29 Kasım 2012
Küresel ısınmayla ilgili dünyanın en büyük organizasyonu olan BM İklim Değişikliği 18 Taraflar Konferansı (COP18) Katar’da başladı. İlk kez bir Arap ülkesinde yapılan ve 194 ülkenin katıldığı toplantılarda, Kyoto Protokolü sonrası iklim değişikliğiyle mücadele şekillenecek.
Doha kentinde yapılan Taraflar Konferansı’nın en önemli amacı, 1997’de imzanan ve 2005’te devreye giren Kyoto Protokolü sonrası ülkelerin iklim değişikliği konusunda neler yapacağının belirlenmesi. 160 ülkenin taraf olduğu Kyoto Protokolü’nün süresi 2012’de doluyor. Protokol, gelişmiş ülkelerin sera gazı salınımlarını 1990 yılına göre yüzde 5.2 azaltmalarını öngörüyordu. Kyoto Protokolü’nün ikinci bölümü Ocak 2013’te başlayacak. Ancak hâlâ ülkelerin sera gazı salımlarına ilişkin sorumlulukları belirsiz.
7 Aralık’a kadar devam edecek COP18’e
Türkiye
’den de Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Ulaştırma Bakanlığı ve Dışişleri Bakanlığı delegeleri katılıyor.
Sivil
toplum
örgütlerinden ise TEMA adına Gökşen Şahin, müzakereleri takip ediyor.
700’den fazla sivil toplum kuruluşundan oluşan İklim Eylem Ağı, her yıl konferansta ‘Günün Fosili’ ödülleri dağıtıyor. Ödül, müzakerelerde süreci tıkayan ülkelere veriliyor. COP18’deki müzakerelerin ikinci gününde Türkiye ‘Günün Fosili’ ödülüne layık görüldü. Ödül verilirken, Türkiye’nin dünyada kömüre yatırım yapan ülkeler sıralamasında 4. ülke olduğu vurgulandı. Kyoto’nun ikinci döneminde yükümlülük almayacağını belirten Türkiye, geçen yılki konferansta da aynı ödülü almıştı.
YORUMLAR