İstanbul'un son yeşil alanlarından Polonezköy imara açılıyor. Planın Polonezköy'e villa, otel, AVM yapımının önünü açtığı, kaçak villalara af geleceği belirtiliyor.
08 Ocak 2014
İstanbul
’da 1994’te Tabiat Parkı statüsü verilerek koruma altına alınan 172 yıllık yerleşim yeri Polonezköy imara açılıyor. Hazırlanan 1/1000 ölçekli ‘koruma amaçlı’ uygulama planına göre, Tabiat Parkı sınırları içinde kalan köyde düşük yoğunluklu konut ve turizm alanları yapılabilecek. 6.5 metre yükseklikte otel, ticari amaçlı binalar, bankalar, finans merkezleri, kamu binaları yapılabilecek. Yollar genişleyecek. Bodrum katlarına spa, yüzme havuzu, restoran ve yüzme havuzu inşa edilebilecek.
Uzmanlara göre, bu plan Kuzey Ormanları’na vurulan yeni bir darbe. Ayrıca planla birlikte mevcut kaçak villalar ve diğer kaçak yapılar da legal hale gelecek. İstanbul Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’nde geçen hafta bir duyuru yapıldı. İstanbul’un asırlık yerleşim yerlerinden ve halen doğal güzelliği ile ön planda olan Polonezköy’le ilgili yeni bir imar planı hazırlandığı açıklandı. Planın adında ‘koruma’ ibaresi yer alıyor. Ancak planla, Polonezköy’de yeni bir şehir kurulmasının amaçlandığı anlaşılıyor. Plan yürürlüğe girerse Polonezköy silbaştan yeniden yapılacak.
Planda ne var?
İmar planına göre, ‘yeni Polonezköy’ özetle şöyle olacak:
Düşük yoğunluklu konut ve turizm alanları yapılacak.
Günübirlik, haftalık, aylık ihtiyaçlara cevap verecek ticari birimler, ofisler, muayenehaneler, müze, kütüphane, sergi salonu, restoran, kafeterya, banka gibi yapılar yapılabilecek.
Yeni binaların yüksekliği 6.5 metreyi ve 2 katı geçemeyecek. Bir bodrum katı yapılabilecek. Bu bodrum katında ise SPA, yüzme havuzu, restoran,
spor
salonu yer alabilecek.
Oteller en fazla 60 kişilik olacak.
Avan proje ilgili Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu onayıyla yapılacak.
Planın amaç bölümünde ise şu ifadeler yer aldı: “Polonezköy Tabiat Parkı kültürel zenginliğini ve özgün yapı, parsel dokusunu
dünya
standartlarında koruyarak bilimsel amaçlı doğal kaynak niteliğinin devamlılığını sağlayacak ve sürdürülebilir gelişme dengesini tesis edecek uygulama planının hazırlanmasıdır.”
Çevre Mühendisleri Odası’ndan Menekşe Kızıldere, eski planlarda emsalin daha az olduğunu ancak bu yeni planda kat emsalin arttığını belirterek şunları söyledi: “Polonezköy’de zaten olmaması gerektiği halde villa tarzı birkaç katlı yapılar mevcut. Bunlar kaçak. Bu planın öncelikli amacı bu villaları legal hale getirmek. Ve buna benzer yapıların da önü açılacak. Düşük yoğunluk da olsa orada yeni bir kent kurulacak.
Avrupa
yakasındaki 3. havalimanı Kuzey Ormanları için ne kadar yıkıma neden olacaksa, Anadolu Yakası’ndaki bu plan da yıkıma neden olacak. Ayrıca Polonezköy bir su havzası olan Ömerli ekosisteminin bir devamı. Bu ekosistem de bozulacak.”
Meslek Odaları, Polonezköy’le ilgili plana itiraz etmek için hazırlık yapıyor. Planın bir aylık askı süresi var. Bu süre 24 Ocak’ta sona erecek.
YORUMLAR