"Pankartı stada gizlice soktuk ve maçın başında açtık... Ancak polis sosyal medyadan gördükten sonra, ancak devre arasında elinde fotoğraflarla geldi tribüne..." Çarşamba gecesi oynanan Galatasaray-Chelsea maçına damga vuran "Alo Babacığım Hırsız Var" pankartının 'maceralı' öyküsü...
28 Şubat 2014
Galatasaray
’ın çarşamba akşamı Şampiyonlar Ligi 2. Tur ilk mücadelesinde Chelsea ile karşı karşıya geldiği maçta açılan ‘Aloo babacığım, hırsız var’ pankartını açanlar polis tarafından tespit edilemedi. Ancak Galatasaray taraftar gruplarından Tekyumruk pankartı açtığını kabul etti. O gece ve sonrasında neler yaşandığını bir Tekyumruk üyesi Radikal’e anlattı.
Radikal’de muhabirlik görevimin dışında önemli maçlara foto muhabiri olarak gidiyorum. Çünkü ‘önemli maç’ demek, ‘bazı anormallikler ile karşılaşabilirsin’ de demek... Tıpkı geçtiğimiz çarşamba akşamı oynanan Galatasaray - Chelsea maçında olduğu gibi...
Maç öncesi aslında her şey olması gerektiği gibiydi. Güvenlik önlemleri alınmış, taraftarlar sahaya normal güvenlik kontrolü prosedürlerinden geçerek içeri alınmıştı. Maç öncesi takımlar sahaya çıktı, ısınmasını tamamladı ve soyunma odasına döndü. Foto muhabirleri, İngiltere’den gelen meslektaşlarıyla birlikte kendine bir yer tuttu.
Daha sonra seremoni için takımlar sahaya çıktığı anda, Güney tribünü olarak da bilinen kale arkası tribününde bir pankart açıldı. Ancak maçın devre arasına kadar hiç kimse, orada açılan pankartın yol açacağı ‘teyakkuz’ halinin farkında değildi.
FOTOÐRAFTAN PANKARTÇI AVI!
Maçın devre arasında Emniyet ‘Spor Büro’dan iki polis memuru yanıma gelerek bir fotoğraf gösterdi ve benim çekip çekmediğimi sordu. Gösterdikleri fotoğraflar maçın ilk dakikalarında açılan ‘Aloo babacığım, hırsız var’ pankartına aitti. Bana sordukları soruyu sırayla tüm foto muhabirlerine sordular.
Ellerindeki fotoğrafı, Doğan
Haber
Ajansı’ndan Uğur Can çekmişti. Devre arasında fotoğrafı göndermiş, ve ajans o fotoğrafı servise koymuştu.
İşte ne olduysa da o andan sonra oldu…
Sosyal medyanın gündemine bomba gibi düşen pankart fotoğrafı, statta görevli yüzlerce polisi 45 dakika sonra harekete geçirdi. Maç başında fark edemedikleri pankartı kimin açtığını arıyorlardı. Pankartın açıldığı tribünün önünde onlarca polis toplandı.
TEKYUMRUK: BİZ AÇTIK
Pankartın içeriği, pek çok kişinin aklına, Gezi Parkı protestoları sırasında ismi sık sık gündeme gelen Tekyumruk grubunu getirdi. Zaten maçın bitmesinden kısa bir süre sonra da Tekyumruk grubuna ait Twitter hesabından atılan mesajlarla pankart eylemi ‘üstlenildi’…
Radikal’in ulaştığı bir Tekyumruk üyesi olanları şöyle anlattı:
“Pankart bir şekilde stada sokuldu. Bunun için normal izin prosedürleri uygulanmadı. Yani gizlice sokuldu. İlk dakikalarda kimse anlamadı ancak devre arasında bir polis hareketliliği oldu. Ama müdahale olmadı. Maç sırasında olsaydı polis zaten zararlı çıkardı. Arbede olurdu ve bu da basına yansırdı. Çünkü bu tür durumlarda tribünler, polise kimseyi vermez kolay kolay. Spor büro da bunu biliyor.”
“Pankartın açıldığı bölge, herhangi bir taraftar grubuna ait, bir taraftar grubunun yoğunlaştığı bir bölge değil. Bu tepki, Galatasaray taraftarının bir tepkisidir. Son dönemde ‘Galatasaray tribünleri olanlara sessiz kaldı’ gibi bir algı oluşturuldu. Ama böyle değil. Çünkü UltraAslan bu durumlara sıcak bakmıyor. Pankartı da söyleseydik bunu desteklemezlerdi. Galatasaray 9. dakikada gol yiyince muhalif tutum son buldu. Çünkü böyle bir durumda önemli olan takıma destektir.”
Maçın devre arasında polislerin tribünlere geldiğini söyleyen grup üyesi, “Biz oradaydık. Kimin açtığını tespit etmeye çalıştılar, ancak bulamadılar. Çünkü ellerindeki fotoğraf net değildi. Poster de öyle küçük değildi. 50 kişi filan tutuyordu. Çıkışta polis aracı da geldi o bölüme. Çevik kuvvet geldi. Ama atkılarımızla geçtik önlerinden. Hatta arkamızdan gelen bir grup ‘Her yer rüşvet, her yer yolsuzluk’ diye de slogan attı” dedi.
‘YÜCE
ATATÜRK
’ PANKARTINA DA MÜDAHALE EDİLDİ’
Maçın ardından iki gün geçti. Ancak şu ana kadar pankart açanlarla herhangi bir işlem yapıldığını duymadıklarını anlatan Tekyumruk üyesi, şöyle devam etti:
“Bir işlem yapılsa biz duyardık. Eğer tespit yapsalardı yeni Spor Kanunu’ndan işlem yaparlardı. Bu da para cezası ve en az 6 ay statlara girememe gibi cezaları ön görüyor. Ancak bu pankarta bir suç unsuru yok. Evet, bir ironi var; ancak kişiye yönelik bir hakaret ya da başka bir durum yok. Tespit yapsalardı mutlaka bir işlem yaparlar, hiç olmadı kanunda yer alan siyasi içerikli pankart açma, slogan atma kapsamına sokarlardı.”
Daha önce de benzer bir durum yaşandığını anlatan Tekyumruk üyesi, “Yüce Atatürk yazılı tişörtlerle çıkan futbolcular olayından sonra tribünde ‘Yüce Atatürk’ pankartı açıldı. Polis ona da müdahale etmek istedi. Ancak basına yansımadı. Olay da büyümedi” dedi.
‘ULTRAASLAN O PANKARTI AÇTIRMAZDI’
Tekyumruk’un bu tutumuna devam edip edemeyeceği ile ilgili soruya ise grup üyesi şu yanıtı verdi: “Ülkenin gündemi ne olursa sahada da bunun yansıması olur. Ülke böyle giderse taraftar da sessiz kalmaz. Sokaklar nasılsa tribünler de öyle olur. Tekyumruk bir sonraki hafta için ‘şunu yapacağız’ diye bir öngörüde bulunmaz. Biz Galatasaray’la ilgili bir pankartı içeriye sokarken bile normal prosedürleri işletmiyoruz. Çünkü bunu doğru bulmuyoruz. UltraAslan bilse kesinlikle bize o pankartı açtırmazdı. Stat içinde müdahalede bulunulmadı. Ancak stat dışında tehditlerle karşı karşıya kaldığımız oluyor. Statta birçok insan protestolara katıldığı için ‘tribünleri ikiye bölme’ durumunu kendileri yapmış gibi göstermek istemiyorlar. Siyasi içeriğe karşılar.”
YORUMLAR