Metorolojik kuraklık barajları vurdu. Barajlar 6 yıl öncesine döndü. İSKİ izlemede. Ancak İstanbul'un suyunun barajlar kadar çevre havzalardaki dere ve çaylardan pompalarla çekildiği belirtiliyor.
11 Ocak 2014
İstanbul
’daki barajların doluluk oranı yüzde 34’e geriledi. Bu oran son 2008’de yaşanan kurak mevsimi hatırlattı. 2008’de de barajların doluluk oranı yüzde 26 seviyesine inmişti. İSKİ’nin verilerine göre, Elmalı Barajı’nda doluluk yüzde 7. Ancak barajda neredeyse tek damla su yok.
Türkiye
’nin ‘kuraklıkla mücadele planı’ olmadığını söyleyen Prof. Dr. Miktad Kadıoğlu ise suyun hesapsız ve kitapsızca tüketildiğini belirtti.
İstanbul’da her gün yaklaşık 2.5 milyon metreküp su tüketiliyor. Barajlardaki doluluk oranına göre,
bugün
itibariyle yaklaşık 300 milyon metreküp su bulunuyor. Elmalı Baraj Gölü’nde su tükenmiş durumda. Uzmanlara göre, Türkiye’de şu anda meteorolojik kuraklık yaşanıyor.
120 günlük su var
Alibeyköy Baraj Gölü yüzde 20 seviyesinde. Ömerli ise yüzde 50 ile en dolu olan baraj göllerinden. Eğer bugün itibariyle başka yağış olmazsa kentte 120 günlük su bulunuyor. Yani 4 aylık suyumuz kaldı.
Ancak İSKİ yetkilileri farklı bir noktaya değiniyor: “Elmalı Barajı Beykoz bölgesini besliyor. Ancak oradan şu anda su kullanımı yok. Melen’den besliyoruz. (Düzce’deki Melen Çayı’ndan İstanbul’a boru hattıyla su taşınıyor) Elmalı’ya bakıp İstanbul’un geneli için bir değerlendirme yapmak doğru olmaz. İstanbul Yeşilçay ve Melen’den de besleniyor. Bunlar barajlardaki doluluk oranına yansımıyor. Derelerden regülatörle su alınıyor. Melen’den Yeşilçay’la birlikte günlük yaklaşım 900 bin metreküp su kullanılıyor. Melen’in suyu Avrupa Yakası’na da veriliyor. Şu anda yağış mevsimindeyiz. Mayıs sonuna kadar bu mevsim devam ediyor. Şimdilik riskten bahsetmek doğru olmaz.”
İTÜ Meteoroloji Mühendisliği öğretim üyesi Prof. Dr. Miktad Kadıoğlu ise, meteorolojik kuraklıkla ilgili Radikal’e yaptığı açıklamada şunları söyledi:
“Kuraklığın 4 aşaması var. Yağışlar uzun yıllar ortalamasının altına düşmesiyle meteorolojik kuraklık yaşanıyor. Yağışlardaki azlık barajlara ve yeraltı suyuna yansıyor. Baraj ve göllerdeki su seviyeleri uzun yıllar ortalamasının altına düşerse o
zaman
da hidrolojik kuraklık oluşuyor. Tarımda ekim dikim döneminde sulama gerekiyor. Barajlarda ve yeraltı sularında su yoksa tarımdaki sulama aksıyor. Topraktaki nem de düşüyor. Bu sefer tarımsal kuraklık oluşuyor. Sonraki aşama ise sosyoekonomik kuraklık. Su kısıntıları, tarım üretiminin aksaması. Etkileri halk yaşıyor.”
Türkiye’de şu an yaşanan durumla ilgili Kadıoğlu şunları dedi: “Şu anda yaşadığımız olayın çok sayıda meteorolojik etkisi var. Hava akımları yağışlara bazen blokaj oluşturuyor. Yüksek basınç oluşuyor. Gece ayaz, sabah sis oluyor. Mevsim kurak geçiyor.”
Prof. Kadıoğlu, “Dünyada kuraklıkla mücadele planları var. Su yılı 1 Ekim’de başlar. 30 Eylül’de biter. Yılbaşında nasıl parayla ilgili planlar devreye sokuluyorsa su yılına girildiğinde su bütçesi devreye sokulmalı. Şehirlerin suyu takip edilmesi gerekiyor. Kuraklık ne seviyedeyse ona göre önlemler alınmalı. Türkiye’de kuraklık kayıtları istatistiği yok. Hesapsız, kitapsızca suyumuzu tüketiyoruz.”
