Doğan Yayın Holding, 13 yıllık 'Yayın İlkeleri'ni günün ihtiyaçlarına göre geliştirerek yeniledi. Yayın ilkeleri arasına sosyal medya da girdi.
11 Aralık 2012
İSTANBUL
- Doğan Yayın Holding, 13 yıl önce Türk basınında bir ilke imza atarak hayata geçirdiği ‘Doğan Yayın İlkeleri’ni çıtayı daha da yükselterek güncelledi. Sosyal medyanın da dahil edildiği yeni ilkeler, dün Doğan Holding Onursal Başkanı Aydın Doğan’ın katıldığı törenle açıklandı. Doğan Yayın İlkeleri’nde
Türkiye
’nin önemli konularından ‘kadın ve çocuk’, ‘terör’ ve ’davalar’ da ön plana çıktı. Aydın Doğan, yeni yayın ilkelerinin gazeteciler tarafından yazıldığını anlatarak, “13 yıl önce yayın ilkelerimizi ilk kez yayımlamıştık. O zaman sosyal medya yoktu, ilkeleri yenilememiz gerekli” dedi.
Yeni Doğan Yayın İlkeleri, Bağcılar’daki Hürriyet Dünyası’nda açıklandı. Törene, Doğan Holding Onursal Başkanı Aydın Doğan, Hürriyet Gazetesi Yönetim Kurulu Başkanı Vuslat Doğan Sabancı, Doğan Holding Yönetim Kurulu Başkanı Begümhan Doğan Faralyalı, Doğan TV Holding Yönetim Kurulu Başkanı Arzuhan Doğan Yalçındağ, Doğan Online Yönetim Kurulu Başkanı ve Doğan Holding Yönetim Kurulu Başkanvekili Hanzade Doğan Boyner, Hürriyet Genel Yayın Yönetmeni Enis Berberoğlu, Radikal Genel Yayın Yönetmeni Eyüp Can, Posta Genel Yayın Yönetmeni Rıfat Ababay, Kanal D ile CNN Türk yöneticileri İrfan Şahin, Ferhat Boratav ile çok sayıda gazeteci, yazar ve yönetici katıldı.
‘Değişmez ilke, dürüstlük’
Törenin açılış konuşmasını yapan Aydın Doğan, 1990’lı yıllarda gazetenin yayın politikasını belirleyen Ertuğrul Özkök, Oktay Ekşi, Altan Öymen, Orhan Birgit gibi isimlere teşekkür ederek şunları dedi:
“13 yıl evvel, Türk basın tarihinde bir ilke imza attık. Doğan Medya Grubu yayın ilkelerimizi belirledik. Bunun hazırlığını yaparken New York Times, Washington Post, Le Mond, BBC ve CNN gibi dünyanın önde gelen kuruluşlarının ilkelerini de inceledik. O günlerde bazı gazeteci arkadaşlarım bana ‘Patron, biz bu ilkeleri yayımlayınca herkes sürekli bizden hesap soracak. Halbuki rakip medya kuruluşları vahim mesleki hata yapsalar bile kimse onlardan hesap sormayacak’ demişlerdi. Ben, o gün de aynı cevabı vermiştim, bugün de aynı cevabı veriyorum. Doğan Grubu Türk medyasının lider grubu olarak bu sorumluluğu taşımak zorundadır. Medya sektörünün çıtasını hep daha yukarıya çekmek bizim görevimizdir O zaman sosyal medya yoktu, ilkeleri yenilememiz gerekli. Bu ilkeler yine gazeteciler tarafından hazırlandı. Yayın ilkelerimiz zamana uygun şekilde yenilense bile, bizim için değişmeyecek tek ilke doğru haberciliktir.”
Törende bir de panel yapıldı. Panele Enis Berberoğlu, Mehmet Y. Yılmaz, İrfan Şahin, Rıfat Ababay katıldı. Moderatörlüğü ise Ferhat Boratav yaptı. Berberoğlu, kadın ve çocuk konusunda taraf olduklarını, şiddete karşı olduklarını belirterek, “Bu şimdi de ilkelerimize girdi” dedi.
