Tabiat Parkı statüsündeki Polonezköy'ü 'turizm ve konaklama alanı' olarak imara açan plana askı süresinin son gününde itiraz edildi.
24 Ocak 2014
İstanbul
’un doğal güzelliğiyle
ünlü
Polonezköy’ü yapılaşmaya açacak olan imar planına karşı 4 meslek odası itiraz etti. Şehir Plancıları, Mimarlar, Peyzaj Mimarları ve Çevre Mühendisleri Odası Çevre ve Şehircilik Bakanlığı İstanbul İl Müdürlüğü’ne 10 maddelik itiraz gerekçelerini içeren dilekçeyi sundu.
İstanbul Beykoz’a bağlı Polonezköy, 1842’de Polonya’dan kaçanlar tarafından kurulan, kentin doğal güzelliklerini ve özgün kültürünü koruyan ender merkezlerinden biri.
Nüfusun halen belli bir kesim Polonyalı olan Polonezköy, 1994’te Tabiat Parkı ilan edildi. Koruma statüsünden dolayı köyde yıllardır herhangi bir yapılaşmaya izin verilmiyordu. Bu nedenle Polonezköy’le ilgili 1/5000 ve 1/1000 ölçekli koruma amaçlı imar planları yapıldı.
Ancak planlar köye düşük ve seyrek yoğunluklu konut, turistik tesisler, banka ve finans kurumları kurulabilmesinin önünü açıyordu. Bu da uzmanlara göre Polonezköy’ün betonlaşması anlamına geliyordu. Bu nedenle dün 4 meslek odası ve ÇEKÜL, Kuzey Ormanları Savunması, Kent Hareketleri gibi bazı
sivil
toplum
örgütleriyle birlikte karara askı süresinin son günü itiraz etti.
KÖY DOKUSU BOZULACAK
İtiraz dilekçesinde plandaki çelişkiler tek tek tespit edildi. Dilekçede, Polonezköy’le ilgili, “Doğal bitki örtüsünün yapılaşma hesaba katılmaksızın bütün olarak korunması gerekmektedir” ifadesi kullanıldı. Dilekçede ayrıca planlarda öngörülen açık yüzme havuzu, perakende ticaret birimleri, ofis, muayenehane, müze, kütüphane, sergi salonu, restoran, kafeterya, banka, finans kurumları gibi yerlerin köy yerleşim alanının mevcut genel dokusunu bozacağı da ileri sürüldü. Dilekçede, bölgedeki halihazırda var olan kaçak yapıların imar planı ile birlikte yasal hale geleceği, ayrıca yeni yapılaşmaların da önünü açacağı da vurgulandı.
Meslek odalarının itiraz noktalarından biri de yapılaşma ile oluşacak nüfus yoğunluğunu ormanlarda tahribata yol açacağı, koruma altındaki ormanların ve Polonezköy Tabiat Parkı ekolojik etki alanı içindeki Ömerli Havzası ekolojik koridorlarının da olumsuz etkileneceği yönündeydi. Ayrıca itiraz dilekçesinde dikilecek yeni ağaçların
farklı bir ekosistem oluşturması sebebi ile var olan ekosistemi devam ettirmesi ya da tahrip olmasına engel olmasının da mümkün olmayacağı belirtildi. Dilekçenin son kısmında ise yapılaşmanın sadece Polonezköy yerleşik alanı ile sınırlı kalmayıp yayılacağı ve koruma altındaki ormanların, bitki örtüsünün geniş bir alanda zarar göreceği ifade edildi.
Tüm bu gerekçeleri sıralayan meslek odaları imar planının iptal edilmesini talep etti.
Bu arada Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü önüne toplanan meslek odaları ve sivil toplum kuruluşları adına bir de basın açıklaması yapan Şehir Plancıları Odası Yönetim Kurulu Üyesi Gürkan Akgün, Polonezköy’ün zengin doğal dokusu, tarihsel ve kültürel kimliği, özgün kırsal yerleşme karakteri bakımından evrensel bir miras olduğunu anlatarak, hazırlanan planın koruma amacından uzak, tahrip edici olduğunu söyledi. Agün, bir aydır askıda bekleyen mevcut imar planının derhal durdurulması gerektiğini savundu.
YORUMLAR