18 Kasım 2013
Boğaziçi Köprüsü’nün üstü maratoncular, köprünün altı ise olta balıkçılarıyla dolu. Akıntıların olduğu noktalarda oltacılar yerini almış. Hedef lüfer. Gündemde ise Tarım Gıda ve Hayvancılık Bakanlığı’nın 42 yıl sonra çıkarmayı planladığı Su Ürünleri Kanunu tasarısı var. Tasarıda sportif balıkçılık için belge alınması zorunlu hale getiriliyor. Uğur Ekinci yaklaşık 8 yıl önce olta balıkçılığı ile ilgili belge almış, ancak bugüne kadar ona belgesini soran olmamış. Cevat Temiz “Vesikalığı ve parayı verip belge alınacaksa yanlış.
Eğitim
versinler” diyor. Kendi belgesini gösteren İbrahim Öztürk de aynı fikirde: “10 liralık olta alan balık tutmaya çalışıyor. Bilenlerle bilmeyenler ayırt edilmeli. Belge değil eğitim gerekli.”
Ancak ‘eğitim’ şu anda gündemde değil. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı yetkilileri çıkarılması planlanan kanunla ilgili Radikal’e şu bilgileri verdi: “Tasarı henüz netleşmedi. Şu anda görüşlere açıldı. Oltacılar istiyorlarsa ‘istiyoruz’ desinler. İstemiyorlarsa gerekçelerini yazsınlar. Önce görüşler tamamlanacak, komisyonlara gidecek sonra da Meclis’te görüşülecek. Yani süreç daha uzun. Kanundan en az 1 yıl sonra yönetmelik çıkar. Bu da kanun tam anlamıyla 2-3 yıldan önce uygulamaya girmez.”
Zıpkıncılara eğitim geliyor
Bakanlık yetkilileri kanunun asıl amacını şöyle özetledi: “Bakanlığın amacı amatör balıkçı sayısını bilmek. Bir sürü oltacı örgütleri var, ‘Eğitimsiz bu belge verilmesin’ diyorlar ancak eğitim işin içine girerse
para
da girer. Kimsenin 100-200
lira
vermesini istemiyoruz. Belgesi olanlar balıkçılık yapsın. İl ve ilçelerin tarım müdürlüklerinden zaten belge alınıyordu 15-20 TL karşılığında. Süresi de 5 yıl geçerli. Belge alıp almamak kişiye bağlıydı, kanunla mecburi hale getiriliyor. Ancak zıpkıncılar için eğitim şartı getirilecek. Bunun detayları da yönetmelikler de belli olacak.”
Tasarıda olta balıkçılarını ilgilendiren metin aynen şöyle: “Ticari olmayan dinlenme ve
spor
amaçlı su ürünleri avcılığı yapacak olan 18 ile 60 yaş arasındaki kişiler bakanlıktan izin almak zorundadır. Bu iznin verilmesi için istenecek bilgi ve belgeler ile verilme şartları, şekli ve geçerlilik süresi bakanlıkça belirlenir.” Kanun tasarısı şu anda bakanlığın www.tarim.gov.tr adresinde, duyurular bölümünde. Görüşleri buradan bildirmek mümkün.
YORUMLAR