Gazete ve dergi çalışanları, kadın ve çocuk hakları konusunda taraftır. Kadına ve çocuğa karşı ayrımcılığa neden olacak, ruhsal ve bedensel açıdan örseleyecek veya rencide edecek haberlere yer verilmez. Kadına ve çocuğa karşı şiddeti önlemeyi amaçlayan yayınlar yapılır.
Polis ve savcılık soruşturmaları ile ilgili haberlerde, kişilerin peşinen suçlu ilan edilmemesi ve soruşturmanın olumsuz etkilenmemesi esas alınır, okurun, doğru ve eksiksiz biçimde bilgilendirilmesi amaçlanır. Ancak yönlendirme gibi bir gaye güdülmez. Suçlayan makamların üslubu kesinlikle kullanılmaz. Yargı süreci devam eden davalarda ise iddialar ile savunmalar adil ve dengeli biçimde yayımlanır.
Terör haberleri verilirken, halkın haber alma hakkı ile terörün propagandasını yapmama ilkesi birlikte gözetilir. Barış gazeteciliği ve insani kaygılar esas alınır.
Doğan Yayın Holding’in ‘Yazılı Basın Yayın İlkeleri’ 34 maddeden oluşuyor. Sosyal medya, yeni yayın ilkeleri içindeki en dikkat çekici maddelerden biri.
Gazete ve dergi çalışanları, sosyal medyada da mesleki ve kurumsal kimliklerini unutmamalı, kurumun itibarını zedeleyecek ve saygınlıklarına gölge düşürecek davranışlardan kaçınmalıdır. Yetkilendirilmedikçe çalıştığı kurum adına açıklama yapmamalı, iç işleyişe ilişkin bilgileri paylaşmamalıdır.
Gazete ve dergi çalışanları, sosyal paylaşım ağlarında da kendisiyle ilgili yanıltıcı bilgi vermeme yükümlülüğünü göz ardı etmemeli, şeffaf olmalıdır. Kişisel hesap açarken takma isimle takipçileri ve sosyal ağını yanıltmamalı, adını ve fotoğrafını kullanmalı, çalıştığı kuruluşu ve görevini belirtmelidir.
Gazete ve dergi çalışanları, elde ettiği haber, bilgi, fotoğraf ve görüntü gibi içerikleri sadece çalışanı oldukları yayın kuruluşuna verir. Bütün bu içerik, ancak çalışanı oldukları yayın kuruluşunda yayımlandıktan sonra ya da yöneticisinin izniyle sosyal medyada paylaşılabilir. Ancak manipülasyon yapılmamalı, kişi ya da kurumlar, teyit edilmemiş bilgilerle zan altında bırakılmamalıdır.
Gazete ve dergi çalışanları haber, tweet,
blog
ve iletilerinde reklam, halkla ilişkiler ve propaganda yapmamalı; ilan-reklam kaynaklarından telkin alarak ve maddi çıkar sağlayarak yazmamalıdır. Gazetecinin yeni medya ortamında yazdıkları, reklam ve ilanlarla iç içe sunulmamalı; gazetecilik ürünlerinde yanıltıcı etiketler konulmamalıdır.
Gazete ve dergi çalışanları sosyal medyayı haber alma aracı olarak da kullanabilir. Dijital mecradan öğrenilen her bilgi, doğrulatılmaya muhtaçtır. Dijital alandan edinilen bilginin kaynağı kontrol edilmeli; yayım için onay alınmalı; o site, hesap, blog, tweetin adresi de verilmeli.
Gazete ve dergi çalışanları paylaştığı bağlantılar, yönlendirdiği iletiler ve yanıtladığı tweetlerin doğruluğunu kontrol etmek; kaynak göstermek ve yanlış olduğunu öğrenirse düzeltmekle yükümlüdür.
Gizlilik, güvenlik ve rekabet açısından risk oluşturabilecek detaylar, ofis bilgileri ve toplantı içerikleri sosyal medyada işaretlenip paylaşılamaz.
YORUMLAR