Trakya’da kuraklık endişe yarattı. Edirne’de 1.5 milyon dönüme buğday ekildiğini söyleyen Edirne Ziraat Odası Başkanı Cengiz Yorulmaz, “Buğdayda sıkıntı yaşanıyor. Bazı yerlerde buğday renk değiştirmiş, kırmızı bir renk almış. Kış kuraklığı çok tehlikelidir. Yaz kuraklığına benzemez” dedi. Kırklareli Ziraat Odası Başkanı Ekrem Şaylan ise “Son yılların en büyük kuraklığını yaşıyoruz” dedi. Tekirdağ Ziraat Odası Başkanı İmdat Saygı da kuraklıktan dolayı kökboğazı hastalığı oluşabildiğini ancak henüz büyütülecek bir durum olmadığını söyledi. {EDİRNE / KIRKLARELİ / TEKİRDAÐ-AA}
Türkiye’de sanayinin kalbi Kocaeli’nde su sıkıntısı yaşanıyor. Kuraklık nedeniyle Yuvacık Barajı Gölü’nde su seviyesi son yılların en düşük seviyesine indi. Yuvacık’ta su azaldığında borularla takviye su aktarılan Sapanca Gölü’nde kimi bölgelerde 100 metre çekildi. Ciddi bir kuraklık yaşandığını söyleyen İSU Müdürü İlhan Bayram “Temmuz ayı itibariyle Sapanca Gölü’nden su almaya başladık” dedi. Kurak periyod nedeniyle Karamürsel ve Avcıdere barajlarının yapımını öne çektiklerini söyleyen Bayram, vatandaşlardan suyu özenli kullanmalarını istedi. (KOCAELİ/DHA)
Bakan Eroğlu: 2014’te kuraklık var... Ağva’ya 2 dev baraj inşa edeceğiz
Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, İstanbul’un bu yıl kuraklık çekeceğini açıkladı. İstanbul’daki su durumu ile ilgili olarak İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş’la basın toplantısı düzenleyen Eroğlu, “İstanbul’da kuraklık olsa dahi 2-3 yıl su sıkıntısı çekilmesin diye Melen Barajı’nın temelini atmaya karar verdik. Yakında Melen Barajı’nın temelini atıyoruz” dedi. Eroğlu, Ağva’ya da 2 dev baraj yapılacağını belirtti.
‘İstanbul’a sıkıntı yaşatmayacağız’İstanbul’da 7 ve 17 yılda bir kuraklık yaşandığını dile getiren Eroğlu, 2007 yılında kuraklık yaşandığını hatırlatarak “2014 senesinde bir kuraklık var. Ama merak etmeyin, kuraklığa karşı da tedbirimizi alıyoruz” dedi. Eroğlu şöyle devam etti:
“Melen Barajı’nın ne faydası var derseniz; biz Melen Barajı’yla 1 yıl değil, 2-3 yıl kuraklık olsa dahi suyu orada biriktirmek istiyoruz. Melen havzası iklim itibariyle başka bir havza. Burada kuraklık olduğu zaman bazen orada olmuyor. Bir diğer müjde Ağva civarında 2 tane dev baraj inşa edeceğiz. Onun da projelerini bir an önce hazırlayın diye talimat verdim. Birisi Osmangazi, diğeri Sungurlu barajı olmak üzere 2 tane daha dev baraj inşa edeceğiz. Geçen sene bu tarihte İstanbul barajlarındaki doluluk oranı yüzde 63 civarındaydı, bugün yüzde 33 civarında. Ama önemi yok biz tedbirlerimiz aldık. Yeşilçay ve Melen’i sürekli İstanbul’a aktarıyoruz. İstanbul’a sıkıntı yaşatmayacağız. Meteoroloji perşembe gününden itibaren yağış tahmininde bulundu. Sadece İstanbul’a değil, hiçbir şehrimize su sorunu yaşatmayacağız. Bu yıl Kıbrıs’a da su götüreceğiz.”
İBB Başkanı Kadir Topbaş ise İstanbullulardan suyu dikkatli kullanmalarını istedi. {İSTANBUL/DHA}
YORUMLAR