı “Avrupa’da Türkiye: Değişimin Kaçınılmazlığı.” Raportör Tocci, 3. raporun içeriği ile ilgili bir sunum yaptı. AB ile Türkiye arasındaki ilişkilerde kısırdöngünün arttığına dikkat çeken Tocci, 2010’dan bu yana AB’nin kendi iç krizine çekildiğini ve ‘genişlemenin’ AB listesinde son sırada yer aldığını anlattı.
Geriye adımlar atıldı
Aradan geçen sürede bazı olumlu adımlar atıldığına değinen Tocci, “Sivil - askeri ilişkilerde Türkiye eski Türkiye değil. AB ülkelerinin standartlarına yaklaştı. Kürt ilişkileri ile ilgili de tarihi adımlar atıldı. Yol inişli çıkışlı. 10 yıl öncesine göre önemli değişiklikler var. İfade özgürlüğü, yargı bağımsızlığı, hukukun üstünlüğü, erkler ayrımı gibi konularda bazı reformlar oldu ama geriye çok adımlar atıldı” dedi.
Türkiye’de kutuplaşma eğilimi olduğunu belirten Tocci, özellikle hükümet ile sivil toplum arasında çok fazla kutuplaşmanın olduğunu anlattı.
YORUMLAR